Pages: [1]   Go Down
Author Topic: FirmataVB Serial Monitor  (Read 1043 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Tampa, FL
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 8
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hey guys I have been working on my own Serial Monitor and was wondering how to get the Output from the serial on a COM port.

I have been using VB.NET 2010 Express. I have already added the FirmataVB reference and the FirmataVB control in my form. I have my connections settings already setup such as; COM Port settings; Baud settings; Parity; Bit etc.
Logged

Hah!, Fail

Switzerland
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 96
Posts: 4765
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I guess you better ask that question on a VB forum, this is for Arduino and your question does not belong to the Arduino platform.
Logged

Tampa, FL
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 8
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hah, my apologies. Ty for the redirection =)
Logged

Hah!, Fail

Tampa, FL
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 8
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hey guys I have been working on my own Serial Monitor and was wondering how to get the Output from the serial on a COM port.

I have been using VB.NET 2010 Express / Visual Studio 2010. I have already added the FirmataVB reference and the FirmataVB control in my form. I have my connections settings already setup such as; COM Port settings; Baud settings; Parity; Bit etc.
Logged

Hah!, Fail

Gosport, UK
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 19
Posts: 3114
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Please don't crosspost.

http://arduino.cc/forum/index.php/topic,108710.0.html
Logged

Gosport, UK
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 19
Posts: 3114
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

What are you expecting to read from the serial port? FirmataVB expects you to be running the Firmata sketch on the Arduino, and uses serial for the Firmata protocol. You can't send non-Firmata messages through serial while that sketch is running.
Logged

Gosport, UK
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 19
Posts: 3114
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Quote
I guess you better ask that question on a VB forum, this is for Arduino and your question does not belong to the Arduino platform.

You were told to ask in a VB forum, not an Arduino one. I have posted an answer in your other post. Crossposting is frowned upon here, and Mods will frequently delete or merge duplicate posts.
« Last Edit: June 05, 2012, 10:45:20 am by dxw00d » Logged

Tampa, FL
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 8
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Well judging by my 6 posts, its safe to say I'm not a spammer and here for cross posting.

Moderator edit: Insults deleted. (Nick Gammon)
« Last Edit: June 05, 2012, 09:38:16 pm by Nick Gammon » Logged

Hah!, Fail

Gosport, UK
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 19
Posts: 3114
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Where does the answer I gave in the other post show any sort of ignorance? You are using the FirmataVB plugin. It expects Firmata on the Arduino. Firmata turns the Arduino into a dumb slave device that simply responds to instructions from the controlling application like set/read digital pin, read analogue pin etc.
« Last Edit: June 05, 2012, 10:54:20 am by dxw00d » Logged

Tampa, FL
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 8
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

So, you are familiar with the subject yet you can't answer the question?

Moderator edit: Insults deleted. (Nick Gammon)
« Last Edit: June 05, 2012, 09:38:47 pm by Nick Gammon » Logged

Hah!, Fail

Gosport, UK
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 19
Posts: 3114
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I am trying to answer the question. Perhaps you could answer mine. What are you trying to get from the serial input? If you want to see the FirmataVB to Firmata Sketch traffic then you need to look inside the FirmataVB source and see what it does with it.
Logged

Tampa, FL
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 8
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

All grudges and grime set aside, Arduino outputs the traffic to a viewport/textbox, I am trying to mimic/imitate this method but using VB.NET, and when I was reading artcles online the only thing I had seen was FirmataVB1.SeralPort1.Readline. But unfortunately for the site that provided the plugin or references there isn't enough documentation that shows methods and its use.
Logged

Hah!, Fail

Gosport, UK
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 19
Posts: 3114
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Your best bet would be to ditch Firmata. There have been many threads here on VB/Arduino communication, including this one http://arduino.cc/forum/index.php/topic,104164.0.html, which may help. The forum search facility is pretty slow, but you should be able to find other examples.
« Last Edit: June 05, 2012, 11:22:53 am by dxw00d » Logged

UK
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 308
Arduino - very interesting !
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

in my opinion it is easier in the long run if you do not use firmata

just read the serial port and you do not need the firmata stuff
Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 452
Posts: 18694
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Threads merged. This sort of language is not acceptable.
Logged

Pages: [1]   Go Up
Jump to: