Pages: 1 2 [3]   Go Down
Author Topic: [no longer relevant] Touch using CTE shield on DUE etc  (Read 6911 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
UK
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 7
Posts: 436
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The latest 7" screen I bought was actually a CTE LCD using a CTE shield and CTE software linked to from there advert on ebay. When I received the screen from them it had the extra link so I was able to get my second screen going too. The first one also works for display and microSD but I never got the touch to work and I have now dropped something on it and cracked the verythin glass between the touch pad and LCD.

I will check their suite for any upgrades of the software though.

Will have a bit of a play tonight.

The CTE screen has a font ic but the other one didn't


THIS THREAD HAS BEEN SUPERSEDED BY DUEGUI - EVERYTHING NOW WORKING !!
« Last Edit: May 23, 2013, 09:19:58 am by cowasaki » Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 22
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

@cowasaki
have you find the correct string for the touch?
i have the same tft display with font-ic and same cte shied but with MEGA and the touch not work, the coordinates are 800 or similar in all position.
i have the sd inserted in the slot on tft, i don't have tried without sd.
but the touch not work, the tft and the sd work perfectly.
i use the utouch not modified, if i must use the modification of this i don't know what is the modification.

thanks
Logged

Laguna Hills, CA 92653
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 0
Posts: 112
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I have the Due R3, a CTE display Shield for the Due, and
the CTE32HR, working with UTFT and UTouch.
Next, I am trying to get the 5"display working.

However, the 3.5", 4", 5", and 7" (all with the font chip)
remain a problem with Utouch. Does anyone know how
to support and calibrate these, or have a working
calibration for LANDSCAPE orientation for any of these?

Before doing a calibration, it appears that one might need
to set the calibration data in UTouchCD.h to something like:

X = 00003FFFUL (zero to maximum x-touch range)
Y = 00003FFFUL (zero to max y-touch range)
S = 80FFFFFFUL (Max x-pixels and max y-pixels, and 8 = LANDSCAPE

X should be left to right, about 100 to 4000 touch,
  with returned x-pixel 0 to 799 (left to right)

y should be top to bottom, about 3700 to 100 touch,
  with returned pixel 0 to 479 (top to bottom)

Even then, I cannot get the 5" calibration to produce data
that works.  It is as if the 5" touch is producing something
that the UTouch library is not expecting, like the X and Y
touch values are swapped.

I am fussing with the UTouch library and Calibration
sketch to try to understand what is... happening.

Thanks for any help, Gary
Logged

Cheers, Gary
Due for controlling Electric car charging.
Nissan LEAF - Mini Quick Charge (mQC)

Laguna Hills, CA 92653
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 0
Posts: 112
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The new (22 Sep 2013) version of UTouch works much better, thanks.

It requires UTFT library to support the display.
The CTE50 and CTE70  work, calibrate, and Paint.

Since I often work with different displays, and prefer to not
edit the UTouch library each time I change displays, I
changed the CAL_X (and Y and S) from defines into
unsigned long variables, and added a setCalib(xcal, ycal, scal)
subroutine so that I can set the needed calibration values
right in my Sketch.  Works very well. 

I have added CTE40 and CTE35 support to UTFT,
and I will try doing the touch calibration soon.

The CTE32HR calibrated before, but I will re-try,
and use Paint for testing.

Thanks for your GREAT libraries, Gary.
« Last Edit: October 03, 2013, 10:58:36 pm by garygid » Logged

Cheers, Gary
Due for controlling Electric car charging.
Nissan LEAF - Mini Quick Charge (mQC)

Laguna Hills, CA 92653
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 0
Posts: 112
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

With my modified UTFT and UTFT_CTE libraries
I have the CTE32HR, CTE35, CTE40, CTE50, and CTE70 all
working, displaying the CTE-plus- Karlsen demo.

However, it appears that the icons in the CTE demo are positioned
from right to left rather than left to right, with the CTE35 and CTE40.

The touch Calibration appears to work on all 5 displays, and the
Paint demo works with all except the CTE35, which shows the Paint
control boxes OK, but does not respond to any touches, so the calibration
might not be correct, or something else is wrong???

I will try the CTE35 some more.
Any suggestions, please?
« Last Edit: October 04, 2013, 01:44:28 pm by garygid » Logged

Cheers, Gary
Due for controlling Electric car charging.
Nissan LEAF - Mini Quick Charge (mQC)

Laguna Hills, CA 92653
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 0
Posts: 112
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Success, calibrating the CTE35 in LANDSCAPE mode made the
Paint sketch work with the CTE35.

Now, all five (CTE32HR, 35, 40, 50, and 70) calibrate and Paint!

Cheers, Gary
Logged

Cheers, Gary
Due for controlling Electric car charging.
Nissan LEAF - Mini Quick Charge (mQC)

Pages: 1 2 [3]   Go Up
Jump to: