Go Down

Topic: Bug:SD library examples don't work with Mega board (Read 3445 times) previous topic - next topic

davekw7x

Jan 22, 2011, 05:07 pm Last Edit: Jan 22, 2011, 08:09 pm by davekw7x Reason: 1
The SD examples work with the new Ethernet shield on Duemilanove and Uno boards, but not with Mega boards.

In the init() functions there is the following statement:
Code: [Select]

 // make sure that the default chip select pin is set to
 // output, even if you don't use it:
 pinMode(10, OUTPUT);
 

The Ethernet shield uses Arduino Pin 10 as the Wiznet chip select.

That statement is redundant for '328 boards, since the card.init() function in the SD library sets the SS_PIN high, and the SS_PIN is Arduino pin 10 for these MCUs.  This is a slight modification of (and an improvement over) the original SdFat card.init() function, which did not set SS_PIN high.

However, for Mega boards, SS_PIN is not pin 10, a digitalWrite statement to make Pin 10 go HIGH is required (somewhere) in order to disable the Wiznet chip.

I suggest the following:

Putting a digitalWrite(10, HIGH); statement after the pinMode statement in setup() of each of the example sketches makes them work with Mega boards as well as the '328 boards.  You could even use a conditional directive so that the two statements are only compiled for '1280 and '2560 boards.

Note that my tests were with Duemilanove, Uno, and Mega1280 boards.  I do not have a Mega2560, but I believe the issues are the same (assuming that everything else works on a '2560 board).

Regards,

Dave

Footnote:
This confusion between SS_PIN and the device chip select has been the source of much frustration on the part of users with whom I have interacted.  In addition to adding the digitalWrite statement, a more informative comment might be in order.

Go Up