Go Down

Topic: U boot stops at fuse init api (Read 940 times) previous topic - next topic

vmdg

Hello

  When i run serial terminal, open the com port and hit the reset button to see startup process,  the dump always ends at the fuse init api.  At approximately 40 seconds. Should i be concerned?  I've seen some u-boot go on for 2000 seconds in this forum.  (running dmesg | tail etc) I also get the message "problem last time I tried configuring wireless network"  when opening arduino.local. Is there a relation?

Thanks for any help.
vince


noblepepper

That is well past uboot. It is the last step in the boot process before the wifi starts for me so I imagine the wifi is never coming up. It probably doesn't like something about your wireless configuration.

Try this:http://playground.arduino.cc/Hardware/Yun#restoring_a_yun

vmdg

noblepepper

  The WiFi is working... got 2000 hits with the TemperatureWebPanel thru WiFi and Yun can be seen
on an Android phone.  Everthing seems to be ok outside of getting  "problem last time I tried configuring wireless network" message and Serialterminal stopping at fuse init .

Thanks for you help

login as: root
root@192.168.240.1's password:


BusyBox v1.19.4 (2013-08-07 16:16:02 CEST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

      ___                   ___                       ___           ___
     /\__\      ___        /\__\          ___        /\__\         /\  \
    /:/  /     /\  \      /::|  |        /\  \      /::|  |       /::\  \
   /:/  /      \:\  \    /:|:|  |        \:\  \    /:|:|  |      /:/\:\  \
  /:/  /       /::\__\  /:/|:|  |__      /::\__\  /:/|:|  |__   /:/  \:\  \
/:/__/     __/:/\/__/ /:/ |:| /\__\  __/:/\/__/ /:/ |:| /\__\ /:/__/ \:\__\
\:\  \    /\/:/  /    \/__|:|/:/  / /\/:/  /    \/__|:|/:/  / \:\  \ /:/  /
  \:\  \   \::/__/         |:/:/  /  \::/__/         |:/:/  /   \:\  /:/  /
   \:\  \   \:\__\         |::/  /    \:\__\         |::/  /     \:\/:/  /
    \:\__\   \/__/         /:/  /      \/__/         /:/  /       \::/  /
     \/__/                 \/__/                     \/__/         \/__/
                                                                                       
            _______                     ________        __
           |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
           |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
           |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
                    |__| W I R E L E S S   F R E E D O M

root@Yun1Port17:~# ls -la /mnt/www
ls: /mnt/www: No such file or directory
root@Yun1Port17:~# ls -la /mnt /www
/mnt:
drwxr-xr-x    1 root     root             0 Aug  8 16:31 .
drwxr-xr-x    1 root     root             0 Aug  8 15:57 ..
lrwxrwxrwx    1 root     root             9 Aug  8 16:31 sd -> /mnt/sda1
drwxr-xr-x   14 root     root         16384 Dec 31  1969 sda1

/www:
drwxr-xr-x    1 root     root             0 Aug  8 16:31 .
drwxr-xr-x    1 root     root             0 Aug  8 15:57 ..
drwxr-xr-x    2 root     root            27 Aug 19 10:22 cgi-bin
-rw-r--r--    1 root     root           436 Jul 30  2013 index.html
drwxr-xr-x    2 root     root            53 Aug 19 10:22 keystore_manager_exampl       e
drwxr-xr-x    4 root     root            61 Aug 19 10:21 luci-static
lrwxrwxrwx    1 root     root            21 Aug  8 16:31 sd -> /mnt/sda1/arduino       /www
root@Yun1Port17:~# dmesg | tail
[   41.120000] cfg80211:   (5650000 KHz - 5710000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[   41.120000] cfg80211:   (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 3000 mBm)
[   41.590000] NTFS driver 2.1.30 [Flags: R/O MODULE].
[   41.660000] Error: Driver 'gpio-keys-polled' is already registered, aborting...
[   41.710000] PPP generic driver version 2.4.2
[   41.910000] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   42.450000] NET: Registered protocol family 24
[   42.490000] nf_conntrack version 0.5.0 (955 buckets, 3820 max)
[   43.240000] Linux video capture interface: v2.00
[   43.500000] fuse init (API version 7.20)
root@Yun1Port17:~# dmesg | tail
[   41.120000] cfg80211:   (5650000 KHz - 5710000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[   41.120000] cfg80211:   (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 3000 mBm)
[   41.590000] NTFS driver 2.1.30 [Flags: R/O MODULE].
[   41.660000] Error: Driver 'gpio-keys-polled' is already registered, aborting...
[   41.710000] PPP generic driver version 2.4.2
[   41.910000] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   42.450000] NET: Registered protocol family 24
[   42.490000] nf_conntrack version 0.5.0 (955 buckets, 3820 max)
[   43.240000] Linux video capture interface: v2.00
[   43.500000] fuse init (API version 7.20)
root@Yun1Port17:~#

noblepepper

On my Yun the  fuse init (API version 7.20) is the last thing before the messages about wifi associating with my local network, since you are not seeing those in the output of dmesg I think you must be running the Yun in AP mode.

I haven't seen the "problem last time I tried configuring wireless network" message but it looks like it is triggered by something in the logs. Where do you see this?

If your wifi is working what is your problem?

Can you connect to the YunSerialTerminal sketch through USB and a terminal program (putty, picocom, minicom)?

What does
Code: [Select]
cat /tmp/lastlog output?

What does the kernel log and system log in Luci show?

What does
Code: [Select]
/etc/init.d/network restart output?

vmdg

Hello Noblepepper

"On my Yun the  fuse init (API version 7.20) is the last thing before the messages about wifi associating with my local network, since you are not seeing those in the output of dmesg I think you must be running the Yun in AP mode."

Correct, I'm running in AP mode

"I haven't seen the "problem last time I tried configuring wireless network" message but it looks like it is triggered by something in the logs. Where do you see this?"

See attached jpg


"What does Code:cat /tmp/lastlog output?

root@Yun1Port17:~# cat /tmp/lastlog
cat: can't open '/tmp/lastlog': No such file or directory


"What does Code: /etc/init.d/network restart output?"

root@Yun1Port17:~# /etc/init.d/network restart
Configuration file: /var/run/hostapd-phy0.conf
Using interface wlan0 with hwaddr 90:a2:da:f1:00:86 and ssid "ArduinoF10086
"

Thanks for any help
vince

n_a_n

Hi.

I don't know if anyone's still interested in an answer but i'm posting it anyway for future reference, hoping it helps others.

I had the same problem, but my problem started when i tried to disable the wifi. Here's what i did: among other things, in the luci interface (advanced mode) i went to "Network / Wifi" and i disabled the wifi. After that every time Yun restarted, the wlan blue led started blinking after "fuse init", then the message "Removing MTD device #3 (rootfs_data) with use count 1" appeared and Yun restarted.

What i did to correct the issue? Well, at the point the wlan blue led started blinking, Yun's web UI was up and running, so i went to "Network / Wifi" and i re-enabled the wifi. That did the trick.

Sensitive little Yun...

Federico Fissore

Please read this http://playground.arduino.cc/Hardware/Yun#disable_wifi
Have you upgraded the Yún? If you've just got it, then it needs to be upgraded! Check out the tutorial

Go Up