Pages: [1] 2 3 4   Go Down
Author Topic: No TCP/IP link,without pressing the reset button  (Read 16650 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I have just get my first Arduino boards, Duemilanove and a Arduino Ethernet Shield. I have installed the Windows software and loaded
the Web Server example to the unit. Everything worked fine and I was able to communicate with the unit from Windows Explorer when I had the USB cabel connectet to my Laptop (with drivers)
But when I try to power the units from a routers USB port (I just want 5V from the router)  I have to press the reset button on the Ethernet Shield to have the Ethernet up and running. The router have no drivers for the Arduino units.  ??    
Logged

0
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 430
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Your USB port may not be able to provide enough power

What kind of router do you have?

smiley
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

It's no problem with the power I got 5 Volt from the router. The router is an Dlink DIR-451 mobil broadband. It seems that when I have the USB cabel connected to the PC there are some handshaking who trigger the Ethernet link to go up.
Logged

0
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 430
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Have you tried using an external power supply?

The Duemilanove can take 6-12VDC from an AC to DC adapter using the power plug on the edge of the board -- make sure you move the PWR jumper from USB to EXT PWR

Please give it a try and let us know if it works

smiley
Logged

0
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 8
Posts: 2526
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Quote
I got 5 Volt from the router.
That's half the equation - how much current do you get?

I second (or third) the recommendation to try a different power source.

-j

Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Same result with external power, the "FULLD" Led is blinking until I push the reset button.
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I have done another test, external power and then I have cut of the power cable (pin1 VCC) from the USB cable. Same result when I connect the USB cable to my PC the link go up! It seems to be some magic talk between the board and the driver in the PC. No program is running in the PC.
Logged

0
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 8
Posts: 2526
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Time to post your code...

-j

Logged

0
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 430
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Some pictures may help too smiley

http://flickr.com/ is good for high-res pictures

smiley
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Here comes the code, I have just changed the IP address from the example:

/*
 * Web Server
 *
 * A simple web server that shows the value of the analog input pins.
 */

#include <Ethernet.h>

byte mac[] = { 0xDE, 0xAD, 0xBE, 0xEF, 0xFE, 0xED };
byte ip[] = { 192, 168, 0, 120 };

Server server(80);

void setup()
{
  Ethernet.begin(mac, ip);
  server.begin();
}

void loop()
{
  Client client = server.available();
  if (client) {
    // an http request ends with a blank line
    boolean current_line_is_blank = true;
    while (client.connected()) {
      if (client.available()) {
        char c = client.read();
        // if we've gotten to the end of the line (received a newline
        // character) and the line is blank, the http request has ended,
        // so we can send a reply
        if (c == '\n' && current_line_is_blank) {
          // send a standard http response header
          client.println("HTTP/1.1 200 OK");
          client.println("Content-Type: text/html");
          client.println();
          
          // output the value of each analog input pin
          for (int i = 0; i < 6; i++) {
            client.print("analog input ");
            client.print(i);
            client.print(" is ");
            client.print(analogRead(i));
            client.println("<br />");
          }
          break;
        }
        if (c == '\n') {
          // we're starting a new line
          current_line_is_blank = true;
        } else if (c != '\r') {
          // we've gotten a character on the current line
          current_line_is_blank = false;
        }
      }
    }
    client.stop();
  }
} :-X :-[
Logged

0
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 8
Posts: 2526
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I don't know the Ethernet library, but there is nothing obvious to me wrong with the code.

Try putting a resistor, 1k to 10k, between arduino pin 0 and ground (but only when the arduino is not connected to a computer for programming, etc).

I wonder if some noise on the RX line is causing the bootloader to hang.  If your router is a wifi router, there could be plenty of RF noise to go around.

Does a single press of the reset button fix it every time, or do you have to try a few times before it starts working?

Do you hook up the ethernet cable before the USB cable?  maybe try powering up the Arduino before you plug in the ethernet cable.  If this seems to help, put a delay() of a few seconds in setup() to see if that helps.

-j

Logged

0
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 430
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Great advice kg4wsv

A Faraday cage would also help smiley
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I have tried all proposals without any success. I have even switched to
another router. Only USB connect or ONE single push on the reset button start up the ethernet link.
Logged

0
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 8
Posts: 2526
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Sorry, I'm stumped.  I see no reason for the behavior you observe.

Which ethernet shield are you using?

-j

« Last Edit: October 30, 2008, 11:13:31 am by kg4wsv » Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 26
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

It's a Arduino Ethernet Shield.
See picture on attached link

http://www.electrokit.se/images/12200080.jpg
Logged

Pages: [1] 2 3 4   Go Up
Jump to: