Pages: [1] 2   Go Down
Author Topic: Arduino v 1.0.2 with Mac OS 10.8.2  (Read 3848 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I am getting an error "avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding" with the Blink LED.  I am using an LED in pin 13 with File>Examples>Basic>Blink.   I am using an iMac with OS 10.8.2 and Arduino v1.0.2. 
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I believe this iMac with OS10.8.2 is 64 bit and Arduino is 32 bit so I can not use Arduino on this iMac. 
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 16
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I had a similar problem using the Arduino IDE v1.0.2 on Mac OS X 10.8.2. I reverted back to Arduino v1.0.1 and everything works fine. Hope that helps.
Logged


Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thanks.  I reverted back to V1.0 and it works.  I do not have v1.0.1.  So far so good. 
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 16
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

You can always download any version of the Arduino software at:

http://arduino.cc/en/Main/Software
Logged


Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thanks for the link to v1.0.1.  I think I am going backwards with Arduino.  Now I get a message   "processing.app.SerialException: Serial port '/dev/tty.Bluetooth-Modem' already in use. Try quiting any programs that may be using it." 

I connected the USB cable to the back of the iMac and got this message.  I am not sure what programs would be using that Serial port?  I tried  all of the 4 selections under Tools > Serial ports the default was /dev/tty.bluetooth-Modem.    I checked system preferences under Bluetooth and disabled it but same result. 

Not sure what to do next.  There is some activity with a backup program running to an external hard drive but USB should be able to handle more than one activity at a time as it has in the past.  The iMac thinks that the Arduino is a modem according to Simon Monk's book "Programing Arduino"
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 16
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I get that same "'/dev/tty.Bluetooth-Modem' already in use" error sometimes too. It has something to do with plugging and unplugging the usb cable to the Arduino. What you need to do is go to the Tools menu, select Serial Port and choose one of them with USB. Then it should work. Hope that helps.
Logged


Austin, TX
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 63
Posts: 6049
Baldengineer
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The iMac thinks that the Arduino is a modem according to Simon Monk's book "Programing Arduino"
A usbmodem, not a Bluetooth modem.

The Bluetooth devices are the default serial Bluetooth profiles setup by OSX.

Where did you buy your Arduino from?
Logged

Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.com

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

James, I bought the Arduino from Amazon about 1.5 years ago. It had been working OK but my problems began with OS10.8.  Now I do not have the USB option from the Tools>Serial Port, only Bluetooth. Arduino only installed Bluetooth options in the Tools menu.  I checked my Macbook, OS10.7,  and it only has Bluetooth options in the Tools>Serial Port menu, no USB.  I tried Arduino versions 1.0, 1.01. and 1.0.2.  My Mac and Arduino do not play well together.
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Here is something weird.  Since trouble shooting during this post I was plugging the USB cable into Arduino then into the computer.  However it is working now, getting USB options in the Serial Port menu, when I plug the cable into the computer first then into Arduino.  My USB cable is 6 feet long, not sure if that makes a difference.  So I need to first plug the cable into the computer then into Arduino??
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 15
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

James, I bought the Arduino from Amazon about 1.5 years ago. It had been working OK but my problems began with OS10.8.  Now I do not have the USB option from the Tools>Serial Port, only Bluetooth. Arduino only installed Bluetooth options in the Tools menu.  I checked my Macbook, OS10.7,  and it only has Bluetooth options in the Tools>Serial Port menu, no USB.  I tried Arduino versions 1.0, 1.01. and 1.0.2.  My Mac and Arduino do not play well together.
Hmmmm, Same problem here. I cannot find the USB as well
Logged

Austin, TX
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 63
Posts: 6049
Baldengineer
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

James, I bought the Arduino from Amazon about 1.5 years ago.
Then it is not a Genuine Arduino, so many bets are off.  You need to determine what kind of USB to Serial chip it is using.  Don't bother looking at the official Arduino documentation.  Actually, I wouldn't trust the documentation the seller provided either.  You'll have to look at the actual chip.

Arduino only installed Bluetooth options in the Tools menu.
"Arduino" does not install serial ports.  The Arduino IDE simply lists the ports provided by the operating system.

My Mac and Arduino do not play well together.
Probably related to the fact that it isn't really an Arduino, but a cheaply made clone.
Logged

Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.com

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 2
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I've got the same problem with a brand new official Uno board bought from Mouser that works fine on my work laptop Win 7.

Brought it home to use on my iMac running 10.8.2.  IDE 1.0.2 runs fine, I select /dev/tty.usbmodemfd11 and when i try to upload a sketch i get the message:

Serial port '/dev/tty.usbmodemfd131' already in use.  Try quitting any programs that may be using it.

and then the report from the IDE:


Binary sketch size: 1,084 bytes (of a 32,256 byte maximum)
processing.app.SerialException: Serial port '/dev/tty.usbmodemfd131' already in use. Try quiting any programs that may be using it.
   at processing.app.Serial.<init>(Serial.java:171)
   at processing.app.Serial.<init>(Serial.java:77)
   at processing.app.debug.Uploader.flushSerialBuffer(Uploader.java:77)
   at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadViaBootloader(AvrdudeUploader.java:174)
   at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadUsingPreferences(AvrdudeUploader.java:67)
   at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1671)
   at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1627)
   at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1599)
   at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2380)
   at java.lang.Thread.run(Thread.java:680)
processing.app.debug.RunnerException: Serial port '/dev/tty.usbmodemfd131' already in use. Try quiting any programs that may be using it.
   at processing.app.debug.Uploader.flushSerialBuffer(Uploader.java:101)
   at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadViaBootloader(AvrdudeUploader.java:174)
   at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadUsingPreferences(AvrdudeUploader.java:67)
   at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1671)
   at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1627)
   at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1599)
   at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2380)
   at java.lang.Thread.run(Thread.java:680)


I've tried using 1.0.1 of the IDE without luck.  I also get an extremely quick pop up window message that i cannot read when i start the IDE.

Can anyone help?
Logged

Austin, TX
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 63
Posts: 6049
Baldengineer
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Serial port '/dev/tty.usbmodemfd131' already in use.  Try quitting any programs that may be using it.

Try using the lsof trick I mention here, to see if something is holding the serial port open.
http://www.cmiyc.com/blog/2012/10/08/arduino-fixing-serial-port-in-use/

Also, your problem isn't not the same as the others in the thread, you really should have started a new topic.
Logged

Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.com

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 2
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The /var/lock/ solution on your page fixed it.

thanks.
Logged

Pages: [1] 2   Go Up
Jump to: