Go Down

Topic: Arduino IDE 1.0.3 can't find libraries in Linux Mint 14 (Read 536 times) previous topic - next topic

rccarroll

Programs that use libraries fail to compile.  Some specifics:
Arduino:Uno
OS:  Linux Mint 14
IDE version:  1.0.3 (upgraded from 1.0.1)

Once I put the user into the right group, simple programs compile,upload, and produce expected results on the serial monitor.  That seems to indicate that everything is fine, until I start to use libraries.  Simple programs like "hello world" and producing an ASCII table work well.

When I try to use libraries, compiles fail, with lots of error messages. Library files are both a header and a c++ file in what look like appropriate locations. 
The tree linux program produces:


rc@cerebralcortex ~ $ tree /usr/share/arduino/libraries/usr/share/arduino/libraries
??? Adafruit
?   ??? Adafruit_GFX.cpp
?   ??? Adafruit_GFX.h
?   ??? Adafruit_LEDBackpack.cpp
?   ??? Adafruit_LEDBackpack.h
?   ??? Wire.h
?   -- clipped -- to reduce size -- (unessential libraries are present but not listed)
??? Wire
    ??? examples
    ?   ??? digital_potentiometer
    ?   ?   ??? digital_potentiometer.ino
    ?   ??? master_reader
    ?   ?   ??? master_reader.ino
    ?   ??? master_writer
    ?   ?   ??? master_writer.ino
    ?   ??? SFRRanger_reader
    ?   ?   ??? SFRRanger_reader.ino
    ?   ??? slave_receiver
    ?   ?   ??? slave_receiver.ino
    ?   ??? slave_sender
    ?   ??? slave_sender.ino
    ??? keywords.txt
    ??? utility
    ?   ??? twi.c
    ?   ??? twi.h
    ??? Wire.cpp
    ??? Wire.h

108 directories, 170 files
---------------------------------------------------------------
and


rc@cerebralcortex ~/sketchbook $ tree
.
??? Adafruit_7_SegmntDisplayTest_1_Display
?   ??? Adafruit_7_SegmntDisplayTest_1_Display.ino
??? HelloWorld
?   ??? HelloWorld.ino
??? HereIsSomeMath
?   ??? HereIsSomeMath.ino
??? libraries
?   ??? Adafruit_GFX
?   ?   ??? Adafruit_GFX.cpp
?   ?   ??? Adafruit_GFX.h
?   ?   ??? glcdfont.c
?   ?   ??? license.txt
?   ?   ??? README.html
?   ?   ??? readme.txt
?   ??? Adafruit_LEDBackpack
?   ?   ??? Adafruit_LEDBackpack.cpp
?   ?   ??? Adafruit_LEDBackpack.h
?   ?   ??? glcdfont.c
?   ?   ??? README.htm
?   ?   ??? readme.txt
?   ?   ??? README.txt
?   ??? Wire
?   ??? examples
?   ?   ??? digital_potentiometer
?   ?   ?   ??? digital_potentiometer.ino
?   ?   ??? master_reader
?   ?   ?   ??? master_reader.ino
?   ?   ??? master_writer
?   ?   ?   ??? master_writer.ino
?   ?   ??? SFRRanger_reader
?   ?   ?   ??? SFRRanger_reader.ino
?   ?   ??? slave_receiver
?   ?   ?   ??? slave_receiver.ino
?   ?   ??? slave_sender
?   ?   ??? slave_sender.ino
?   ??? keywords.txt
?   ??? utility
?   ?   ??? twi.c
?   ?   ??? twi.h
?   ??? Wire.cpp
?   ??? Wire.h
??? NSB_Timer
?   ??? NSB_Timer.ino
??? sevenseg
?   ??? sevenseg.ino
??? timer
. ??? timer.ino


Adafruit tech support suspected a mislocated Wire program, but it appears to be in the correct place.  I have two versions of the file Wire.h and two versions of Wire.cpp, and both have been checked.

Further details, including error dumps are at:

http://forums.adafruit.com/viewtopic.php?f=22&t=36991&p=183060#p183060 so I won't waste too much space.  As you can see, I started over on the Adafruit forums, but they didn't have much Linux experience, and suggested this forum.  Thanks in advance for the help.

Go Up