Arduino Forum

Products => Arduino GSM Shield => Topic started by: simonerey on Jun 10, 2014, 09:37 am

Title: gsmAccess.begin() problem
Post by: simonerey on Jun 10, 2014, 09:37 am
Often, the sketch stop on "gsmAccess.begin(PINNUMBER)" instruction... But if I make the phone call rings so there is no network problem. Library problems??? Help me. Thank You.

Simone
Title: Re: gsmAccess.begin() problem
Post by: DAHANS on Jun 15, 2014, 08:59 pm
I have the same problem, I try to unite everybody who has this problem to the same post, so we can search together for a solution.

http://forum.arduino.cc/index.php?topic=247184.0
Title: Re: gsmAccess.begin() problem
Post by: davidgoth on Jun 16, 2014, 08:50 am
Replace line "GSM gsmAccess();" with "GSM gsmAccess(true);" to activate debug mode.
Title: Re: gsmAccess.begin() problem
Post by: DAHANS on Jun 17, 2014, 05:28 pm
This will only print out the AT-Commands, the Problem will still occur, and the Output will be CREG: 0,2 or something like this, the problem is that the GSM library doesn't have a catch or something for this case so it won't return anything, neither GSM_READY nor ERROR or anything, thus crashing the whole sketch without being stopped.
Title: Re: gsmAccess.begin() problem
Post by: lhanly on Jul 02, 2014, 02:55 pm
I am having what appears to be the same problem. I have tried two different SIM's, one being the Telefonica M2M which came with the Shield and the other another data SIM tested in another product.

Its a new Shield which I received today and I have tried several of the sample projects.

The gsmAccess.begin never returns and hangs, I am Monitoring the serial port, only once and last message received:
"GSM networks while not Connected" :~


// Default no SIM
// Start GSM shield
  // If your SIM has PIN, pass it as a parameter of begin() in quotes
  while(notConnected)
  {
    Serial.println("GSM networks while not Connected");
    if(gsmAccess.begin(PINNUMBER)==GSM_READY)
      notConnected = false;
    else
    {
      Serial.println("Not connected");
      delay(3000);
    }
Title: Re: gsmAccess.begin() problem
Post by: talabathula on Jul 02, 2014, 06:31 pm
I have a similar problem in the example's SendSMS sketch. I have a SIM900 with Mega and I have configured by bending pin 2 and using a jumper between pins 2 and 10.
However, it gets stuck at " gsmAccess.begin(PINNUMBER) " line of the code. When I enabled debugging on gsmAccess, the serial monitor shows "AT%13%".
Does anyone have any suggestions that I could try to solve this?
Title: Re: gsmAccess.begin() problem
Post by: lhanly on Jul 22, 2014, 12:31 pm
Hello,

I still cannot get this resolved, just wondering did anyone else make any progress on this?

Regards,
Lewis
Title: Re: gsmAccess.begin() problem
Post by: kbhargava on Apr 25, 2019, 02:01 pm
Hi,

I am facing the same issue and I am wondering if this was resolved?