Go Down

Topic: IDE 1.8.5 (just updated from 1.8.1), USBasp programmer not recognized (Read 251 times) previous topic - next topic

travis_farmer

I don't post much in here, but i seem to be at a loss.

I bought CrossRoads remote programmer, and found it would not upload the sketch HEX file with the bootloader attached (for a Mega2560). no big deal, i thought. i grabbed my USBasp programmer, that i have had much success with in the past, and re-upload the bootloader. now, i have not used it in a while, so i don't know at what point it became unrecognized, but it failed, stating:
Code: [Select]
Arduino: 1.8.5 (Windows 8), Board: "Arduino/Genuino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)"

C:\Users\Travis\Documents\Backup\Arduino_1-8-5\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avrdude -CC:\Users\Travis\Documents\Backup\Arduino_1-8-5\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf -v -patmega2560 -cusbasp -Pusb -e -Ulock:w:0x3F:m -Uefuse:w:0xFD:m -Uhfuse:w:0xD8:m -Ulfuse:w:0xFF:m

avrdude: Version 6.3, compiled on Jan 17 2017 at 12:00:53
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "C:\Users\Travis\Documents\Backup\Arduino_1-8-5\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf"

         Using Port                    : usb
         Using Programmer              : usbasp
avrdude: Warning: cannot query manufacturer for device: No such file or directory
Error while burning bootloader.
avrdude: Warning: cannot query product for device: No such file or directory
avrdude: error: could not find USB device with vid=0x16c0 pid=0x5dc vendor='www.fischl.de' product='USBasp'

avrdude done.  Thank you.


in the windows device manager, the USBasp is recognized correctly.

any thoughts? i can't remember where i got my USBasp (somewhere on eBay), so i have no idea if there are updated drivers for it.

Thanks in advance for any help. :D

~Travis
Current Obsession: My server rack cooler, and my CNC Router
Check out my website, i have my own under-used forum on my hobby server.

travis_farmer

Found an interesting solution. I found the Mega2560 bootloader hex file in the arduino IDE bootloaders directory, and added it to the SD card for my remote programmer, and uploaded it. it worked :D
I had the idea while at work, and just tried it. my USBasp still doesn't work, but apparently i don't need it :D

~Travis
Current Obsession: My server rack cooler, and my CNC Router
Check out my website, i have my own under-used forum on my hobby server.

DrAzzy

This is an issue if you're using the wrong drivers for your USBAsp. Use Zadig to install the correct one.
ATtiny core for 841+1634+828 and x313/x4/x5/x61/x7/x8 series Board Manager:
http://drazzy.com/package_drazzy.com_index.json
ATtiny breakouts (some assembled), mosfets and awesome prototyping board in my store http://tindie.com/stores/DrAzzy

travis_farmer

never heard of zadig before, but it worked like a charm, many thanks! :D

~Travis
Current Obsession: My server rack cooler, and my CNC Router
Check out my website, i have my own under-used forum on my hobby server.

Go Up