Pages: [1]   Go Down
Author Topic: Eclipse Arduino Upload  (Read 2649 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I am trying to move over to Eclipse instead of using the Arduino IDE.
I have followed the tutorial here http://arduino.cc/playground/Code/Eclipse

Finally, I have gotten to where I can upload code, but I have 2 issues.

The first one is that I have to push reset right at upload. I thought this was an older issue based on all the forum posts I have read on the web. I assumed it was fixed already. The instructions at the above URL, seem a little outdated when suggesting to download an executable. I tried it, but it was trying to load an older version of AVRDude. Any suggestions?

My second issue is that when I upload the code from Eclipse (doing the manual reset timing), it uploads fine, but gives me this output. (This is partial)

Code:
avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes!  Invalid device signature.
avrdude: Expected signature for ATMEGA328P is 1E 95 0F
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
         To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "CustomLEDPoi.hex"
avrdude: input file CustomLEDPoi.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: writing flash (10082 bytes):

It says its successful at the end, but when I watch my LEDs that are hooked up, they light up very strangely, not following the uploaded code at all. I know that there is not an issue with my code, because I can upload the exact same code just fine using the Arduino IDE. The LEDs behave correctly then. The LED setup I have is similar to this example: http://www.arduino.cc/en/Tutorial/ShiftOut

Now that the code is the Arduino and is not behaving as expected, it is hard for me to debug this. Is it something in my make file or commands? Any suggestions are appreciated.

BTW. I have double checked the arduino_pin.h file. It is the correct one.
Logged

Belgium
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 68
Posts: 1920
Arduino rocks; but with my plugin it can fly rocking the world ;-)
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

spectrem12
The tutorial at http://arduino.cc/playground/Code/Eclipse  states in the first paragraph: "There is an easier way to use Eclipse as explained on http://www.baeyens.it/eclipse/"
Did you follow the instructions at www.baeyens.it or the one on the playground?

The first one is that I have to push reset right at upload. I thought this was an older issue based on all the forum posts I have read on the web. I assumed it was fixed already. The instructions at the above URL, seem a little outdated when suggesting to download an executable. I tried it, but it was trying to load an older version of AVRDude. Any suggestions?
If you are using the arduino eclipse plugin and it can load the rxtx dll it should work in all cases. if it can't load the rxtx dll only the mega has an issue.
if you use the avrplugin make sure you use arduino as hardware setting in the avrdude settings. (unless you have a mega in which case you will still need to reset it manually)

My second issue is that when I upload the code from Eclipse (doing the manual reset timing), it uploads fine, but gives me this output. (This is partial)

Code:
avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes!  Invalid device signature.
avrdude: Expected signature for ATMEGA328P is 1E 95 0F
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
         To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "CustomLEDPoi.hex"
avrdude: input file CustomLEDPoi.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: writing flash (10082 bytes):

It says its successful at the end, but when I watch my LEDs that are hooked up, they light up very strangely, not following the uploaded code at all. I know that there is not an issue with my code, because I can upload the exact same code just fine using the Arduino IDE. The LEDs behave correctly then. The LED setup I have is similar to this example: http://www.arduino.cc/en/Tutorial/ShiftOut
The avrdude warnings are warning and there is nothing wrong there. As it uploaded a sketch and you don't see the board doing what you think it should do I only see 2 options
1) AvrDude is not uploading the sketch you think it should upload.
2) Compilation doesn't use the input you think it does.
Therefore I consider following questions:
if there are multiple configurations; are you always using the same one?
Have you saved your files in eclipse before compiling? (very common mistake)
Have you successfully compiled?

Best regards
Jantje
 
Logged

Do not PM me a question unless you are prepared to pay for consultancy.
Nederlandse sectie - http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html -

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I am an idiot and did not read the very first paragraph on the arduino site about the easier instructions.
Tonight, I tried to install the Arduino plugin and Eclipse was unable to do so. It was timing out. I guess the link might be temporarily down.

I did however try to upload my code again.. It works as expected. The only thing I changed was restart my Eclipse.. I do not know what settings it changed/installed when I did this. So I am at a loss.

One my other point, I do have to push the reset button. I have a Arduino UNO and my settings in Eclipse are set for the same.
Once the plugin link comes back up, I will attempt to get that and hopefully it will solve everything. Until then, I have the inconvenience of pushing the reset button each time.
Any other idea why it still requires me to push the reset button, even with it being UNO?
Logged

Belgium
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 68
Posts: 1920
Arduino rocks; but with my plugin it can fly rocking the world ;-)
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

spectrem12
Tonight, I tried to install the Arduino plugin and Eclipse was unable to do so. It was timing out. I guess the link might be temporarily down.
Check the URL. Eclipse seems to have a problem with the space replacing it with a %something and then never recovers. The safest URL to use for the upload is http://www.baeyens.it/eclipse/update

One my other point, I do have to push the reset button. I have a Arduino UNO and my settings in Eclipse are set for the same.
Once the plugin link comes back up, I will attempt to get that and hopefully it will solve everything. Until then, I have the inconvenience of pushing the reset button each time.
Any other idea why it still requires me to push the reset button, even with it being UNO?
Anyone using the Arduino Eclipse plugin: "DON'T DO THIS"
in your project properties look at Arduino->avrdude in the tab programmer click the edit button.
Compare the setting to the setting in the Arduino boards.txt file.
Your type is probably stk500v2 and not arduino.

Best regards
Jantje
Logged

Do not PM me a question unless you are prepared to pay for consultancy.
Nederlandse sectie - http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html -

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I am using Atmel STK500 Version 1.x firmware.

And I am not using the space in the name. The installation is stuck at 26%.. I tried restarting over and over. Still it is stuck
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

After reading around, it seems that my installation hangs b/c I am using JRE 7, which has this known bug. I have now switched to 6, but I am still having the same issue.

Its always something..
Logged

Belgium
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 68
Posts: 1920
Arduino rocks; but with my plugin it can fly rocking the world ;-)
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

spectrem12
You have a wierd problem. Do you see an error in the error log view?
Best regards
Jantje
Logged

Do not PM me a question unless you are prepared to pay for consultancy.
Nederlandse sectie - http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html -

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

My error view is reporting time out exceptions...
My internet is working at normal speed. It seems this is a typical issue with eclipse.

Is there a location that I can download the Arduino plugin and install it myself?
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Code:
An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=epp.package.cpp, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
Unable to read repository at http://www.baeyens.it/eclipse/update/plugins/it.baeyens.arduino.common_1.2.0.jar.
Read timed out
Unable to read repository at http://www.baeyens.it/eclipse/update/plugins/it.baeyens.arduino.core_1.2.0.jar.
Read timed out
Unable to read repository at http://www.baeyens.it/eclipse/update/plugins/it.baeyens.arduino.monitor_1.2.0.jar.
Read timed out
Unable to read repository at http://www.baeyens.it/eclipse/update/plugins/it.baeyens.avreclipse.core_1.0.6.jar.
Read timed out
Unable to read repository at http://www.baeyens.it/eclipse/update/plugins/it.baeyens.avreclipse.core.managedbuildsystem_1.0.4.jar.
Read timed out
Unable to read repository at http://www.baeyens.it/eclipse/update/plugins/it.baeyens.avreclipse.ui_4.0.6.jar.
Read timed out
Unable to read repository at http://www.baeyens.it/eclipse/update/plugins/org.eclipse.jface_3.7.0.v20110928-1505.jar.
Read timed out
Logged

Belgium
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 68
Posts: 1920
Arduino rocks; but with my plugin it can fly rocking the world ;-)
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

spectrem12
You must have a firewall, virus scanner, network or other problem.
Best regards
Jantje
Logged

Do not PM me a question unless you are prepared to pay for consultancy.
Nederlandse sectie - http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html -

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I do not think so b/c I was able to download the AVR plugin just fine.. Not sure what is going on.

I just turned off my virus scanner and now I am on my mobile hotspot. Still same issue.
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I was able to directly download each of the jar files by placing them in my search bar..
But I do not think that was all the files I needed. Is there a location I can download the files myself and install them myself?
Logged

Belgium
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 68
Posts: 1920
Arduino rocks; but with my plugin it can fly rocking the world ;-)
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Spectrun12
As you can download with the browser. Can you check the network setting from eclipse?
Windows->preferences->general->network settings.
Best regards
Jantje
Logged

Do not PM me a question unless you are prepared to pay for consultancy.
Nederlandse sectie - http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html -

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 13
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

One problem after another it seems.

I was able to finally download the files. I had to manually add each repository and I had to use my phone to tether out of the network here.

Now that I have the plugin up and running, I am having the issue where it can not resolve Serial and other files saying "No such directory".
These are settings somewhere that I have not figured out yet, but did before once already. Just took me a week.

The issue I am having now is that it does not find the file Arduino.h unless I add a link to it in the Arduino_Uno project. I have double checked and in my linked resources, the path variables include a path to my hardware libraries where Arduino.h is at. If I add the link in the project, it significantly increases the size of my compiled code.

Edit--
Later in the night I decided to see if I could upload even with the errors. It seems the code works fine as it should with the plugin linker settings. The plugin also solves my original issue with the reset function.

But how do I get rid of the issues. I have checked the indexer settings mentioned in the instructions. I dont understand why it cant find Arduino.h and it gives me issues for Serial.

BTW. Thanks for all your help.
« Last Edit: July 02, 2012, 10:24:44 pm by spectrem12 » Logged

Belgium
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 68
Posts: 1920
Arduino rocks; but with my plugin it can fly rocking the world ;-)
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

spectrem12
But how do I get rid of the issues. I have checked the indexer settings mentioned in the instructions. I dont understand why it cant find Arduino.h and it gives me issues for Serial.
Have you tried reading the FAQ? http://www.baeyens.it/eclipse/Arduino%20eclipse%20plugin%20FAQ.htm
Best regards
Jantje
Logged

Do not PM me a question unless you are prepared to pay for consultancy.
Nederlandse sectie - http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html -

Pages: [1]   Go Up
Jump to: