Pages: [1]   Go Down
Author Topic: jhd 162a 16x2 LCD problems  (Read 1859 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Norway
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 370
R-Doo-Inoo in the making :3
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

i got this lcd today and tried wiring it up to my test arduino board and loaded a sketch from the arduino17 ide, licuidcrystal. all i get is black boxes. i tried different sketches and still nothing, al is wired up right apart from the contrast where i had to connect pin 3 (Vee) to gnd via a resisitor.

the pic in this thread shows wat i get on screen:
http://www.arduino.cc/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1253042156/0#0

buti cant read german so i have no idea wats going on there smiley-lol

my screen is blue with white txt.

is it obviose im doing summin wrong or is there summin up somewhere?
« Last Edit: September 21, 2009, 05:46:31 pm by The_Bongmaster » Logged

B-dui in creation.

Spokane, Washington
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 1
Posts: 686
My name is Bob, and I'm an addict.
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hey, I'm just curious.. have you tried any other hardware setups for the VEE? I tried to connect mine with just a resistor.. with no good. Once I hooked up a Trimmer pot, worked fine. I measured the resistance of the pot.. and tried a resistor.. no good, I'm fairly positive it needs at least a voltage divider.

Another thing to keep in mind, in 0017, you now need to include
lcd.begin(16, 2);  //  in your setup
to get the lcd to initialize correctly.

If you've tried both of those, I would break down the setup, unplug everything, and start over.. tends to be much easier to find my errors that way smiley

Best of luck, and let us know what does it for you, so we can have an English reference as well. smiley-grin
Logged

Norway
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 370
R-Doo-Inoo in the making :3
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

thanks i'll give it a try tomorrow smiley

so i could make a voltage divider with 2 resistors and connect the Vee between?

Will let u know how i get on..
Logged

B-dui in creation.

Western New York, USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 40
Posts: 4406
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The_Bongmaster:

Quote
the pic in this thread shows wat i get on screen:
This is what you get when the power is connected properly but the LCD controller is not initialized properly.

The fact that the top line has dark boxes and the bottom line is blank means that the power is connected properly to pins 1 and 2.

The fact that the dark boxes are very dark means that your contrast is not exactly right .  You have grounded the contrast pin which is the reason for this symptom but you should still be able to get a usable display so wait and fix this later.

The LCD controller will not be initialized if any of the following are not correct:
1 - The code has to be written correctly.  The version 0017 liquidCrystal initialization code does not follow the datasheet perfectly but it is the best there is.  You can be pretty certain that it is not the problem.

2 - The code has to be implemented properly and CaptainObvious has pointed out the part that many people miss.

3 - The connections between your Arduino and the LCD module have to match what liquidCrystal is expecting.  This is most likely your problem and I agree with CaptainObvious - pull out the data and control lines and start over.

Maybe the bong has something to do with your problem.  It seems to have affected your spelling as well, although it's better than my Norwegian.  (sorry - I couldn't resist)

Don
« Last Edit: September 21, 2009, 08:10:12 pm by floresta » Logged

Norway
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 370
R-Doo-Inoo in the making :3
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Well the code looks ok, its all wired up as the sketch said. maybe its my board or something, the sketch was running because i had it send out the message via serial to the monitor so i could make sure.

my board is a custom one running the lillypad bootloader, its getting a little old and  may have lost some of the pins functions, if thats the case then i will have to try another board to be sure.

will get back to u later.

and i dont smoke so no bongs smiley-lol

:EDIT:

The  screen works fine connected to the printer port and running LCDSmartie so its defiantly not that smiley-wink

will dig out my dual core board and test it out on that wen i get a chance..
« Last Edit: September 22, 2009, 06:45:59 pm by The_Bongmaster » Logged

B-dui in creation.

Norway
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 370
R-Doo-Inoo in the making :3
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I will be retrying this when i get my RBBB and second LCD thru post smiley-wink

the 1st lcd is happily displaying junk from the pc smiley-razz
Logged

B-dui in creation.

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 1
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

This problem may occur if R/W (PIN 5) is not connected to GND.
Logged

Norway
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 370
R-Doo-Inoo in the making :3
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Quote
Posted by: junkFellow       Posted on: 01.10.2009 at 05:36:55
This problem may occur if R/W (PIN 5) is not connected to GND.

Bingo! that did it smiley thnx :3
Logged

B-dui in creation.

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 4
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I'm glad yours works!
Mine wont, I've re hooked up soldered everything! Just sits blinking !
smiley-sad   should of just bought one from here not on ebay!
Logged

Spokane, Washington
Offline Offline
God Member
*****
Karma: 1
Posts: 686
My name is Bob, and I'm an addict.
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I've purchased all of my LCDs on eBay.. all of them work great too. It took me a few times to get used to how they're connected.. so I'm going to guess it's user error Kryptek smiley

Logged

Lancashire, UK
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 9
Posts: 1991
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I have an el cheapo Ebay LCD working fine here too.

This is where I started, a pretty easy place to start with a prewritten sketch (albeit advertising).  The same wiring works with the far superior standard Library.  

http://www.skpang.co.uk/content/view/29/42/
Logged


Pages: [1]   Go Up
Jump to: