Go Down

Topic: MEGA2560 can't put stuff on my bored(HELP please asap) (Read 4984 times) previous topic - next topic

mrdove500

When i upload the code: const int LED = 13;

void setup()
{
  pinMode(LED, OUTPUT);
}
void loop()
{
  digitalWrite(LED,HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(LED,LOW);
delay(1000);
}

to my mega 2560 bored i get a error saying: Binary sketch size: 1602 bytes (of a 258048 byte maximum)
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_command(): failed miserably to execute command 0x10
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_command(): failed miserably to execute command 0x11
avrdude: stk500v2_disable(): failed to leave programming mode

mrdove500

please help kinda having trouble like this guy is: http://arduino.cc/forum/index.php/topic,86088.0.html

BillO


nickgammon

I successfully uploaded that sketch to my Mega2560 board, using IDE 1.0, on a Mac.

Can you give more details? Did you select "Arduino Mega 2560" from the Tools -> Board menu?
Please post technical questions on the forum, not by personal message. Thanks!

More info: http://www.gammon.com.au/electronics

metro

Nick,
Since you have success with 1.0 could you tip me on where to put the IDE files?
Also if I knew better the filing structure the IDE is expecting I can get it right and move on.
I downloaded this over the Christmas holiday and it broke the 0022 I was using, along with all my sketches.
I'm just numb between the ears I guess, I'm a windows type but bought a macbook pro. (these are great computers!)
I much prefer window's file explorer over the mac's finder...having adjustment problems to the different environment.
Thanks in advance!
metro

mrdove500

and yes i did nick. um i don't know if i had trouble installing the MEGA 2560 bored. Because when i go to tools/Serial there is only COM1 when my bored is not plugged in. And when my bored is plugged in still there is only COM1.

nickgammon

Quote
... there is only COM1 ...


Sounds like the driver isn't installed.

Can you confirm you followed all the steps here that seem relevant?

http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting


Quote
... could you tip me on where to put the IDE files ...


I put my folder on the Desktop personally. Windows Vista and higher have these tight controls over stuff in the program folder, where you can't write to it blah blah so I just use the Desktop.
Please post technical questions on the forum, not by personal message. Thanks!

More info: http://www.gammon.com.au/electronics

mrdove500

Yes sir. I have looked at most of thoes. I really don't know what to do. I have bean trieing this for about 4 hours now and still can't get it to work. when i plug in my MEGA2560. Nuthing pops up. But the forst time. I plugged it in i think something did pop up. And this is my forst arduino bored ever.

nickgammon

Did you do the bit about going into the device manager, and trying to re-install the device driver?
Please post technical questions on the forum, not by personal message. Thanks!

More info: http://www.gammon.com.au/electronics

mrdove500

No sir. i did not see that is that in the trouble shooting page? If so what is it called?

nickgammon

It says on that page:

Quote
On Windows 7 (particularly the 64-bit version), you might need to go into the Device Manager and update the drivers for the Uno or Mega 2560. Just right click on the device (the board should be connected to your computer), and point Windows at the appropriate .inf file again. The .inf is in the drivers/ directory of the Arduino software (not in the FTDI USB Drivers sub-directory of it).
Please post technical questions on the forum, not by personal message. Thanks!

More info: http://www.gammon.com.au/electronics


AnguishedEnd

#12
Jan 12, 2012, 07:38 pm Last Edit: Jan 12, 2012, 07:41 pm by AnguishedEnd Reason: 1

Were is the inf?


Open up your IDE installation folder then select 'drivers' folder. Now select the appropriate .inf file to your board.

Tutorial on manually installing drivers for Arduino: http://arduino.cc/it/Guide/Windows#toc4

mrdove500


nickgammon

When you download the IDE (the Arduino software) you get a .zip file. Inside is the arduino-1.0 folder. Wherever you put that is the "IDE installation folder". Only you know where that is. ;)



Inside that is a "drivers" folder, inside that are the .inf files, see above.
Please post technical questions on the forum, not by personal message. Thanks!

More info: http://www.gammon.com.au/electronics

Go Up