Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16   Go Down
Author Topic: Arduino library for WTV020-SD-16P audio module  (Read 94837 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Barcelona
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 12
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Sorry I originally wrote in Spanish  ( Maybe it was because of frustration  smiley-cry  )

In English now...

I'm so sorry to tell you about none of two modules is working at all.   smiley-cry

I used THREE completelly NEW SD Kingston cards I got from:
http://www.ebay.es/itm/221194347559?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 )

Also a 1Gb Sandisk SD SanDisk from:
( http://www.ebay.es/itm/160983521327?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649  )

On the TWO modules I got from:
( http://www.ebay.es/itm/150916490980?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649  )
(v.1.5 powered 3.3v from Arduino Leonardo power output).

...and nothing on the speaker, not even a single click.

I think I'll move my project to a different device (maybe the one from SparkFun).
Current ones make me feel NO confidence on them at all.

NOTE:
The TWO modules, Kingston and Sandisk SDs are available to you for running tests, just let me know...


Ciao,
Rafa.
« Last Edit: March 15, 2013, 12:28:29 pm by EA3BIL » Logged

Narvik, Norway
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 23
Posts: 975
electronics engineer, teacher.
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

..and then there are two of us.

I also got two modules.  Tried 5 different 1GB/2GB cards. Tried both 3.3 and 5V.
Cards formatted FAT16 with SD's utilitie (and others)
Example-files copied one by one.. and in 'bulk'. Tried renaming files to 0.ad4 .. 00.ad4  and 000.ad4 - NOTHING!
Verified with osc.scope that timing for reset , clk and dta is exactly according to datasheet.
NO sound - (not even a tiny litte 'pip')

--busy-line show some kind of life as it  drops for a while  after sending commands.

... Time to trash this shit ? or is there a "magic" SD-card out there?

I had better luck to make a player with shiftregister 74xx595 and a R2R net.
This plays 8bits PCM files at speeds ut to 16Ksamples/sec. (interruptdriven)
Audacity converts to my req. format without a problem.

knut, Narvik, Norway

EDIT 29.3.
I am waiting for new memory cards 128K and 256K.
(since they are not to be found in Norway, they will cross the globe..)
« Last Edit: March 29, 2013, 04:42:49 pm by knut_ny » Logged

Ny

Argentina
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 5
Posts: 160
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

And again, this module is VERY PESKY about the uSD card that reads. I tried a lot of them until got one that did work.
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 5
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

EA3BIL and knut_ny,

Have you tried the module as a stand alone and not connected to the arduino?

The module only likes SanDisk MicroSD cards. It is a little tricky getting the microSD card into the slot properly. You have to open up the card slot and place it into position. You can not just slide it in from the end.

Mine was not working with the arduino and I tried it in stand alone and got it to work. Reference wiring diagram in the previous posts. I then was successful in getting it to work with the arduino.
Logged

Barcelona
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 12
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

ntmcguff,

I noticed about how tricky is to get the card correctly positioned on it...

Yes I did try to run it on StandAlone mode (aka mp3 player), same results, no sound at all (remember two modules tested, etc...)

I finally made the decision and moved to SparkFun WTV020-SD module.
(at least this one works on StandAlone mode with ALL sd's)...


I'll keep you all up-to-date about the results on using Rebel's library with it.
« Last Edit: March 27, 2013, 11:08:45 am by EA3BIL » Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 2
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

hello guys

first post for me...

ive been trying to get the module working for some time today... and finally got it making sounds.
thx for all the information in this post, was very helpful!

except for the issue ive faced! Everything was hooked up correctly, formatted the sd-card (SanDisk 64mb) in fat16.. etc..

But nothing happened..  I only noticed that the busyPin-LED was glowing all the time... first i thought this might be normal, but it is not!
Even if it did react to buttons ive pressed or code changes iv made! But at that point of trying i didnt know that it aint normal, so i started looking for the problem:
   - formated the SD-card x-times
   - soldered the jumper to 5v tested, and then again back to 3.3v
   - destroyed a in ear headphone to get the speaker
   - took differend .ad4 files
   - hooked everthing up again
   - used different code snippets
   - readed every post ive found
   -....

As a last desperated try i was just pressing slighty against the bottom side(between pin 8 and 9) of the sd-card, while it was mounted into the slot.
AND, some reaction, the busyPin-LED was turning off.. as i pressed some buttons i noticed sounds...!
Finally it worked for me.. smiley

So my conclusion is, that the SD-card might not have decent contact to the module, even if it looks fitted!

Hopefully this might help someone... like your posts helped me!
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 1
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Necesito una ayuda, he visto que el creador de la libreria es argentino asi que lo escribire en español para explicarme mejor y luego lo intentare traducir.

Compre este modulo:

http://www.ebay.co.uk/itm/310629013078?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
http://letsmakerobots.com/files/WTV020_manual_V1.3.pdf

Doy por hecho que es el mismo que usan todos ustedes. Estoy intentando conectarlo de manera aislada (el punto 8.8 del datasheet)solo vcc, gnd, el led de estado, reset  ,play/stop y el altavoz.
Cuando arranca parpadea el led y se mantiene encendido, el reset parece que funciona pero cuando le doy al play se escucha como ruido y se apaga el led, y un 1-2 seg mas tarde deja de sonar y se enciende el led. Se que el modulo es muy especial con las sd, he probado 4: una kingston y una scandisk de 2gb, una de 256mb y una de 4 gb tracens y con cada unos de se escucha un tipo de ruido diferente. He probado con varios altavoces y buzers, los grandes son de 8 ohmnios y 3w y 1w respectivamente.
Tambien he probado con diferentes audios, algunos ejemplos que habeis puesto aqui y otros de youtube

Otra cosa que necesito que me expliquies que es eso de los modos que viene en el datasheet. Parecen distintas formas de conectarlo pero no entiendo como el boton play/stop puede estar en diferentes pines en cada modo y sin que haya que configurarlo con algun jumper.

In english:

I´m trying to conect the module like point 8.8 of datasheet. Reset works but when a press play, led go off and i heard a noise for 1-2 second, then stop and led go on. I try with 4 differents sd (two of 2gb kingstom and scandisk, one of 256mb and other of 4gb)

I try with 2 speakers of 8 ohms and 3w and 1w, and somes buzzer and little speakers. I try with mnay audio example form hear an otrher from youtube
« Last Edit: April 08, 2013, 05:42:34 pm by rulicos » Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 1
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

hi
thanx 4 adding this library it seems that it is going to help us sooo much in our project  smiley-lol
but i need to learn more and understand more things about this library
i bought this https://www.sparkfun.com/products/11125
i need to control playing the content of the sd card using arduino
for example play song 1 when some action happens or song 2 when other action happens
could u help me ^___^
i will be sooo thankful smiley  smiley-red
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 5
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi,
I may be being thick here but can anybody send me a download link for this library.

Thanks smiley
Logged

Värmland, Sweden
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 9
Posts: 262
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

It's attached to the first post on the first page of this thread.
Logged

Valencia, Spain
Online Online
Faraday Member
**
Karma: 144
Posts: 5341
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I´m trying to conect the module like point 8.8 of datasheet. Reset works but when a press play, led go off and i heard a noise for 1-2 second, then stop and led go on. I try with 4 differents sd (two of 2gb kingstom and scandisk, one of 256mb and other of 4gb)

I try with 2 speakers of 8 ohms and 3w and 1w, and somes buzzer and little speakers. I try with mnay audio example form hear an otrher from youtube

I think ALL problems with this module are because of the power supply. SD cards need more than 3.3V to work (it's in their specification).

Using this power supply, all my problems disappeared:



* wtv_power.png (14.62 KB, 284x398 - viewed 278 times.)
Logged

No, I don't answer questions sent in private messages (but I do accept thank-you notes...)

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 1
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hey, Thanks for the library.

I am using Audio-Sound Breakout - WTV020SD from spark fun (https://www.sparkfun.com/products/11125), people recommend to use your library to control this module.

I first tested the model without arduino, simply grounded the play pin and it worked, I can hear sound coming from the speaker. however it didnt work with the library.

I'm not sure if I connected the right pin. according to the library, the pin 2 on arduino goes to reset on the module; pin 3 to DCLK, pin 4 to DIN, pin 5 to BUSY. and connect VCC to external 5v power.

is this correct?

thank you !

best
Logged

Pittsburgh, PA, USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 95
Posts: 4767
I learn a bit every time I visit the forum.
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Welcome and you are clear to go. Just be careful about the micro SD card you are using. Got a lot of pain in the b... figuring out why mine did not work from the start.

I hope you share on that later in this thread!
Learning traps to avoid after stepping in so many is why I read so many posts!
Logged

I find it harder to express logic in English than in Code.
Sometimes an example says more than many times as many words.

Pittsburgh, PA, USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 95
Posts: 4767
I learn a bit every time I visit the forum.
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hello!
I have a question!
How to manually change modes on vtv020-sd-16p,all ekys are on/off(loop),key 5 group of voice...
Thanks!!!

I want to ask which control mode module do you use?for example ,If you buy 2-wire series mode can not us key 5 group of voice,control mode is fixed when we program main chip,and you need tell supplier what you want,i think they will give you correct control mode module.

Please. On eBay the supplier tells little. This is typical and notice it says "MP3":
http://www.ebay.com/itm/U-disk-audio-player-SD-card-voice-module-MP3-Sound-module-WTV020-SD-16P-Arduino/310629013078?_trksid=p2045573.m2042&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3D1%26asc%3D27%26meid%3D7644561902605214505%26pid%3D100033%26prg%3D1011%26rk%3D2%26sd%3D271024886800%26

Nothing about mode. This one also uses mini-SD I don't find easily, nor adapter mini to micro-SD so this module says 'problems' to me.

I am having problems enough with the VS1003 modules I got. Yes there is software for other modules with the same chip that do almost what I want. In the meantime I have someone who wants dozens of Arduino-controlled sound players.

What I find that "works out of the box" is expensive and the rest are take your chances when buying and see how many hours before you get it to work if ever. Does that sound like any way to sell a lot of anything here?


Logged

I find it harder to express logic in English than in Code.
Sometimes an example says more than many times as many words.

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 2
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

HELLO,
this page helped me alot when I started using WTV020. i had used it as both stand alone mp3 player and interfaced with arduino (using arduino UNO and arduino mega 2560 both!). it was working pretty well. but now when I am trying to play the module, all I hear is a slight beep. nothing else. thje connections are pretty fine and so is SD card. can anyone suggest me what can be the problem? How can i get it working again! please help me out.
Logged

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16   Go Up
Jump to: