Pages: [1]   Go Down
Author Topic: Rx/Tx pins  (Read 1346 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
0
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 56
im learning!
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi guys,
i wish to connect this bluetooth modem to my board (http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=158). i have to connect it to the Rx/Tx pins. can anyone tell me which pins are these?

if i connect this modem to these pins and the power, will it work?



PS- if there are any arduino users in australia who wouldnt mind me calling them to ask a few questions let me know.
« Last Edit: March 28, 2006, 10:48:43 pm by mitcho » Logged

Forum Administrator
Cambridge, MA
Offline Offline
Faraday Member
*****
Karma: 12
Posts: 3538
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

RX is digital pin 0, TX is digital pin 1.  They're labelled on the new boards; picture here: http://www.arduino.cc/en/Main/Buy
Logged

0
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 56
im learning!
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thanks guys. i need to know because i ordered this http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=158

I heard from someone on the sparkfun forums that in order to use the BlueSMiRF I need to bypass the RS232 interface on the board. Is this true?

If so - I don't know how to do this… How can i bypass the RS232 interface????

Thanks! would appreciate your advice.
« Last Edit: March 29, 2006, 08:42:40 pm by mitcho » Logged

berlin
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 295
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

hi,

for rx and tx you don't need to bypass anything as far as i can tell. as Mellis said, digital pin 0 and 1 are marked rx and tx. all data you send through the serial interface does flow through your usb-port to your computer and at the same time through the tx-pin. incoming data is read both from the usb port (coming from your computer) or the rx-pin on arduino.

this should be true as long as you don't assign any other function (digital in or out) to those pins.

(SPECUALTION AHEAD!)
as for RTS and CTS (ready-to-send/clear-to send) on your bluetooth module you can just connect them to each other i guess. those lines are used for flow control, i.e. to signalize that a device is ready to send or receive data. if you experience problems you might bypass/grab those line from somewhere on the board. maybe someone more familiar with the board will help you then.

see http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_port  >>>"flow control" for more info.

AND someone correct me if i'm wrong please!

please post your results here! i'm thinking of going bluetooth too.

best,
k u k
« Last Edit: March 30, 2006, 07:42:25 am by leKuk » Logged

0
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 56
im learning!
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Well the components are on their way being shipped. so when they get here i can start playing immediatley and will post my progress - probably in a new thread or something..

Thanks for your info regarding this matter - you know quite a bit and it willl be helpful to know!

Regarding the RTS and CTS - if anyone knows wherher i have to bypass/grab those lines from somewhere on the board, please let me know!

Thanks!!!
Logged

China
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 60
I love Arduino
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi! mitcho , I had already add a bluetooth modem to Arduino last month , and it works very well , you can see the pic :
http://www.flickr.com/photos/fallens/100242827/
http://www.flickr.com/photos/fallens/100242828/

I don't know your bluetooth modem works at 3.3v or 5v , my modem is work at 3.3v ,so I need to turn 5v to 3.3 .  the leaved things is just connect the pin0(Rx) of Arduino to the TX of your modem , pin1(Tx) of Arduino to the RX of your modem , than connect the BT to your PC or PDA , you can get the date from Arduino and can send date to it just like there is a series cable , and you can use  Arduino IDE  to download program to the board via BT modem .
Logged

0
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 56
im learning!
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

that is excellent you got working!! - for me i could not use the same modem u used. u use a very BIG modem - i need something small that can be 'wearable' (like the one i ordered http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=158) < i will use this one when it arrives!

but i am very happy that yours works. this means that it can be done successfully! CONGRATULATIONS!

can i have your email address, so i can contact you about setup details.

Thankyou for your information!!!
Logged

China
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 60
I love Arduino
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi ! mitcho . I only know little English ( I'm a Chinese) , my email : fallen11
  • gmail.com , hope I can explain  clarity in English.

and my moden is very small : 1.5cm*2cm , you see in my pic is the whole board.
Logged

0
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 56
im learning!
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Oh ok - i see now. the modem is the small chip. did you have to attach to big board to get the power to 3v, or is it because you use the big board for other thing.

i can use 5v to power modem i ordered so i will just attach it straight onot arduino.

i will email you soon. Thankyou for your advice!
Logged

China
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 60
I love Arduino
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

 The big board used to control the motor of my robot , you are so luckly  smiley-wink,  you can use 5v to power modem , it make things very easy , if I live at USA , I will buy one modem like yous , but I in China , the postage is very costly  smiley-sad
Logged

0
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 56
im learning!
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

i do not live in USA - i live in australia - postage was $30 Australian.

Oh well.

I did not know that it was able to be powered by 5V when i bought it, but i found out later its between 3 and 6V, so 5V will work good!

I will let you know when i get package!

Your project is VERY cool! do you have a site about it?
Logged

China
Offline Offline
Jr. Member
**
Karma: 0
Posts: 60
I love Arduino
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi !
I only write some articles in my blog about it (but only in Chinses) : http://eiart.net/blog/tag/robot

It's a net control robot , you can control it , see it ,  receive the date from it  in the browser(with flash player)

but the server is just my PC , so I can't open it all the day.
and I make a video of it , you can see at : http://www.eiart.net/robot/   but it is big (30M, 20min)

If you want to try , you can leave a time(the time here is  UTC+8)as a reply here(english) : http://eiart.net/blog/archive/218
then at that time we arranged , if I open my server , you can try to  control my robot.
Logged

Pages: [1]   Go Up
Jump to: