Go Down

Topic: brand new, pin 13 not blinking when uploading blink code (Read 1 time) previous topic - next topic

im messing around with my new arduino uno and im unable to get my 10mm led to blink. it is wired to the arudino correctly and the led is on. Im connected to serial port 3 and im using the uno board on the programmer. When i send the correct blink code to arudino the TX and RX flash, but pin 13 led doesnt flash and the 10 mm led doesnt flash. im lost? is it the board? am i just culeless? any help would be great.

James C4S

Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.com

/*
  Blink
  Turns on an LED on for one second, then off for one second, repeatedly.

  This example code is in the public domain.
*/

// Pin 13 has an LED connected on most Arduino boards.
// give it a name:
int led = 13;

// the setup routine runs once when you press reset:
void setup() {               
  // initialize the digital pin as an output.
  pinMode(led, OUTPUT);     
}

// the loop routine runs over and over again forever:
void loop() {
  digitalWrite(led, HIGH);   // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
  delay(1000);               // wait for a second
  digitalWrite(led, LOW);    // turn the LED off by making the voltage LOW
  delay(1000);               // wait for a second
}

James C4S

What does "uno board on the programmer" mean?  What programmer?

What operating system are you using?
Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.com

in running windows 7 and i downloaded arduino 1.0.3

i was explaining how i selected the correct board and serial port on arduino 1.0.3.

James C4S

Does the led on pin 13 blink if the led isn't connected?

Are you sure the upload is completing without any error messages on the IDE?
Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.com

when I remove the 10mm led, pin 13 doesnt change. yes after uploading i only get a done uploading message...no error message.

James C4S


when I remove the 10mm led, pin 13 doesnt change.

The LED and its current limiting resistor, correct?
Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.com


after a little more tinkering i figured out that i had been applying power to the 10mm led its self along with the power coming from pin 13. Its working properly now, thank you for your time.

MAS3

That's the best way to learn.
Make some mistake and find out yourself what you just did (being a bit annoyed about it).
Thanks for sharing your solution.
Have a look at "blink without delay".
Did you connect the grounds ?
Je kunt hier ook in het Nederlands terecht: http://arduino.cc/forum/index.php/board,77.0.html

Go Up