Go Down

Topic: Native port driver BSoD (Read 10037 times) previous topic - next topic

dol86

Oct 30, 2012, 12:34 pm Last Edit: Oct 30, 2012, 04:00 pm by dol86 Reason: 1
I'm trying to install the Arduino Due driver ("Arduino Due.inf" selected manually) but during the native port driver installation i get a blue screen ("bad_poll_caller"). The driver installation works only in windows safe mode but after the computer restart, and when i plug the arduino due, i get the blue screen. No sketch was uploaded on the board.
The programmable port works fine. I get the same blue screen on both my win7 computers.

Massimo Banzi

can you provide us with as many details as possible? is is win7 64 or 32? what language ? english or something else.
any service pack o patch we should know of'

m

dol86

Desktop
Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.120830-0333)
Language: Italian (Regional Setting: Italian)
BIOS: BIOS Date: 07/28/09 14:27:00 Ver: 08.00.15
Processor: Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz (8 CPUs), ~2.8GHz

Notebook
Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.120503-2030)
Language: Italian (Regional Setting: Italian)
System Manufacturer: Acer
System Model: Aspire 5750G
BIOS: InsydeH2O Version V1.11
Processor: Intel(R) Core(TM) i5-2410M CPU @ 2.30GHz (4 CPUs), ~2.3GHz

More info:
- i'm also using a duemilanove on both computers;
- nothing it's connected to the Due;
- i installed Visual Studio Express 12 for Desktop (with .NET framework 4.5), i don't think this is a useful information, but it's the "weirdest" thing i did in the last few days;
- i tested the Due on ubuntu 12.04 64bit (a partition of the notebook) and both usb ports work, but i had to upload a test sketch from windows because on ubuntu i can't compile any sketch, error message:
Code: [Select]
"Cannot run program ../hardware/tools/g++_arm_none_eabi/bin/arm-none-eabi-g++": error=2, File o directory non esistente
the file exist, i run the arduino ide as root, i did a chmod (777) for all arduino files.
- i'm not a lucky guy :D

IT: se preferisci, dato che l'inglese non รจ il mio forte, ti posso riscrivere tutto quello che ho fatto passo per passo in italiano :).

cmaglie

Hi dol86,

please, may you do the following check:

1) power the Due in any way (connect it from programming port for example, in order you didn't get any BsOD)
2) Press the erase button for 2 seconds (the little one just under the "COMMUNICATION" label)
3) Press the reset button
4) Try to plug the Due from the native port.

and let me know if you still get BsOD.

C
C.

dol86

Same results. When i plug the native port, windows finds the "Bossa Programming Port", then i tried to upload a simple sketch (open the serial port in setup(), print "Ciao" and a delay(1000) inside loop()) and the upload seems ok. At the end of the upload, in the Device Manager list, the Bossa Port was replaced by an "Arduino Due" device. I manually select the "Arduino Due" driver (from the drivers folder of arduino-1.5) and at the end of the driver installation i get the blue screen.
Am i doing something wrong during the installation process? Yesterday I did the same stuff on an other pc (windows vista 32bit italian) and it's works fine (both ports).

cmaglie

My test machine is a win7 64 ultimate with service pack 1. The driver here installs correctly.

You said that the driver installation works in windows safe mode.
I'm thinking: maybe you have another driver/software that conflict with the Due? Can you take a screenshot of the device manager in safe mode (with and without the Due plugged in) and the device manager after a normal reboot?

C
C.

razer93

my windows 7 32bit recognise only Arduino Due... never BOSSA ... how can i do?? is my arduino due fauly?

hiduino

Any resolution of the BSOD installing the Arduino Due native driver?

I also have a Windows 7 Pro SP1 64-bit, Dell XPS L702X i7-2670QM, 8GB RAM.  I get the BSOD after manually selecting the Arduino Due.inf driver.

The other BOSSA driver and Due Programming port installs without any issues.


DocOck

I am struggling with the same problem, pointing my Win 7 64bit Dell M6600 at the driver for my new Arduino Micro immediately bluescreens the computer with a BAD_POOL_CALLER error.  Blarg. 

Not sure if this is something being worked on, but I may just return the board to Radio Shack and call it a lesson learned. 

hiduino

I have a second laptop, with the same problem BSOD when installing the Arduino Due native port driver.
Windows 7 Pro SP1, 64-bit,  Sony Vaio FW590, Core2 Duo T9600 2.8 GHz, 6GB RAM.



Msquare

#10
Nov 11, 2012, 04:30 pm Last Edit: Nov 11, 2012, 04:46 pm by Msquare Reason: 1
I'll add my vote(?) to this.

1: Installed the driver for the programming port. Worked "out of the box", ie. with updating the driver and pointing to the 1.5.1/driver library. Programmed the blink sketch. All OK.
2: Moved the cable to the native port. No driver was found/installed. Tried the fix in the other driver thread. It now started an install, but BSoD.
2b: After reboot, whenever the Due is plugged in with the Nativeport the machine BSoD (presumably trying to reinstall the driver)

Win7 Enterprise, 64bit, SP1 (intelCore i7, dual core M620)


Edit:Update:

Well, after 3 tries, it now no longer BSoD, but the driver does not create a COM port and is marked "not installed". Installing has no effect "The driver is installed and uptodate".

seppo

I seem to have the same behaviour as in the previous message :64 bit Windows 7 SP1 and processor Intel Core 2 Duo CPU P8700 2,53 GHz,
Arduino Due.inf driver causes BSoD.

and if before driver install , I press ERASE (communication erase button) the Native port is recognized as Bossa port ok and I can download sketch to
Due but after the download ends with CPU reset , new driver installation starts automatically and with Arduinodue.inf which causes then again BSoD.

My test code which downloaded when as Bossa port :
Code: [Select]

void setup() {
  // initialize serial communication at 1200 bits per second:
  Serial.begin(1200);
while (!Serial); 
}

// this input is just to cehck that serial comm works
void loop() {

  int input_data = REG_PIOC_PDSR;
  Serial.println(input_data);
  delay(1000);        // delay
}



tested also Native port driver installation in Windows XP SP2 machine and same behaviour as above ,

the Programming port works perfectly in both operating systems,

By the way: can Native port operate with higher speed than Prog port , where max. seems to be 115200 , with higher baud rates (230400 and 460800) starts giving errors,
I would like to operate with higher speed , therefore interested in Native port ,

BR,
Seppo

Msquare

That was interesting. Yes, it makes a difference if the ERASE button has been pushed or not. My last attempt left the win-pc hanging- not even mouse movement (hard power cycle required). OK, I'm done. Not using the native port until further notice.

hiduino

Yes, the ERASE button allows the SAM built-in bootloader to run as the BOSSA interface.  If you have a sketch loaded then the bootloader does not run.  The sketch runs as the Arduino Due USB interface.  Which also should be emulating the HID keyboard and mouse, but it doesn't seem to be working.

Also note that I have successfully installed the Arduino Due.inf driver under Windows XP (Home/Pro) SP3.  But the HID emulation still doesn't work.  However, the standard serialUSB interface works okay.



seppo

With Arduino Due.inf Native port driver are you running the original .inf or have you made any changes to the driver content to make it work with
Windows XP SP3 ? I tried the changes suggested in earlier messages (like removing &MI00 and other suggestions ) with no luck,

but I'm sure somebody will find a solution to this driver question in near future, since quite many are reporting similar behaviour,

Seppo

Go Up