Pages: [1]   Go Down
Author Topic: [SOLVED] Flashing firmware on Uno R3  (Read 4041 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 3
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hey guys, I'm new to this whole scene so hopefully I'm not making a terrible noob mistake.

I am trying to install the USB HID keyboard firmware on the 16u2 chip on my UnoR3 and I can't seem to get dfu-programmer to recognize the device. I follow the tutorial for flashing the 8u2 to the T and it just keeps saying dfu-programmer: no device present.

I am doing everything I can research wise but just can't figure this out! I am also using the solder-less method of flashing as I am TERRIFIED of soldering on my new R3. If you guys could help me out that would be great, for all I know I'm not even putting it in DFU properly!

A diagram would be great if there are any changes from the version posted for the original uno.

Thanks a ton
Matt


EDIT: Also, forgot - if there is a way to send and hold key presses through an UnoR3 without reflashing the firmware I would absolutely LOVE to hear about it!
« Last Edit: January 21, 2012, 11:32:00 am by mdomino » Logged

Wellington, New Zealand
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 1
Posts: 404
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

You will probably need to apply this patch to dfu-programmer. Grab version 0.5.4 source code, apply the patch or just make the two changes by hand, and build and install it.

The patch adds support for the atmega16u2. Also make sure you specify atmega16u2 as the target mcu when you use it.
« Last Edit: January 21, 2012, 06:03:57 am by dhunt » Logged


Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 3
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thanks for the tip!

I had actually already made the changes in dfu-programmer from some of my google-fu but for some reason it still isn't working. I am also wondering if I am even putting the thing in DFU mode properly? The instruction I saw on these forums (http://arduino.cc/forum/index.php/topic,52447.msg374201.html) are for an Uno while I am using an Uno R3. There are some different pins and caps on my version so perhaps I am trying to hook it up wrong?

I'm just not great with electronics yet and I would absolutely hate to solder onto my board and destroy it after buying it a few days ago!

Thanks,
Matt
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 3
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Got it working, I wasn't properly putting the device in DFU mode - everything went smooth from there!

Thanks for the help,
Matt
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 2
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Would you mind letting us know how you managed to get the R3 into DFU mode? That information just doesn't seem to be getting through my Google filter & there are two capacitors* in the same area marked in the R2 diagram, none of which seem to do the trick.

*edit
« Last Edit: February 05, 2012, 08:10:01 pm by rossaf » Logged

Wellington, New Zealand
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 1
Posts: 404
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The R3 Uno is put into DFU mode the same way as the R2 Uno by briefly connecting ground and reset on the atmega16u2 ISP header. No mods required.



Image from this page: http://arduino.cc/en/Hacking/DFUProgramming8U2
Logged


Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 2
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hm, I'm sure I'm getting it into DFU mode as the ACM serial port disappears from the programming interface. However, invoking dfu-programmer from the command line returns 'no device present'. What else can I try here?

(Sorry for threadjacking, but the original author had solved his issue so...)
Logged

Udine, Italy
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 9
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

You will probably need to apply this patch to dfu-programmer. Grab version 0.5.4 source code, apply the patch or just make the two changes by hand, and build and install it.

would you please explain this steps? I'm lost in this part...

a.
Logged

Pages: [1]   Go Up
Jump to: