Pages: 1 2 3 [4] 5   Go Down
Author Topic: Dagu Rover 5 chassis robot demo  (Read 38846 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Belgium
Offline Offline
Sr. Member
****
Karma: 1
Posts: 281
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

The designer of most Dagu products posts on the letsmakerobots.com forum. You could ask him there...
Logged


Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 22
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Another question:

Any idea what is the type of 4 white JST connectors  for motors? Got the board, trying to connect motors.
Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 474
Posts: 18696
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Not really. The motor and the driver board happened to have matching connectors.
Logged

Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 22
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thank Nick you for the sample sketch!

I've manage to put together a small rover based on same motor control board and Leonardo.
Only one difference I have 4WD, so I will modify it in order to handle all 4 wheels, if you don't mind.

I solve my problem with JST by just wrapping bare wire around prongs, no pretty by will work for now.


* IMG_00000010.jpg (418.64 KB, 1024x576 - viewed 99 times.)
« Last Edit: February 27, 2013, 08:08:43 pm by ectar » Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 474
Posts: 18696
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Looks good. smiley
Logged

Melbourne
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi Nick,
This is quite a long lasting thread. Like the rest, I've recently bought a 2-motor Dagu 5 rover and I also have the motor shield you seem to be using.
Firstly, I have a bit of a problem. Just to test out the Rover, I hooked up the rover to my Arduino Uno just like you have, also neglecting the encoders and I ran your code. When the rover drives, it favours the right rear motor (making it veer to the right). Any ideas on how to remedy this?

Secondly, my rover needs to navigate an obstacle course and hence needs to know approximately where it is. You mentioned above about using the encoders to determine the no. of revolutions of each wheel. Now, I'm what you would call a 'complete novice' when it comes to Arduino and the like and I was wondering how you would go about using the encoders for this purpose. If you had any instructions for me, or could point me in the direction for some help, I would be greatly appreciative. Cheers!
Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 474
Posts: 18696
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Quote
... it favours the right rear motor ...

I doubt the motors all have identical performance, so it is quite likely it would veer a bit. You could try to determine what factor to increase/decrease that motor by to compensate.

Quote
You mentioned above about using the encoders to determine the no. of revolutions of each wheel.

I have a snippet (small example program actually) in the section "Reading the rotary encoders". You could incorporate that to find out whether one wheel is moving faster than the other and perhaps use that as a motor compensation.

However this will be thrown out if the track spins, which it tends to a bit, because if one spins a bit as it comes up to speed the number of counts won't reflect which way it is going.

If you are negotiating an obstacle course a proximity sensors might help keep it going straight. For example, sideways mounted IR emitters/detectors could be used to make sure it is in the middle of the current lane. I haven't tried this, it's just a suggestion.
Logged

Melbourne
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Compensate by adjusting the PWM value of a particular motor? That's a good idea!

What kind of battery would you recommend to power the motor shield? At the moment, whilst I'm getting my bearings I'm just playing around with 6 regular Alkaline AA batteries but what I've heard is that these may provide an unreliable current/ current drops off quite quickly. I looked at LiPo but they seemed quite expensive at JayCar (~$70 for 12V 3600mAh). Is a regular 9V battery ok for supplying power to the Arduino board?

Thanks for you're help!
Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 474
Posts: 18696
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I used the 7.4V 3300 mAH battery from JayCar.

Sure you can use AA batteries but don't expect them to last very long.

What do you mean by 9V battery exactly? Not the sort you put in smoke alarms?
Logged

Melbourne
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Yep, the type you put in smoke alarms. They're no good?

Also, I seem to remember reading somewhere that you can't disconnect the power supply to the Arduino board whilst the power supply to the motor board is still connected. Will this damage my Arduino board?
Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 474
Posts: 18696
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Those smoke-alarm batteries certainly won't driver the motors. They might power the Arduino for a while.

I don't see any harm in turning the Arduino power off even if the motor board is on.
Logged

Melbourne
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Yeah, I was just going to use (for now) a 9V smoke alarm battery to power the board and 6 AA batteries for the motor.
So I was thinking to engage the Arduino board to cycle through the program I write I'd just slap a swith between the Arduino power supply and the Arduino board. So I would have a flip switch or something similar. Do you think this would suffice?
 
Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 474
Posts: 18696
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Yes, that is what I have. Not even a switch, I just plug the battery in.
Logged

Melbourne
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Thanks Nick, I think that covers all of my concerns for this project (for now!). You've been a massive help!
Doubtless I will have more questions arising in the future though. Cheers
Logged

Melbourne
Offline Offline
Newbie
*
Karma: 0
Posts: 6
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Hi Nick,
I just wanted to run some things past you and get your opinion.
So for the power supply of our rover (the motor shield and the arduino uno board) I'm using a 12 V 1300 mAh Sla battery which is run through a voltage regulator and so the output is a steady 9 V. This is then wired into both the Arduino and into the motor shield.

We are only running the two motor dagu 5 rover and hence we have two channels on the 4 channel motor shield unoccupied. We need to run a third dc motor to raise an lower a bridge but the stall current for the dc motor we have is 6.18 A (this is the motor http://www.mabuchi-motor.co.jp/cgi-bin/catalog/e_catalog.cgi?CAT_ID=fk_260sa). The manual for the shield says that a dc motor with stall current greater than 4.5 A should not be used, else we could damage the shield. My question is can we use this motor with the shield ensuring that we read the current pin for that channel and turning the dc motor off when the current exceeds, say 4 A?
Or can we somehow just hook it up through the arduino chip, bypassing the shield? Or do we need to get a motor with a lower stall current?

Thanks for your help.
Logged

Pages: 1 2 3 [4] 5   Go Up
Jump to: