Go Down

Topic: Solved 10k potentiometer not fitting in the breadboard (Read 15382 times) previous topic - next topic

SimoDK

Aug 30, 2013, 01:59 pm Last Edit: Aug 30, 2013, 07:34 pm by SimoDK Reason: 1
Hi, I'm writing this topic to share my personal experience with the potentiometers in the Starter kit.
I noticed that projects 5, 10, 11 and 14 require the 10k potentiometer found in the kit, but the breadboard view on the book is a bit messy. It shows you have to place it with the central pin facing away from the arduino and the two pins on the other side facing towards it, but the image doesn't represent the real space occupied by the potentiometer, it's schematic, in the diagram it occupies only 2 columns instead of 5 (just check one of these projects and you'll understand what I'm talking about). Since the potentiometer has a 5x3 pins dimension, by placing it in the way illustrated by the book you'll end up placing the middle pin wire (the one that goes into the analog pin) right under the potentiometer, because it occupies all the 5 columns of the breadboard, and there's not enough space to connect it beside the potentiometer. Every time I turned the potentiometer, I had to keep pushing it on the breadboard, and as I stopped pressing, the two pins jumped off, so the potentiometer was attached to the breadboard with the central one only. Then I tried placing it between the two sections of the breadboard, so I had space to wire the central pin in the right side and the two extarnal in the left one, but now the central pin kept jumping off. I was about to ask for advice here on the forum, but then I had an idea. I bent one of the two external pins like in this photo:

And I placed it rotated by 90° counterclockwise. Since now the potentiometer occupies only 3 columns i had enough space to connect the wires without problems, and now i don't have to push down it anymore. It just works fine, as it should be. Try it yourself, I'd like to know if the problem is only mine. I hope I've helped someone getting stuck with my same problem ;). Did something wrong? Is the problem only mine? Or you've experienced the same thing? Any better solution?
I've found someone in this section with the same problem: http://forum.arduino.cc/index.php?topic=160322.0
Let me know!
Bye,
SimoDK

LuKux

You're a GENIUS!
Thank you very much for this optimal solution!


bigfatwallet

Awesome suggestion thanks. Was struggling with the beginner examples to get my serial to print anyhting outside of 200 - 300 until following this. The examples could do with better images.

Thanks again.

sirken

Thanks for the picture, that was helpful. I had the same problem, and a quick search on the internet brought me here.

It also got me looking at the breadboard, and I noticed the all the metal slots in the middle 2 rows are horizontal, and the outside rows (+ and -) are vertical. Wonder why that is...

Kid347

I am also having the same problem, the pots that came with my kit don't even fit the bread board inserting north to south only east to west like in your picture.  I am going to try your fix right now.  Thank You.

Kid347

I tried bending the leads on the pot, but it just didn't fit the breadboard very well.  It would keep coming loose, so I soldered some homemade leads onto one of them and it fits perfectly. I will post a picture as soon as I can figure out how to shrink it. Fixed photo on my phone here it is.

The following configuration worked pretty fine for me:

We are looking for arduino projects

http://www.duinosplayground.com

Go Up
 


Please enter a valid email to subscribe

Confirm your email address

We need to confirm your email address.
To complete the subscription, please click the link in the email we just sent you.

Thank you for subscribing!

Arduino
via Egeo 16
Torino, 10131
Italy