Pages: [1] 2 3   Go Down
Author Topic: Serial port 'COM19' already in use  (Read 8186 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi all,

I'm very new to this and have bought a Duemilanove a few days back.

Followed the instruction on arduino site and managed to upload the blinking led sketch. It works and continue to work since; the blinking won't stop even if I press the reset button.

I tried to upload another example but this time round, I was served with "Serial port 'COM19' already in use. Try quiting any programs that may be using it". I closed off any running programs and tried again. No luck.  Same message received.

I'm on Vista Home.

Any help would be appreciated.

Thanks.
Wongster
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Anyone can help me with this?  or point me to a simple to understand post/site?  Very much appreciate if help can be rendered.

I'm sure no processes or programs are using com19 as I can see that it is not tagged with "in use".  Tried other ports without avail.  Tried doing the "press the reset button and upload" sequence. No go with that too.

the blinking program uploaded the first time works everytime I plug in the USB port.

Trying to update the driver resulted in the message saying that I've the updated driver.

Logged

0
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 0
Posts: 163
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Are you sure that COM19 is the right port to use?
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

HI Fjornir,

Thanks for replying.  Appreciate it.

That's the port number show on control panel when I followed the instruction to set it up.  Also, I successfully uploaded the 2 sketches following the tutorials (both are blinking LEDs sketches - the first 2 in the tutorial section).

I tried uninstalling both the USB driver and the com port and reinstall them again.  Same problem occurred.

Regards
Wongster
« Last Edit: February 03, 2009, 11:56:33 pm by wongster » Logged

0
Offline Offline
Full Member
***
Karma: 0
Posts: 163
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Pull down Tools | Serial Port and try the other ports that're listed there.

Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The other listed one is Com4, which also didn't work.
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi all,

I've printed the output to the black screen. Hope someone can help.

Regards,
Wongster

Stable Library
=========================================
Native lib Version = RXTX-2.1-7
Java lib Version   = RXTX-2.1-7
Binary sketch size: 2556 bytes (of a 14336 byte maximum)
Error 0x5 at /home/bob/foo/rxtx-devel/build/../src/termios.c(860): Access is den
ied.


processing.app.SerialException: Serial port 'COM5' already in use.  Try quiting
any programs that may be using it.
        at processing.app.Serial.<init>(Serial.java:140)
        at processing.app.Serial.<init>(Serial.java:72)
        at processing.app.Uploader.flushSerialBuffer(Uploader.java:66)
        at processing.app.AvrdudeUploader.uploadViaBootloader(AvrdudeUploader.ja
va:73)
        at processing.app.AvrdudeUploader.uploadUsingPreferences(AvrdudeUploader
.java:48)
        at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1632)
        at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1701)
        at processing.app.Editor$41.run(Editor.java:2004)
        at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(Unknown Source)
        at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(Unknown Source)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForHierarchy(Unknown Source)

        at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(Unknown Source)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
        at java.awt.EventDispatchThread.run(Unknown Source)
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Just to update on my effort in finding a solution.  I did quite a fair bit of searching on the web.  Landed on some sites advising to use FTClean.  Did that and reinstall the drivers like the first time.  Select the port and loaded the program.  The same message on Serial port already in use appeared.

I'm really lost.

Please, if anyone could, help me on this. Getting desparate to get it back up.

Regards,
wongster :'(
Logged

0
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 375
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Why does your error message say you are using COM5?
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi Digger450,

I don't exactly know what you mean by "using COM5" but when I click upload, it said COM5 already in use and to close off porgrams using it.

I checked in device manager -> Ports -> USB Serial Ports (COM5) -> Port Setting -> Advance.  All ports that I tried are not in used.

Regards,
Wongster
Logged

0
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 0
Posts: 375
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Maybe you have another program running that is blocking the port.

Check the link for more suggestions.

http://arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thanks for the suggestion.  I went thru the troubleshooting guide the first time I encountered this problem.

Is there a way/program that I can find out what programs are using what port?  I'm on Vista.

Regards,
Wongster
Logged

Norway@Oslo
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 12
Posts: 2033
loveArduino(true);
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

DO NOT KNOW IF THIS WORKS ON VISTA

From run or cmd.exe
Quote
devmgmt.msc

This is how I do it on XP.


I think you could just search for Device Manager
« Last Edit: February 04, 2009, 08:03:17 pm by AlphaBeta » Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Device manager reported that those ports I tried are not in use.  If they are, only the words "In Use" will show, but not the programs/devices that use them.

I'm thinking of just chewing up the board.... bought 2 steppers and some chips to play with the arduino.
Logged

0
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 24
Arduino rocks
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi guys,

I think the board is afraid to be chewed.  When I was about to take my first bite, it decided to allow me to do the upload  smiley-wink

Joke aside.  I'm not sure how I did it.  I plugged the board to my notebook, fire up device manager for the nth time, disabled the serial port for the board.  Reboot (with the board plugged in), enable the serial port, start the program and clicked upload.  This time, it works!!!

Anyone know the reason why it works after the above steps were done?

Regards,
Wongster
Logged

Pages: [1] 2 3   Go Up
Jump to: