Go Down

Topic: How to use second I2C? (Read 7109 times) previous topic - next topic

Stan09

I tried using accelerometer on pins 20 & 21 but it seems like there is something wrong with the board (no, I did not use +5V anywhere).
Somewhere it is mentioned DUE has two I2C interfaces, and there are pins SCL1 and SDA1 next to AREF pin.
How I can switch to using them?

Markus_L811

#1
Nov 18, 2012, 11:18 am Last Edit: Nov 18, 2012, 11:23 am by Markus_L811 Reason: 1
Did you use Wire.send... and so for the I2C for the I2C on top behind Aref you need to use Wire1.send...

And by the way on SCL1 SDA1 you need Pullups about 1.5kOhm on both. SCL0 SDA0 did have them build in.

Stan09

#2
Nov 18, 2012, 11:43 am Last Edit: Nov 18, 2012, 05:39 pm by Stan09 Reason: 1
Thanks a bunch, this works!


dougcl

#3
Apr 07, 2013, 10:21 pm Last Edit: Apr 08, 2013, 01:01 am by dougcl Reason: 1
So in summary, is this correct?

If using Pin 20 and 21:
Internal pullups are provided.
Use Wire.setup() to control these.

If using SCL1 and SDA1:
You must provide 1.5k pullup resistors
The pullup source is taken from the 3.3V pin near the RESET pin.
Use Wire1.setup() to control these.

If this is all true, then I am unable to get pins 20 and 21 working. They just stay at logic high all the time. Have I missed something? I'm just running the master code here http://arduino.cc/en/Tutorial/MasterWriter

Will this work with just one device? I am just using one device and a logic analyzer to monitor the pins.

Thanks,
Doug


So in summary, is this correct?

If using Pin 20 and 21:
Internal pullups are provided.
Use Wire.setup() to control these.

If using SCL1 and SDA1:
You must provide 1.5k pullup resistors
The pullup source is taken from the 3.3V pin near the RESET pin.
Use Wire1.setup() to control these.

If this is all true, then I am unable to get pins 20 and 21 working. They just stay at logic high all the time. Have I missed something? I'm just running the master code here http://arduino.cc/en/Tutorial/MasterWriter

Will this work with just one device? I am just using one device and a logic analyzer to monitor the pins.

Thanks,
Doug


I went ahead and used the 1.5k pullup resistors on both pairs of inputs. This worked for me. Let us know if that fixes it for you.

fuscof

Hi.
How to use Wire1.setup() or other? The compiler does not recognize "Wire1".
Then about the pull-up resistors, I have to add them phisically or can I enable them with software commands?
Thanks a lot
Francesco
PS: I would like tu use arduino due with SDA1 and SCL1 to make a shield working.

johnflux

> I tried using accelerometer on pins 20 & 21 but it seems like there is something wrong with the board

For those wondering, this is a confirmed bug in the arduino Wire library:  https://github.com/arduino/Arduino/pull/1994

Specifically:

Download:

https://raw.githubusercontent.com/bluesign2k/Arduino/d8d6d62853a5308c21b95dad4bdd64e358e857cc/hardware/arduino/sam/libraries/Wire/Wire.cpp

And overwrite in your arduino installation: hardware/arduino/sam/libraries/Wire/Wire.cpp

For me, this just fixed i2c on the Due.

ECUni

Hi John,

I downloaded the code and when it compile it gave me errors:
Code: [Select]
C:\arduino-1.5.2-windows\arduino-1.5.2\hardware\arduino\sam\libraries\Wire\Wire.cpp: In function 'void Wire_Init()':
C:\arduino-1.5.2-windows\arduino-1.5.2\hardware\arduino\sam\libraries\Wire\Wire.cpp:368: error: 'WIRE_ISR_ID' was not declared in this scope
C:\arduino-1.5.2-windows\arduino-1.5.2\hardware\arduino\sam\libraries\Wire\Wire.cpp: In function 'void Wire1_Init()':
C:\arduino-1.5.2-windows\arduino-1.5.2\hardware\arduino\sam\libraries\Wire\Wire.cpp:395: error: 'WIRE1_ISR_ID' was not declared in this scope


Did you come across these errors?

kkazakov

This worked for me, too. I2CScanner works. Thank you!

Hi everybody,

I'm trying to connect three MPU6050 sensors to Arduino Due to read raw acceleration and angular velocity. I connected two of my sensors to SDA and SCL (pins 20 and 21) and got both of them to work. I mean I can read data from both of them simultaneously using primary I2C pins of Aruino Due and it works well.

However, for the third sensor, I have used secondary I2C (SDA1 and SCL1) pins but it always shows 'MPU6050 connection failed'.
I don't know what to do. For the sketch ('MPU6050_raw' written by Jeff Rowberg) I have replaced all wire....() with wire1....() but it is still not working. I also used pull up resistors, but no success!

On the other, when I use 'address scanner' sketch on SCL1 and SDA1, the Arduino Due recognizes the address of third sensor. It means that they can communicate with each other. But I don't know why I can read data!

I will be grateful if somebody helps me with this. 

Go Up