Go Down

Topic: Arduino UNO, can`t install in Windows XP (Read 6260 times) previous topic - next topic

SurferTim

I do not see the Arduino device in your device manager. It should be listed under the "?". Once you get the correct driver installed, it will appear in "ports".
Try rebooting the computer with the Arduino device plugged into the USB port.

Er. Hitesh Rohilla

Please guide me how can i troubleshot this problem trying to install Arduino in XP. I didn't found "Arduino UNO (COMxx)" under "Ports (COM & LPT)" in device manager. Instead i m getting "USBasp" under "Other devices" when connecting Arduino.

Dying to work on it please guide me...

SurferTim

#17
Aug 09, 2011, 12:28 am Last Edit: Aug 09, 2011, 12:38 am by SurferTim Reason: 1
The Arduino will show up under the yellow "?" first. I connect the Arduino to the computer, then boot the computer. The first time through, it gave me the "New hardware found", but I did not know where the driver was, so it ended up under the "?" in the device manager.

When I finally got it there, I right-clicked on it, and selected "Properties". It showed no driver. I think I selected "Install driver" or the like, and when it asked where it was, I pointed it at the "drivers" folder in the Arduino folder (where you downloaded it).

When I went back to the device manager, it was under "Ports" as COM5.

If you are certain that the USBasp is your Arduino device, try right clicking on that and removing it. Then reboot the computer.

Or if you are feeling lucky, right click on that entry, select "Properties", and "Install driver", or reinstall driver if it has picked up one. Aim at the drivers folder when it asks.



Er. Hitesh Rohilla

Thnx SurferTim to reply

The Arduino will show up under the yellow "?" first. I connect the Arduino to the computer, then boot the computer. The first time through, it gave me the "New hardware found",

It happens to me too!!!

but I did not know where the driver was, so it ended up under the "?" in the device manager.

I didn't get what you mean by this  :smiley-eek:

When I finally got it there,

what you got???

I right-clicked on it, and selected "Properties". It showed no driver. I think I selected "Install driver" or the like, and when it asked where it was, I pointed it at the "drivers" folder in the Arduino folder (where you downloaded it).

Well i m completely confuse what you want to say??? and what you are talking about

When I went back to the device manager, it was under "Ports" as COM5.

How it would happens??? please guide me...

Er. Hitesh Rohilla

I have tried reeboot my PC several times with Arduino Connected but their is no effect on Device Manage status it continuously showing "USBasp" under yellow "?" and not "Arduino UNO (COMxx)" under "Ports (COM & LPT)"


SurferTim

If you see the device under the "?", right click on it.
Mine was obviously Arduino. You could tell by the name.

But for you I would try selecting the "USBasp". Right click on that.

In the menu at the bottom should be a "Properties" selection.

Select Install or reinstall the driver. Select the "drivers" folder in the Arduino folders when asked.

Er. Hitesh Rohilla

Oooh! now i got it what you want to say...

I have already tried it several times but it always ends up with same as shown in image below


and my drivers were still not installed

Er. Hitesh Rohilla

I think i have to leave thinking of using Arduino... Their are many experts here but nobody can  solve this problem...

Go Up