Pages: [1]   Go Down
Author Topic: bootloading a sanguino...  (Read 481 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 3
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

http://www.instructables.com/id/Turn-Your-Arduino-Into-an-ISP/step4/Using-Your-Arduino-ISP-Burning-Bootloaders/

ok, I've got my breadboard set up like this.  The other end (my arduino) is a ATMEGA2560.  I've got the proper port selected, I'm using the ArduinoISP sketch.  I've selected both ATMEGA2560 as my board, and sanguino as my board.  regardless of which board, I get the following errors:
avrdude: stk500_program_enable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x50
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x51


Any ideas what I'm doing wrong/need to change?
Logged

SE USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 41
Posts: 3783
@ssh0le
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

you need to disable auto reset by placing a 10uf or larger cap from reset to ground to absorb the signal
Logged


Global Moderator
Boston area, metrowest
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 525
Posts: 26538
Author of "Arduino for Teens". Available for Design & Build services. Now with Unlimited Eagle board sizes!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Or use NickGammon's programmer.
http://www.gammon.com.au/forum/?id=11635
Logged

Designing & building electrical circuits for over 25 years. Check out the ATMega1284P based Bobuino and other '328P & '1284P creations & offerings at  www.crossroadsfencing.com/BobuinoRev17.
Arduino for Teens available at Amazon.com.

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 3
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

ok, I tried NickGammon's programmer, and I loaded that sketch on my atmega2650, selected the arduino as ISP for the programmer, tried to burn the bootloader, and got:

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

I pressed the reset button on the programmer, tried again, same error, unplugged the board, plugged it back in (no external powersupply, USB power only) tried again, same error.  (as you can tell, I'm pretty new to this)
Logged

Erlangen, Germany
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 1
Posts: 64
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi,
I had some trouble myself with my Sanguino clone. I never managed to use an Arduino to burn the bootloader, but with adafruit's USBtinyISP it worked like a charm. Can you get one?
Logged

Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 3
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

well, I reinstalled the arduino IDE (which I don't think really INSTALLS does it?  It just runs from where you save it,,,) and got me some jumper wires (I was using just basic 24 gage beardboard wires, so maybe I had a bad connection, even though I checked them all multiple times!) and it seemed to work fine?!  So, I don't really know what the problem was?!
Logged

Pages: [1]   Go Up
Jump to: