Pages: [1] 2   Go Down
Author Topic: Connecting 6VDC relay with Arduino?  (Read 3324 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ਪੰਜਾਬ
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 7
Posts: 1545
Another year! Alone! :(
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I bought a bunch of Relays that i want to connect with Arduino UNO they have an Operating value of 6VDC and switching capability of 240 VAC and having 5 connector's as in the Picture:http://sanjog-electricals.limewebs.com/My%20Pictures/Image(333).jpg.

I wanted to know how can i connect it to arduino and as its 6VDC will it be able to work with arduino's 5 VDC or not or i have to provide external power source?
« Last Edit: December 18, 2010, 02:44:29 am by Nishant_Sood » Logged

"Real Men can Accomplish  Anything"
-  Website  
- skype : nishants5  

ਫ਼ਤੇਹ ਕਰੂਂ !

Global Moderator
Netherlands
Offline Offline
Shannon Member
*****
Karma: 170
Posts: 12465
In theory there is no difference between theory and practice, however in practice there are many...
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The picture is so unsharp it could be anything - my car seen from space ?. You have to come up with a better picture. If there is a typenumber on the relay you can google for "typenumber datasheet" to find more info about the relays.

As the relays are 6V you better drive them with a transistor and external powersupply. see - http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/relaydrv.pdf
« Last Edit: December 18, 2010, 03:55:47 am by robtillaart » Logged

Rob Tillaart

Nederlandse sectie - http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html -
(Please do not PM for private consultancy)

nr Bundaberg, Australia
Offline Offline
Tesla Member
***
Karma: 121
Posts: 8453
Scattered showers my arse -- Noah, 2348BC.
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Nishant, you have to be taking the piss with that photo  smiley

With 5 connectors it's probably a SPDT relay, two if them will be the coil and they will almost certainly be seperate from the other 3, get a 6v battery and briefly touch these two if you can identify them. When I say briefly I mean hold GND on one pin and brush past the other pin with the 6v wire. If the relay clicks your done, if you get a flash you've found common and NC.

If the two aren't obvious just try different pairs until the relay clicks.

Having found the coil the other 3 are probably C, NC and NO.

______
Rob

Logged

Rob Gray aka the GRAYnomad www.robgray.com

ਪੰਜਾਬ
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 7
Posts: 1545
Another year! Alone! :(
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thank you to you both sir's. its like i had a weak camera (VGA)
 and the info. you gave was really worthit!

What point i have to connect with my Arduino UNO so that Relay could be controlled by it?
Logged

"Real Men can Accomplish  Anything"
-  Website  
- skype : nishants5  

ਫ਼ਤੇਹ ਕਰੂਂ !

nr Bundaberg, Australia
Offline Offline
Tesla Member
***
Karma: 121
Posts: 8453
Scattered showers my arse -- Noah, 2348BC.
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Quote
What point i have to connect with my Arduino UNO so that Relay could be controlled by it?
Have you identified the coil connections yet?

______
Rob
Logged

Rob Gray aka the GRAYnomad www.robgray.com

Left Coast, CA (USA)
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 331
Posts: 16523
Measurement changes behavior
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Here is a basic drawing of a typical Arduino to relay interface:

http://www.arduino.cc/playground/uploads/Main/relays.pdf

Lefty
Logged

Phoenix, Arizona USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 36
Posts: 5519
Where's the beer?
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Most likely, looking at the very blurry picture, the three terminals on the right, from top-to-bottom are "coil 1", "COM", "coil 2", while the other two on the left are "NO" and "NC" contacts (from "COM"). This is how most SPDT relays are set up, with the common center pole between the two coil connections. Use a multimeter set to 1K ohm or lower range, and check the connections; the coil will register with a resistance, whereas everything else will either be infinite resistance (open/no continuity) or zero resistance (closed/shorted). If those two aren't the coil, then they'll be the contacts on either side of "COM", and the other two on the left will be the coil.

To hook it up to the Arduino, see here:

http://www.arduino.cc/playground/uploads/Main/relays.pdf

Just use a 6 VDC supply across the coil to energize the relay; make sure your ground is connected with the Arduino's ground. DO NOT leave out the resistor -OR- the diode, they are important!
Logged

I will not respond to Arduino help PM's from random forum users; if you have such a question, start a new topic thread.

ਪੰਜਾਬ
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 7
Posts: 1545
Another year! Alone! :(
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

i have found the connection's , The 3 on the right side have the COIL points at the extreme corner's and in between it is the COM and the other 2 points at the extreme(left side of the pic) are the NO and NC,
Now which point you think i should give into the arduino?

Also i have operated it at 5 VDC and It clicks with it too! my dad is telling me that 1 VDC is not that much of a difference it can be operated from arduino? , What you people think?

I have Uploaded A NEW NICER! PICTURE please! take a look
« Last Edit: December 19, 2010, 12:20:19 am by Nishant_Sood » Logged

"Real Men can Accomplish  Anything"
-  Website  
- skype : nishants5  

ਫ਼ਤੇਹ ਕਰੂਂ !

SW Scotland
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 13
Posts: 1317
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Firstly, your camera problem isn't that it's a vga.  You are too close for it the focus setting.  I have a simple VGA camera that is capable of excellent focus down to less than a centimetre.  Does it have a rotating lens assembly that can be used to adjust close-up focus.

Tell your dad that operating a 6 volt relay at 5 volts via a transistor driver results in the relay operating at around 4.3 volts.  That is 72% of it's designed rating ( ie 28% short) so 1 missing volt is indeed relevant.  Yes it might work but not with 100% assurity.

jack
Logged

Global Moderator
Boston area, metrowest
Online Online
Brattain Member
*****
Karma: 439
Posts: 23790
Author of "Arduino for Teens". Available for Design & Build services. Now with Unlimited Eagle board sizes!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Quote
The 3 on the right side have the COIL points at the extreme corner's
Does this part have any identifying marks on it? Post that information.

You may be able to make it click with 5V, but without knowing how much current it takes you are at risk of damaging the arduino pin you connect to.

Do you have a multimeter that can measure milliamps?
If you have a milliamp setting on your multimeter, then put your meter in series with the 5v supply, the relay coils, and ground and see how much current is flowing.
It it's 25-30-35 mA, then you're asking the arduino to work hard to drive it.
If it's over 40mA, then you're looking at damaged pins.
Hence the transistor in the schematic examples that were posted.
Logged

Designing & building electrical circuits for over 25 years. Check out the ATMega1284P based Bobuino and other '328P & '1284P creations & offerings at  www.crossroadsfencing.com/BobuinoRev17.
Arduino for Teens available at Amazon.com.

0
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 0
Posts: 106
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

why not just use the mini relays form radio shack i saw them 1.88 cheap
Logged

Global Moderator
Boston area, metrowest
Online Online
Brattain Member
*****
Karma: 439
Posts: 23790
Author of "Arduino for Teens". Available for Design & Build services. Now with Unlimited Eagle board sizes!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The OP started the post by saying a bunch of them had been purchased.
Logged

Designing & building electrical circuits for over 25 years. Check out the ATMega1284P based Bobuino and other '328P & '1284P creations & offerings at  www.crossroadsfencing.com/BobuinoRev17.
Arduino for Teens available at Amazon.com.

ਪੰਜਾਬ
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 7
Posts: 1545
Another year! Alone! :(
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

@Crossroads Sir, There have been no marking over the RELAY but i have checked it with 5 VDC supplied to it with a Voltage regulator/adjuster and it Clicked perfectly! and stayed at that state,Yes i have a multimeter that can measure miliamps ?,
Logged

"Real Men can Accomplish  Anything"
-  Website  
- skype : nishants5  

ਫ਼ਤੇਹ ਕਰੂਂ !

Global Moderator
Boston area, metrowest
Online Online
Brattain Member
*****
Karma: 439
Posts: 23790
Author of "Arduino for Teens". Available for Design & Build services. Now with Unlimited Eagle board sizes!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

No markings.  Odd.
Well, check the coil current when you have 5V turning it on, see how much current it is using to make the contacts change.

5V+ to Meter+,
meter- to coil+,
coil- to power supply ground.
Logged

Designing & building electrical circuits for over 25 years. Check out the ATMega1284P based Bobuino and other '328P & '1284P creations & offerings at  www.crossroadsfencing.com/BobuinoRev17.
Arduino for Teens available at Amazon.com.

SW Scotland
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 13
Posts: 1317
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Better still, measure the coil resistance and maybe some of our more experienced users can make an informed guess as to what the voltage rating is

Are you sure there are no markings, absolutely nothing at all ?

jack
Logged

Pages: [1] 2   Go Up
Jump to: