Pages: [1] 2   Go Down
Author Topic: Help needed with shift registers  (Read 1388 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hello,

After finishing my 3x3x3 LED cube I decided to go a little bigger (5x5x5). Now the arduino doesn't have enough pins to control the LEDs, so I decided to use (5)shift registers to expand my number of outputs. So I was searching on the internet and found this tutorial(http://arduino.cc/en/Tutorial/ShiftOut). So I ordered a few LEDs and the 74hc595N shift register (datasheet:http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT595.pdf). After wired everything (only 2 LEDs hooked up) up as the tutorial shows, everything worked perfectly fine smiley. Because i'm gonna use 5 transistors to control the LED's  layers, I pulled out the ground (pin 8 on the shift register). I expected to see the LEDs go off though they didn't. So now I pulled out the 5v aswell and still the LEDs are on (less bright though).

Now I think the shift register is provided by current through the I/O pins 8, 11, 12. Now I don't why this happening so if someone can explain it to me (why and how??) it would be very helpful!

this code i'm using:
Code:
//Pin connected to ST_CP of 74HC595
int latchPin = 8;
//Pin connected to SH_CP of 74HC595
int clockPin = 12;
////Pin connected to DS of 74HC595
int dataPin = 11;



void setup() {
  //set pins to output so you can control the shift register
  pinMode(latchPin, OUTPUT);
  pinMode(clockPin, OUTPUT);
  pinMode(dataPin, OUTPUT);
}

void loop() {
  // count from 0 to 4 and display the number
  // on the LEDs
  for (int numberToDisplay = 0; numberToDisplay < 4; numberToDisplay++) {
    // take the latchPin low so
    // the LEDs don't change while you're sending in bits:
    digitalWrite(latchPin, LOW);
    // shift out the bits:
    shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, numberToDisplay);  
    //take the latch pin high so the LEDs will light up:
    digitalWrite(latchPin, HIGH);
    // pause before next value:
    delay(500);
  }
}

this is what is happening:


Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 473
Posts: 18695
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

ICs can power themselves parasitically by drawing current from the data lines. However that is not the recommended way to use them and may damage them. They aren't designed for it.
Logged

0
Offline Offline
Shannon Member
****
Karma: 198
Posts: 11620
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Don't do that!  You risk frying the chip!

CMOS logic (these days that's everything pretty-much) is extremely sensitive to static electricity and
ESD (electro-static discharge) - so almost every chip has input-protection diodes on all the inputs (and
outputs usually), whose purpose is to reduce the risk of stray electrostatics destroying the FETs on the chip.

The gate of a FET is a few atoms thick layer of silicon dioxide and a static discharge if even a few dozen volts
can easily blow holes through it and destroy the FET.

The protection diodes connect the input and output pins to Vdd and GND such that the gate voltage is prevented
from exceeding safe limits (for small discharges, upto a few thousand volts from a human finger...).  But of course they allow the power
rails to be directly powered by any input, which is the behaviour you see.

However the continuous current carrying ability of these diodes is usually quite small - think mA or less - so this
is usually a bad state of affairs - the input diodes overheat and degrade and perhaps melt.

Furthermore if you pass large currents through these diodes even for very short times this can trigger "CMOS
latch-up" - wikipedia will explain this.

So in short never disconnect GND or Vdd from the chips

What you want to do is use a group of transistors to handle the layers of the LED cube, and power the bases of
these transistors from the shift register outputs via resistors - disconnect the LEDs anodes from GND, don't
disconnect the shift register from GND!!
Logged

[ I won't respond to messages, use the forum please ]

Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Yes I discovered I made a bad mistake what mark mentioned. Instead of pulling out the ground from the arduino I should have pulled out the ground from the LED(so stupid). Mark, thanks for the info by the way now I know even more about shift register(I am still very new with electronics so it is a kind of learning experience for me), thanks smiley!
« Last Edit: February 05, 2013, 06:50:24 pm by WonderTiger » Logged

Cumming, GA
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 20
Posts: 1643
Ultimate DIY: Arduino
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Well, there is also the mindset that says... "You learn more from failure than success"   So while your experimentation is somewhat beneficial, (you now know more than you did before) you also need to be prepared to replace damaged parts.
Logged

Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Yes I agree with you, failures are there to learn from as we say in Holland smiley.

Luckily the chip still works fine, I just keep it for experimenting and use new shift registers for my cube;).
Logged

Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I still have a small 'problem'. The shift registers are hooked up to the arduino (3 digital pins, GND and 5V), when I put my USB cable in my laptop all the LEDS light up for a second and then just run the code I what was uploaded to the arduino. Is there any way to let the LEDs not light up whenever I connect my arduino to my laptop?
Vid:

 
Logged

Leeds, England
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 14
Posts: 585
Quick, chuck it in the bin before the boss finds out...
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Try a 10k resistor between latch and ground.
Logged

Beginners guide to using the Seeedstudio SIM900 GPRS/GSM Shield

Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thanks for the tip! Now the LEDs won't light up when i connect the USB to my laptop!

Btw: Does every latch pin from each shift register need a resistor to ground? *I tie all the latches from each shift register (6 in total) together*

I don't think every latch need a resistor though
« Last Edit: February 07, 2013, 03:00:21 pm by WonderTiger » Logged

Leeds, England
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 14
Posts: 585
Quick, chuck it in the bin before the boss finds out...
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Sorry, I think I got that the wrong way round - try to +5v! It won't have done any harm.

It holds the line high while the processor is sorting itself out. However if the processor drags it low then it could shift out data to the registers.

It's a suggestion from Nick Gammon: http://gammon.com.au/forum/?id=11518
« Last Edit: February 07, 2013, 03:12:30 pm by dannable » Logged

Beginners guide to using the Seeedstudio SIM900 GPRS/GSM Shield

Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

No you was right! The latch pin should be low so no data will be send to the outputs. If i put the resistor on 5v and the latch then the latch will be high, if i tie it to GND then it is low(atleast it's working if i put the resistor between latch and ground). However i'm not sure if I need to place a resistor on every latch pin or only 1 resistor from  latch to ground will be good enough (notice that all the latches from the 6 registers are tied together).
Logged

Leeds, England
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 14
Posts: 585
Quick, chuck it in the bin before the boss finds out...
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

One resistor should suffice for all the registers.
Logged

Beginners guide to using the Seeedstudio SIM900 GPRS/GSM Shield

Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Ok thank you very much smiley! Then i put around a 10k resistor between the latch and gnd on my 5x5x5 cube.
Logged

Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 60
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Did some testing with 2 different codes today(changed the code in something easier for the forum):

1:
Code:
void loop(){
shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, B00001);
digitalWrite(latchPin, HIGH);
delay(500);
digitalWrite(latchPin, LOW);
}

2:
Code:
void loop(){
shiftOut(dataPin, clockPin, MSBFIRST, B00001);
digitalWrite(latchPin, HIGH);
digitalWrite(latchPin, LOW);
delay(500);
}

As you can see the difference is the place of the delay(). I uploaded both codes, and both looks exactly the same, so i can assume it does not care where i place the delay?

]
Logged

Leeds, England
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 14
Posts: 585
Quick, chuck it in the bin before the boss finds out...
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

That's a rather strange way of ordering the events!

The sequence is:

Latch low
Data out
Latch high.

If you want to add a delay it should ideally be outside this sequence.
« Last Edit: February 08, 2013, 01:33:29 pm by dannable » Logged

Beginners guide to using the Seeedstudio SIM900 GPRS/GSM Shield

Pages: [1] 2   Go Up
Jump to: