Go Down

Topic: TFT LCD Mega Shield V1.2 - Pin or Connection Problem (Read 2631 times) previous topic - next topic

marmara

Arduino type: mega 2560
LCD type: TFT LCD Mega shield V1.2

After connecting pc and arduino ligth of LCD is on but when we try to execute the following code we cant see anything on the LCD screen. We are new at this and try to learn. Thats why we cant understand reasons of problems. What can cause this problem ?

We think maybe we write wrong pin number on code..

code as follow:

#include <LiquidCrystal.h>

// initialize the library with the numbers of the interface pins
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);

void setup() {
  // set up the LCD's number of columns and rows:
  lcd.begin(16, 2);
  // Print a message to the LCD.
  lcd.print("hello, world!");
}

void loop() {
  // set the cursor to column 0, line 1
  // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0):
  lcd.setCursor(0, 1);
  // print the number of seconds since reset:
  lcd.print(millis()/1000);
}


olikraus

There are different types of LCD. LiquidCrystal Lib only supports character LCDs. It will not work with a TFT LCD.
Try to identify the controller of your TFT LCD (usually mentioned in the datasheet for your display), then look for a GLCD library which supports this controller.

Oliver

marmara

#2
Jul 01, 2013, 05:00 pm Last Edit: Jul 01, 2013, 05:04 pm by marmara Reason: 1
We downloaded the libraries "UTFT and UTouch" and imported libraries to the program. Then we added to the code the type of TFT's controller(ITDB32S for SSD1289).

"UTFT myGLCD(ITDB32S,38,39,40,41);"

But it doesn't still work. There is just white light on the screen nothing else.

code as follows:

#include <UTFT.h>

// Declare which fonts we will be using
extern uint8_t SmallFont[];
extern uint8_t BigFont[];
extern uint8_t SevenSegNumFont[];

UTFT myGLCD(ITDB24E_16,38,39,40,41);   // Remember to change the model parameter to suit your display module!

void setup()
{
 myGLCD.InitLCD();

 myGLCD.clrScr();
}

void loop()
{
 myGLCD.setColor(0, 255, 0);
 myGLCD.setBackColor(0, 0, 0);

 myGLCD.setFont(BigFont);
 myGLCD.print(" !\"#$%&'()*+,-./", CENTER, 0);
 myGLCD.print("0123456789:;<=>?", CENTER, 16);
 myGLCD.print("@ABCDEFGHIJKLMNO", CENTER, 32);
 myGLCD.print("PQRSTUVWXYZ[\\]^_", CENTER, 48);
 myGLCD.print("`abcdefghijklmno", CENTER, 64);
 myGLCD.print("pqrstuvwxyz{|}~ ", CENTER, 80);

 myGLCD.setFont(SmallFont);
 myGLCD.print(" !\"#$%&'()*+,-./0123456789:;<=>?", CENTER, 120);
 myGLCD.print("@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\\]^_", CENTER, 132);
 myGLCD.print("`abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~ ", CENTER, 144);

 myGLCD.setFont(SevenSegNumFont);
 myGLCD.print("0123456789", CENTER, 190);

 while(1) {};
}

olikraus

UTFT is a good choice for the TFT, but i am not an expert on that library  :smiley-roll:

Oliver

TTU.ABD

#4
Jul 03, 2013, 10:15 am Last Edit: Jul 03, 2013, 10:17 am by TTU.ABD Reason: 1

But it doesn't still work. There is just white light on the screen nothing else.
UTFT myGLCD(ITDB24E_16,38,39,40,41);   // Remember to change the model parameter to suit your display module!


change to :
"UTFT myGLCD(ITDB32S,38,39,40,41);"

marmara



But it doesn't still work. There is just white light on the screen nothing else.
UTFT myGLCD(ITDB24E_16,38,39,40,41);   // Remember to change the model parameter to suit your display module!


change to :
"UTFT myGLCD(ITDB32S,38,39,40,41);"



we did it but it doesn't still work.

TTU.ABD


marmara

Arduino Mega 2560

We asked for a sample code by mail to seller and they sended. we executed the code using sended libraries [utft and utouch] but it still doesnt work.

Now we think that the tft has a hardware problem .
There is no bug, no mistake in code , Com and arduino model selection is done , Compiling and Uploading were succesfully completed. Arduino and lcd connection is okey .
So what is next : )

[ Pin Combination that they sended
UTFT myGLCD(ITDB32, 38,39,40,41);
UTouch myTouch(6,5,4,3,2); ]

TTU.ABD

the libraries UTFT and UTOUCH don't support arduino 0023 or earlier.

franlol

same problem here, white screen in a ssd1289 3'2,,,, i see the demo for 5 or 6 seconds then the screen goes white,,, or sometimes i can see the demo full time,,, but when i push reset or compile the sketch again the screen go perma white...
how to solve this please

Go Up