Go Down

Topic: Com port tests (Read 1 time) previous topic - next topic

tof

Quote
I have an USB Arduino Board running on IBM laptop (T41).
In the comport 11. So far I have tried several ways to commnunicate from PD and
Max/Msp to my board. I have used the pduino patch, and other patches from
Max/Msp.
actually one guy from the Max list build a serial object fro windows to detect
comports bigger than 5. But still I get messages like no serial port detected
(in Max), or [comport] invalid handle for COM in PD. even if a changed them to
comport 11. this actually has happened with pduino patch. I had to download
many patches and other solutions, like to install the latest PD test. which is
also not working. Actually the only thing that has semi worked was withVVVV_33beta10.
Very odd.
Now I have tried this SimpleMesssageSystem tutorial but only I get the horrible
messages such as:  [comport] invalid handle for COM in PD and error:serial:
specified port not available.
But now I have tried with changing com11 to k as should be in Max and it is
working!!!!
Well the thing is thatI want use pd instead, since I have a patch that I want to
communicate and send orders to the arduino board.
Will you help me with any solutions??


Port 11! What do you have connected to ports 1 to 10?!  :o

Here are the first tests to try,
In Pure Data:

Get the latest version of PD here: http://at.or.at/hans/pd/installers.html

Create a new comport object with the arguments 11 and 9600 like this:
comport 11 9600

You will get the error message "[comport] ** ERROR ** could not reset params to DCB of port 11"
but that does not matter.

Connect a number box to the inlet of comport and send some numbers. The RX led on your Arduino board should light up. If it does not, 11 is the wrong port (change the port number as stated here: http://www.arduino.cc/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1152222752/0).





In Max/Msp (with the updated serial object)

Create a new serial object with the arguments com11 and 9600 like this:
serial com11 9600

Connect a number box to the inlet of serial and send some numbers. The RX led on your Arduino board should light up. If it does not, 11 is the wrong port (change the port number as stated here: http://www.arduino.cc/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1152222752/0).


/me
Thomas Ouellet Fredericks

hugotrix

Here is posible to download the serial object for max!! ;)

Quote: Jeremy Bernstein wrote on Mon, 26 June 2006 13:03
----------------------------------------------------
> I've uploaded a new version of "serial" for Windows to the incremental updates page. It appears to correct all known issues with that object on Windows.
>
> http://www.cycling74.com/twiki/bin/view/IncrementalDownloads
>
> jb

It could be good that people that wants more information for Max/Msp and arduino stuff go to:
http://www.cycling74.com/forums/index.php?t=msg&goto=74401&rid=0&srch=arduino#msg_74401

Cheers
Hugotrix :D

hugotrix

Tof.
do you mean the extended test version or the latest extended version of PD??
Because I had tried the test version before, and it did not worked at all.
But I have to try with changing ports, I was a little afraid of that at the beginning
I hope that doesn´t complicate other things.
See you
Hugotrix :D

hugotrix

Good Shame on me!! :-[
I have tried with the pd extended test and your counseling.
And it is working.
1.- I tried changing the comport to 11, and guess what: [comport] invalid handle for COM!!
2.- I changed port from 11 to 4 at the system and hardware manager device. After some psicological struggle of what is going to happen with the device that was in that port (which I have no idea what is was) I finally decide to go for it. and I said yes.
3.- I changed from 11 to 4 in the Pd patch and the comport object. and voilá, It worked.
Actually i added a [metro] and it is working  :).
you can see at:
http://onsight.id.gu.se/~hugo/SimpleMessageSystem_PD.jpg
and the LED diod is blinking like crazy [smiley=laugh.gif]

thanks for the help, tof!!

tof

Quote
do you mean the extended test version or the latest extended version of PD??

The latest extended version works for me.

Quote
2.- I changed port from 11 to 4 at the system and hardware manager device. After some psicological struggle of what is going to happen with the device that was in that port (which I have no idea what is was) I finally decide to go for it. and I said yes.

If the driver does not state that the port is in use, all should be fine. You can not set two devices on the same port.

Quote
Actually i added a [metro] and it is working  Smiley.
you can see at:
http://onsight.id.gu.se/~hugo/SimpleMessageSystem_PD.jpg
and the LED diod is blinking like crazy Smiley

Cool. Don't forget that you can create your own Arduino sketch with the SimpleMessageSystem Lib to make it do exactly what you want (like control servos or read Ping sensors).

/me
Thomas Ouellet Fredericks

tof

You can also increase serial speed to 115200 if you intend to send a lot of data!

/me
Thomas Ouellet Fredericks

hugotrix

Dear Thomas.
I am running the test version of Pd which is 0.39.2 extended and your patches
work fine there, but since this is a Pd test version is still very unstable and
my patch (which includes simplemessagesystem and gem objects) crashes after some
time.
Now i am trying to move to the latest Pd 0.39 (not the extended)and I added Gem
to it which is working fine, but the comport object not neither some split
objects that exist in my patch.
Another thing is if a use the latest extended version which is 0.38 obviusly it
does not work at all.
So could you tell me which version are you using and how did you managed to
resolved the problem of having a clear controll of the arduino board.
I write you since i cannot leave any message into pd forums, for some reason
that I dont understand, even i have tried to be a member but it doesn´t work.
So could you add this message to the Pd forums??
Thanks a lot.
Hugotrix
Hugo Ramírez
Master in Art & Technology :D

Go Up