Arduino Forum upgrade scheduled for Monday, October 20th, 11am-4pm (CEST). Sorry for the inconvenience!
Pages: [1]   Go Down
Author Topic: Arduino Start up issues  (Read 519 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I would like some help starting my new Arduino UNO. I had an old one that was working and I was experimenting with. I had an accident and fried it. I bought a new Uno and can not get it to compile. It is recognized by my computer, shows up in device drivers as COM 5, I reloaded drivers, but still when I try to load a simple blink program, it says it compiles but nothing changes. My led is blinking, from what I understand it is loaded to blink. I change the source code to change the blink to a longer duration. But nothing changes. I am getting frustrated because I returned one thinking it was a faulty unit.
Any suggestions would be appreciated.

To summarize,
New Arduino UNO
Reloaded Arduino 1.03 folder
Reloaded driver when UNO is attached
Program says it compiles but nothing changes
Logged

UK
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 17
Posts: 569
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Are you clicking the Tick button (Compile) or the Right Arrow button (Compile and Upload)?

Do you have the correct board selected in the menu Tools > Boards?

What message do you get in the console window (below the sketch edit area) when you click Compile and Upload?
Logged

Fort Lauderdale, FL
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 71
Posts: 6151
Baldengineer
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Where did you buy the new one from?
Logged

Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.c

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

yes, i do select "Uno" and the correct serial port. i select verify/compile, it will say it compiles but nothing changes. i changed the delay in the standard blink program to 3 seconds to see a visual change. but nothing changes in the blinking led connected to pin 13.
i needed this quickly so spent extra and bought at radio shack.
thank you for your replies.
Logged

Rome, Italy
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 20
Posts: 442
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

If you select verify/compile the program is not sent to the Arduino, you should also upload it. The upload function is not in the Sketch menu, you should use the right arrow button in the sketch's own window.
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

thank you, i will give it all a try later today.
i will post my results.
Logged

Norfolk UK
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 72
Posts: 2645
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

If you select verify/compile the program is not sent to the Arduino, you should also upload it. The upload function is not in the Sketch menu, you should use the right arrow button in the sketch's own window.
Upload is in the File menu though. Maybe it should also be in the sketch menu?
Logged


Fort Lauderdale, FL
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 71
Posts: 6151
Baldengineer
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Turn on verbose output in preferences and paste the results of the compile here.
Logged

Capacitor Expert By Day, Enginerd by night.  ||  Personal Blog: www.baldengineer.com  || Electronics Tutorials for Beginners:  www.addohms.c

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

thanks to those who replied, it turns out it was novice operator error. using upload was whag i needed to do, everything worked fine.
Logged

Pages: [1]   Go Up
Arduino Forum upgrade scheduled for Monday, October 20th, 11am-4pm (CEST). Sorry for the inconvenience!
Jump to: