Go Down

Topic: Driver L298N not working  (Read 1 time) previous topic - next topic

korz

Dec 06, 2017, 08:37 pm Last Edit: Dec 06, 2017, 11:27 pm by korz
Hello, I have a problem about L298N. RED LED on L298N is show but 2dc motors connected to the motor driver don't seem move : (

I've already attached the images (how everything connected) to my post or you can click here to see >https://imgur.com/a/c2Xm8<

my connect on board:
enA = 10
in1= 9
in2=8
enB=5
in3=6
in4=7


and this is my code :
// Motor A
int enA = 10;
int in1 = 9;
int in2 = 8;
// Motor B
int enB = 5;
int in3 = 6;
int in4 = 7;

void setup()
{
Serial.begin(9600);

pinMode(enA,OUTPUT);

pinMode(in1,OUTPUT);

pinMode(in2,OUTPUT);

pinMode(enB,OUTPUT);

pinMode(in3,OUTPUT);

pinMode(in4,OUTPUT);
}

void loop()
{
// Motor A
analogWrite(enA, 255);

digitalWrite(in1, LOW);

digitalWrite(in2, HIGH);
// Motor B
analogWrite(enB, 255);
digitalWrite(in3, LOW);
digitalWrite(in4, HIGH);
}

Is the power to the motor is too low?
THANK YOU : )

Robin2

It is much easier to help if you attach the images to your Post. See this  Image Guide

Is any of your images a wiring schematic? if not please make a pencil drawing showing how you have everything connected and post a photo of the drawing.

...R
Two or three hours spent thinking and reading documentation solves most programming problems.

korz


Thank you for your suggestion R :-)

jremington

Quote
Is the power to the motor is too low?
How could we possibly know?

You haven't provided any useful information, like the motor voltage and current requirements, the battery type and voltage.

Please read and follow the directions in the "How to use this forum" post. Use code tags when posting code.

Wawa

It seems you have the 5volt supply output from the motor driver connected to V-in of the Mega.

V-in is the input of the onboard 5volt regulator of the Mega.
The V-in pin needs at least 6.5volt for the regulator to make a stable 5volt for the MCU.

If you have a reliable 5volt from the motor driver, connect it to the 5volt pin of the Mega, not to V-in.

But then again, Fritzing pictures are rarely an accurate representation of the actual build.
Leo..

Robin2

Image from Reply #2 so we don't have to download it. See this  Image Guide



...R
Two or three hours spent thinking and reading documentation solves most programming problems.

Robin2

What is connected to Pin 5 of the Mega?

A pencil drawing with clearly labeled connections would be much easier to interpret - even if you are a poor artist.

...R
Two or three hours spent thinking and reading documentation solves most programming problems.

MarkT

Firstly don't try to power an Arduino from a motor supply, its fraught with issues.

Power the Arduino over USB or similar, power the motor supply to the 298 from your battery pack.

The logic supply to the 298 can be the 5V of your Arduino, but then never power the Arduino
without the motor supply present or you'll pull large current from the Arduino internally
in the L298, which is bad.  (There's an internal path for current that is not intended to be
used like this - power up motor supply first, then logic supply, power down in reverse sequence).

Measure the supply voltages, make sure they are correct.  Try with one motor first, check
both channels of the L298.  Measure the current taken, make sure you're not overloading
the L298.

Never power anything up without double-checking all connections - this is a common
beginners error - you need to methodically check everything because a careless error can
easily lead to problems or damaged components, which is very annoying, but avoidable
if you are careful.

If you have access to a bench supply with adjustable current limit, this is great, it means
you can test a circuit with the current limited, often protecting against damage if something
is wrong.
[ I will NOT respond to personal messages, I WILL delete them, use the forum please ]

Go Up