Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 67   Go Down
Author Topic: Your latest purchase  (Read 111624 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 496
Posts: 19047
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

One-wire button ...



Now to figure out how to use it ...
Logged


Global Moderator
Dallas
Online Online
Shannon Member
*****
Karma: 209
Posts: 13024
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset


What sort of button is it?  Temperature?
Logged

SE USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 41
Posts: 3783
@ssh0le
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

from the maxim website

Quote
The Address Only iButton is our DS1990A and is our basis model. It contains 64bits of Read Only Memory (ROM)

its meant for tagging stuff with UUID's

http://www.maxim-ic.com/products/ibutton/products/ibuttons.cfm
« Last Edit: May 02, 2012, 10:28:52 pm by Osgeld » Logged


Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 496
Posts: 19047
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I was thinking of this thread:

http://arduino.cc/forum/index.php?topic=103699

And in particular the YouTube video it linked to.

They were using those buttons as a Orienteering "record keeping" system, so you tagged the button on a reader at each checkpoint.
Logged


SE USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 41
Posts: 3783
@ssh0le
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

aye its great if you want a dongle that you check in at points to do XYZ, plug in, read UUID, log
Logged


Global Moderator
Dallas
Online Online
Shannon Member
*****
Karma: 209
Posts: 13024
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset


Cool.  A lasertag place I take my niece to uses the same buttons for "activation tokens".  Should work well for orienteering.

Quote
And in particular the YouTube video it linked to.

Gotta love the connector he made (connector for a garden hose, one screw, and some rubber).
« Last Edit: May 03, 2012, 12:18:45 am by Coding Badly » Logged

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 496
Posts: 19047
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

Cool.  A lasertag place I take my niece to uses the same buttons for "activation tokens".  Should work well for orienteering.

He was thinking of an RFID system rather than those things. The RFID cards are cheaper, being passive devices. Still, interesting to investigate both methods.
Logged


"The old Europe"
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 1
Posts: 2005
Bootloaders suck!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

avrispmkII clone, LUFA based, can supply 5V or 3.3V to the target, 4 MHz rescue clock, TPI, ISP and PDI (for ATxmega) support.



Programming speed is very high (setting the SCK period appropriately) compared to my usbtiny. It works with avrdude 5.11 + linux and AVR Studio on windows. Although I had read otherwise I did not have to change the programmer's firmware to make avrdude work. This may be different on windows.

http://www.ebay.com/itm/USB-AVRISP-mkII-mk2-clone-ATMEL-AVR-ISP-PDI-TPI-Xmega-/160690475020?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2569e6100c

Some more info.
Logged

• Upload doesn't work? Do a loop-back test.
• There's absolutely NO excuse for not having an ISP!
• Your AVR needs a brain surgery? Use the online FUSE calculator.
My projects: RGB LED matrix, RGB LED ring, various ATtiny gadgets...
• Microsoft is not the answer. It is the question, and the answer is NO!

Global Moderator
Dallas
Online Online
Shannon Member
*****
Karma: 209
Posts: 13024
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset


@madworm: How is the SCK period set?  Configuration tool?  avrdude?
Logged

"The old Europe"
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 1
Posts: 2005
Bootloaders suck!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

It is set with avrdude using "-B xxx" or in AvrStudio. The settings are not  permanent. It defaults back to a low clock speed every time. With "-B 1" it get about 16kb/s programming speed (tested with an ATmega64).

And it seems you really need to flash a recompiled firmware if using libusb on windows - as per instructions supplied with LUFA.
Logged

• Upload doesn't work? Do a loop-back test.
• There's absolutely NO excuse for not having an ISP!
• Your AVR needs a brain surgery? Use the online FUSE calculator.
My projects: RGB LED matrix, RGB LED ring, various ATtiny gadgets...
• Microsoft is not the answer. It is the question, and the answer is NO!

Global Moderator
Offline Offline
Brattain Member
*****
Karma: 496
Posts: 19047
Lua rocks!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

After playing around with ISCP programming here I realized you could get quite fast programming depending on the target chip.

To program the ATtiny84 I had to add this:

Code:
  SPI.setClockDivider(SPI_CLOCK_DIV64);

But that had an internal 8 MHz clock. To program (talk to) the Atmega328P I didn't need that line. So that was a 64x speed difference.
Logged


"The old Europe"
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 1
Posts: 2005
Bootloaders suck!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

@Nick:

Personally I don't ever use an Arduino board as a programmer. And certainly I can't and don't recommend that to anybody else - except maybe in case of emergency or for the purpose of learning. Excellent dedicated programmers are widely available for little money, certainly for less than getting another Arduino board. These are things you can rely upon.

There are quirks depending on the kind of Arduino hardware you have, the type of bootloader that is on there, the version of the IDE you use (serial buffer size!) and so on. Nobody really wants to deal with all of that. And it is certainly not easier or more user friendly for beginners either. It is a sad mess.

Logged

• Upload doesn't work? Do a loop-back test.
• There's absolutely NO excuse for not having an ISP!
• Your AVR needs a brain surgery? Use the online FUSE calculator.
My projects: RGB LED matrix, RGB LED ring, various ATtiny gadgets...
• Microsoft is not the answer. It is the question, and the answer is NO!

SE USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 41
Posts: 3783
@ssh0le
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

hm I have been doing it for years with all sorts of IDE's bootloaders and host chips ... never been a sad mess to me, and never really been worth spending money for yet another dongle to keep track of even if it is a couple bucks for a poor quality quirky USBASP

*shrug*
Logged


"The old Europe"
Offline Offline
Edison Member
*
Karma: 1
Posts: 2005
Bootloaders suck!
View Profile
WWW
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

I'm talking about avrispmkII and clones thereof.

Doesn't require an auto-reset disabling cap/resistor, doesn't depend on any serial buffer size settings in 'HardwareSerial.cpp', you don't have to change its behaviour if you feel like you need a programmer, it just works. No mess of wires either. No having to remember which wire to plug in where... However it does depend on the correct driver to be installed (at least on windows) - and if you don't switch between avrdude / AvrStudio back an forth all the time this is something you do exactly ONCE. And if you run windows in a virtual machine (linux host), you don't even have to switch between libusb and 'jungo' either.

My mind is set.
Logged

• Upload doesn't work? Do a loop-back test.
• There's absolutely NO excuse for not having an ISP!
• Your AVR needs a brain surgery? Use the online FUSE calculator.
My projects: RGB LED matrix, RGB LED ring, various ATtiny gadgets...
• Microsoft is not the answer. It is the question, and the answer is NO!

SE USA
Offline Offline
Faraday Member
**
Karma: 41
Posts: 3783
@ssh0le
View Profile
 Bigger Bigger  Smaller Smaller  Reset Reset

actually the ISP harnesses is one of the reasons I am not that interested in most solutions, its 10-13 on arduino, and I dont feel like making a cute little breakout board for each and every family of chip I own (which is a lot)

as far as the cap/resistor, there is a zero ohm resistor on the board, add a simple 2 pin jumper there once and problem solved, and I have never had to fuss with HardwareSerial.cpp ever once

I am glad you love your doo-dad, and that's your thing, but I do feel like your making a mountain out of a molehill about using the arduino as an ISP, and many noobies, including myself really don't like hearing "buy more crap" when a target chip, bread board and 6 wires does work
Logged


Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 67   Go Up
Jump to: