Arduino Forum

International => Nederlands => Topic started by: akatchi on Jun 15, 2017, 04:30 pm

Title: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 04:30 pm
Hallo,

Ik was even nieuwe onderdelen aan het testen toen ik bij de toggle switches kwam, ik dacht eigenlijk dat alle toggle switches wel op Arduino konden, er staat op de toggle switch 6A 125VAC, maar ik weet niet echt wat ik hiermee moet verder.

Maar oke ik had dus even gegoogled hoe ik het moest wiren, en had een code geschreven om het aan te sturen en het bleek te werken in het begin..

Hier is wire schema:
(http://i276.photobucket.com/albums/kk15/mearde/orin.jpg)

Ik gebruikte eerst een 1K resistor en toen werkte het niet, toen een 10K resistor en het leek te werken maar er kwam al snel rook uit (weet niet of het uit de switch of de resistor kwam), maar de resistor was echt gloeiend heet. Heb ik nu ook de arduino eventueel beschadigd? En hoeveel Ohm weerstand moet ik dan precies gebruiken?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 04:38 pm
Het gaat trouwens over zo'n soort toggle switch:
(http://i276.photobucket.com/albums/kk15/mearde/Interruptor_de_palanca.jpg)
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 15, 2017, 04:44 pm
Weet je zeker dat het een 10kΩ weerstand was en geen 10Ω?
Het schema lijkt correct. Ook met een 1kΩ weerstand zou het moeten werken. Kijk je bedrading eens na.
De externe weerstand is eigenlijk overbodig, de Arduino heeft ingebouwde pull-up weerstanden. Een snelle Google-search zal je leren hoe je ze kan gebruiken.
Het is eventueel mogelijk dat deze te groot zijn voor de toggle switch (als de wetting current te hoog is bijvoorbeeld), en dan kan je er eventueel wel externe gebruiken.

6A 125VAC betekent dat de maximale stroom door de schakelaar 6 Ampère bedraagt, en de maximale spanning die geschakeld kan worden 125 Volt wisselspanning is. Een schakelaar is een schakelaar, normaal kan je zo goed als elke schakelaar gebruiken met een Arduino.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 04:46 pm
Weet je zeker dat het een 10kΩ weerstand was en geen 10Ω?
Je hebt helemaal gelijk Pieter, er staat op 10R maar het bovenkantje van de R is weggevallen waardoor het op een K lijkt, wat stom.

Ik neem aan dat alleen de weerstand nu gewoon kapot is dan, of iets anders? Met een 1k resistor werkt het inderdaad ook gewoon!
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 04:50 pm
Hoe weet je trouwens dat een 1K weerstand genoeg is? Hoe kan je dat berekenen of weten?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: Jantje on Jun 15, 2017, 07:23 pm
>De externe weerstand is eigenlijk overbodig, de Arduino heeft ingebouwde pull-up weerstanden.

Maar dan moet je de schakelaar wel met gnd verbinden en niet met 5V.

Hoe weet je trouwens dat een 1K weerstand genoeg is? Hoe kan je dat berekenen of weten?
Voor dit geval is het eigenlijk: hoe hoger de weerstand hoe beter.
Waarom?
Alle stroom die door de weerstand vloeit is "verloren". Hoe hoger de weerstand hoe minder stroom hoe minder verloren energie.
Maar als de weerstand oneindig wordt (dat is dus geen weerstand) ga je de pin niet laag trekken en werkt het ook niet meer.
De stroom die stroomt kan je makkelijk berekenen met u=R*I dus I=U/R.
Hier is U 5V en bij een weerstand van 10K krijg je dus 0,0005 A of 0,5mA.
bij een weerstand van 10 ohm wordt dat dus 0,5A en ja dat wordt heet.

Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 08:14 pm
Ah vandaar, dankjewel!
En wat als ik dan bijvoorbeeld een 220k resistor pak dan krijg ik 0,02mA, zou dat dan ook nog gewoon werken of is dat echt weer overdreven hoog?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 15, 2017, 08:26 pm
Het probleem bij heel hoge weerstandswaarden is dan weer dat je onder de wetting current (https://en.wikipedia.org/wiki/Wetting_current) van de schakelaar kan zitten, en de oppervlakteweerstand dus niet kan overwinnen, waardoor de schakelaar "open" blijft. Daarbij komt dat je last kan krijgen van interferentie omdat de stroom zo klein is.

Maar bij kleine schakelaars en korte draden heb je daar normaal gezien niet al te veel last van.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 08:47 pm
Dat is dan helemaal duidelijk, er moet dus nog wel een bepaalde stroom doorheen gaan om die 'drempel' overheen te komen.
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: Jantje on Jun 15, 2017, 09:12 pm
@pieterP
Daar de weerstand niet in serie staat met de schakelaar heeft de wetting current hier niks mee te maken.
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 09:21 pm
Even nog een vraagje beetje off-topic, maar denk niet dat een nieuwe thread maken weer nodig is.

Ik gebruik nu een Mosfet om via mijn 5V arduino een 12V lampje te laten branden dat 125mA gebruikt.

Nu kwam ik erachter dat je gewoon DC-DC step up converters heb van 5V naar 12V, klik hier (https://www.aliexpress.com/item/DC-DC-Adjustable-Step-Up-Power-Converter-Adjustable-Voltage-Regulator-Module-Board-3V-5V-12V-Turn/32704164127.html?spm=2114.13010208.99999999.271.4YhivJ) nu vraag ik me af, kan de arduino dan alsnog genoeg stroom (I) leveren voor zoiets door een pin? Of zou dat lampje dan alsnog niet werken? Want via de mosfet gebruik ik nu een externe voeding, maar dit lijkt me dan veel makkelijker.
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 15, 2017, 09:41 pm
@pieterP
Daar de weerstand niet in serie staat met de schakelaar heeft de wetting current hier niks mee te maken.
De schakelaar staat wel degelijk in serie met de pull-up weerstand.

Even nog een vraagje beetje off-topic, maar denk niet dat een nieuwe thread maken weer nodig is.

Ik gebruik nu een Mosfet om via mijn 5V arduino een 12V lampje te laten branden dat 125mA gebruikt.

Nu kwam ik erachter dat je gewoon DC-DC step up converters heb van 5V naar 12V, klik hier (https://www.aliexpress.com/item/DC-DC-Adjustable-Step-Up-Power-Converter-Adjustable-Voltage-Regulator-Module-Board-3V-5V-12V-Turn/32704164127.html?spm=2114.13010208.99999999.271.4YhivJ) nu vraag ik me af, kan de arduino dan alsnog genoeg stroom (I) leveren voor zoiets door een pin? Of zou dat lampje dan alsnog niet werken? Want via de mosfet gebruik ik nu een externe voeding, maar dit lijkt me dan veel makkelijker.
P12V = U*I12V = 12V * 0.125A = 1.5W
P12V = P5V = 1.5W = 5V * I5V
I5V = 0.3A
Dat is indien de efficientie van de converter 100% zou zijn, dus de eigenlijke stroom is iets hoger.
Dat is op het randje, maar waarschijnlijk nog net doenbaar voor de 5V-lijn van de USB-poort. Die heeft normaal een polyfuse, dus meet de spanning eens. Als die niet te ver onder 5V zakt bij het schakelen van de lamp is het te doen.

Langs de andere kant: misschien is het eenvoudiger om gewoon één 12V adapter te gebruiken voor de Arduino én de lamp.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 15, 2017, 09:55 pm
Ik kan de Arduino wel voeden met een 12V adapter, maar dat levelt die dan toch naar 5V, en ik kan dan niet die 12V voeding gebruiken zonder een Mosfet, want als ik het lampje wil aansturen via een pin van Arduino, die werken op 5V en het lampje wordt dan nog gevoed met 12V, toch?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 15, 2017, 10:38 pm
De pinnen van de Arduino zijn 5V inderdaad. Maar dan kan je wel de 12V van de Vin pin gebruiken als voeding voor de lamp.
Je zult sowieso een MOSFET nodig, want een output van de Arduino kan maximaal 20mA (abs. max. 40mA) leveren. Dit is veel te weinig voor een gloeilampje.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 16, 2017, 03:56 pm
Ah oke, ik heb een 12V adapter 2A gevonden van een oude LED strip! Ik heb nu alles gewired (de lamp op de mosfet enzo) maar bedacht nu bij mezelf, is de 2A teveel voor de Mosfet?

Als ik het goed hebt maakt het Ampere dat de voeding kan geven niet uit, maar het gaat erom hoeveel Ampere de lamp gebruikt (in dit geval 125mA), dus volgens mij kan ik het met een gerust hart gaan uitproberen toch?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: nicoverduin on Jun 16, 2017, 04:18 pm
Yep
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 16, 2017, 04:38 pm
Het werkt nice!
Ik vraag me alleen nu af wat ik moet doen voor de sirene die 2A nodig heeft.. een heat sink kopen of een andere Mosfet?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: nicoverduin on Jun 16, 2017, 09:22 pm
Beide
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 16, 2017, 09:34 pm
Heb je een voorbeeld voor welke mosfet ik dan moet gebruiken die 5V 2A werkt? Want als ik op google zoek mosfet 5V 2A krijg ik niet wat ik zoek.
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 16, 2017, 09:36 pm
Deze (https://www.aliexpress.com/item/10PCS-IRF740PBF-IRF740-N-Channel-Power-Mosfet-400V-10A-TO-220/32705168266.html?spm=2114.01010208.3.2.9ycEIB&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10208_10065_10151_10068_10304_10301_10136_10137_10060_10155_10062_437_10154_10056_10055_10054_10059_303_100031_5300018_10099_10103_10102_10096_10052_10053_10142_10107_10050_10051_5030018_10084_10083_10119_10080_10082_10081_10177_10110_519_10111_10112_10113_10114_10182_10078_10079_10073_10123_10120_10189_142-10051_10112,searchweb201603_16,ppcSwitch_7&btsid=f4c53a33-6f7d-489f-bab7-cabcea3f707c&algo_expid=198eb82e-cb21-48ca-b739-47992e8acdd9-0&algo_pvid=198eb82e-cb21-48ca-b739-47992e8acdd9) zal wel niet goed zijn..?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 16, 2017, 09:46 pm
Je hebt een logic level N-channel MOSFET nodig. De meeste MOSFETs die je online vindt zijn geen logic level MOSFETs. Dit betekent dat ze eigenlijk niet bedoeld zijn om met een gate-spanning van 5V te werken. Hierdoor is de interne weerstand groter, en wordt er dus meer warmte gedissipeerd.

2A is - letterlijk - een koud kunstje voor de meeste MOSFETs. Meestal is de interne weerstand slechts enkele tientallen milliohms, erg weinig warmteontwikkeling dus. (P = R*I²)

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 17, 2017, 11:06 am
Zijn deze (https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-20pcs-lot-IRF530N-TO-220-100V-17A-MOSFET-N-channel-logic-level-gate-new/32675926891.html?spm=2114.01010208.3.9.EUDY4G&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10208_10065_10151_10068_10304_10301_10136_10137_10060_10155_10062_437_10154_10056_10055_10054_10059_5300013_303_100031_10099_10103_10102_10096_10052_10053_10142_10107_10050_10051_5030013_10084_10083_10080_10082_10081_10177_10110_519_10111_10112_10113_10114_10182_10078_10079_10073_10123_10189_142-10177,searchweb201603_1,ppcSwitch_2&btsid=412192cb-d49e-4b86-90c3-ca2e84a3a5f7&algo_expid=8a980922-2ebd-4827-9c07-c625436f8b19-1&algo_pvid=8a980922-2ebd-4827-9c07-c625436f8b19) wel goed dan?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 17, 2017, 11:45 am
Het zal waarschijnlijk wel werken, maar het zijn geen logic level MOSFETs. De beschrijving is verkeerd. De enige betrouwbare bron van informatie is de datasheet (http://www.infineon.com/dgdl/irf530n.pdf?fileId=5546d462533600a4015355e380521998).

Je zult zien dat nergens vermeld wordt dat het een logic level MOSFET is, normaal gezien staat er op de eerste bladzijde van de datasheet iets zoals "Logic-Level Gate Drive".

Bij logic level MOSFETs staan bij de "electrical characteristics" ook meestal waarden voor tests uitgevoerd met een gate-spanning van 5V (VGS).
Verder kan je ook de grafiek met "Transfer Characteristics" raadplegen. Dit zet de ID (Drain current) uit in functie van de VGS. Een logic level MOSFET heeft een hoge ID, zelfs bij een VGS van 5V of minder.
Soms worden de Transfer Characteristics weergegeven als RDS (on) (weerstand tussen de drain en de source wanneer de MOSFET open is) in functie van VGS. Dan zoek je een MOSFET die een erg lage weerstand bij een lage VGS.

Bijvoorbeeld de IRLZ44N (http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irlz44n.pdf) lijkt erg populair, maar ik heb geen idee of dit de beste optie is.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: nicoverduin on Jun 17, 2017, 12:24 pm
Ach zolang je een Mosfet pakt met een lage RDs en je schakelt aan en uit en meer niet gaat het al gauw goed. Die IRLZ44N is al stukken beter. De power dissipatie bij 2A = 0.025Ohm P = 2*2*0.025 = 0.1W. dus dat valt mee. 
Echter op het moment dat je met een PWM aan de gang gaat (dus varieren van de gemiddelde spanning) dan wordt het een heel ander verhaal. De ingang van de Mosfet heeft nogal wat capaciteit. En op het moment dat je die ingang continu aan/uit schakelt wordt dat vertraagd in de mosfet. En dat is de gevarenzone van de mosfet. De RDsOn is nogal vrij hoog gedurende de aan/uit flank. Dus vliegt de warmte ook omhoog en als je bijvoorbeeld met een PWM op 1000Hz zit, zit je dus 1000x per seconde aan en uit te schakelen. Voor je het weet kookt ie...
Heb ooit een PWM gebouwd die 150A schakelde op 24V. 4 stuks Mosfet parallel (volgens specs mosfet 800A) echter moest wel op een dik koelelement EN nog een ventilator.
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 17, 2017, 01:22 pm
Super bedankt voor de heldere uitleg, ik ga dan de IRLZ44N (https://www.aliexpress.com/item/10Pcs-IRLZ44N-MOSFET-N-CH-55V-47A-TO-220AB-New/32599971025.html?spm=2114.01010208.3.1.EywIVS&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10208_10065_10151_10068_10304_10301_10136_10137_10060_10155_10062_437_10154_10056_10055_10054_10059_303_100031_5300018_10099_10103_10102_10096_10052_10053_10142_10107_10050_10051_5030018_10084_10083_10119_10080_10082_10081_10177_10110_519_10111_10112_10113_10114_10182_10078_10079_10073_10123_10120_10189_142-10050_10120,searchweb201603_16,ppcSwitch_7&btsid=8e656969-eb7c-4980-9a2b-a8baa48408e2&algo_expid=39d94c1f-975e-4ae7-ba41-f03f58e4d79d-0&algo_pvid=39d94c1f-975e-4ae7-ba41-f03f58e4d79d) kopen.

Nico ik hoef die sirene alleen maar aan of uit te zetten (LOW en HIGH met digitalWrite zeg maar), ik ga dus niet met PWM aan de gang nog.. dat zou dan dus prima moeten werken toch?

Nog 1 dingetje wat ik niet helemaal snap, er staat 55V en 47A, is dit gewoon het maximale wat het aan kan dan? Want het lijkt me niet dat het pas bij 55V schakelt.
Hoe snapt deze mosfet dan als ik digitalWrite(.., HIGH); doe dat hij moet schakelen? Komt dat omdat het een logic level is?

Het is een n-channel dus als ik het goed heb buitenste 2 pins van de Mosfet + en - van de arduino, middelste wordt de signal pin die op de Arduino komt.
Dan aan de middelste pin komt de ground van de sirene (en de 12V voeding van de sirene op de sirene zelf zeg maar).

Ik begin het al steeds meer te begrijpen maar die berekeningen en uitzoeken welke geschikt is blijft nog een beetje vaag voor me, maar super bedankt!
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 17, 2017, 01:52 pm
Voor een N-channel MOSFET is een positieve spanning nodig tussen Gate en Source om de transistor te doen geleiden, en bij een P-channel MOSFET is een negatieve spanning tussen Gate en Source nodig.

De stroom die de MOSFET doorlaat tussen de Drain en de Source is afhankelijk van de spanning tussen de Gate en de Source.
De Source ("bron" van ladingsdragers, elektronen in het geval van een N-channel MOSFET) hang je aan de grond. De spanning op de Gate kan dan door de Arduino geregeld worden: ofwel staat er op de uitgangspin een spanning van 5V ten opzichte van de grond, ofwel een spanning van 0V. Bij 5V zal de MOSFET stroom doorlaten, bij 0V niet.

Als de MOSFET geleidt, stromen de elektronen van de Source naar de drain, door de verbruiker, naar de positieve rail van de voeding.

Het schema om de MOSFET aan te sluiten ziet er dus zo uit:
(https://cdn.instructables.com/FAI/SQJW/ISCC4KY4/FAISQJWISCC4KY4.LARGE.jpg)

Aangezien de Gate capacitieve eigenschappen heeft (zoals een condensator), is het aangeraden om een kleine gate-weerstand in serie tussen de Gate en de Arduino te hangen, opdat de Arduino niet te veel stroom levert bij het schakelen.
Als de spanning op de Gate te hoog oploopt (bv. doordat de pin niet aangesloten is, door statische elektriciteit etc.) kan de dunne oxidelaag van de Gate beschadigd raken. Om te voorkomen dat zich een hoge spanning opbouwt op de Gate, wordt een grote (>100kΩ) pull-down weerstand toegevoegd.

Als je zwaailicht ook een inductief karakter heeft (i.e. als er een spoel in zit, bv. een motor), moet je ook een flyback diode aanhangen, om hoge zelfinductiespanningen te voorkomen die de MOSFET beschadigen:
(https://cdn.instructables.com/FKP/N9EL/ISCC4L55/FKPN9ELISCC4L55.LARGE.jpg)

De 55V die vermeld wordt in de datasheet is de maximale spanning tussen de Drain en de Source. Dit is dus de maximale voedingspanning voor de te schakelen verbruiker.
47A is de maximale Drain-to-Source stroom, in optimale omstandigheden (dus met perfecte koeling, hoge gate-spanning, bij lage temperatuur, etc.). De maximale stroom ligt in werkelijkheid dus stukken lager.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: nicoverduin on Jun 17, 2017, 03:43 pm
Als je een waterkraan een beetje opendraait dan komt er toch ook een beetje water uit(=2A)
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 18, 2017, 06:05 pm
Oke Pieter het 2e schema waar je het over had is gelukkig niet het geval.
Maar als ik het eerste schema goed begrijp en je tekst goed lees komt dat er zo uit te zien (die buzzer is dan de 12V sirene):
(http://i.imgur.com/PKdrp7D.png)

Ik wilde het eerst met een adapter gaan voeden maar aangezien het op een plek komt te hangen waar geen stopcontacten in de buurt zitten enzo. leek het me handig om het te voeden via een batterij/accu.

Nu heb je geen 12V accu's, maar eventueel wel 8 AA batterijen in serie (1.5V) maar ik denk niet dat dat heel handig en efficient is.
Zou een Lipo accu van 11.1V slim zijn dan? En eventueel met een step up converter naar 12V?
Wat raden jullie mij aan?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 18, 2017, 06:51 pm
De grond van de sirene hangt rechtstreeks aan de grond van de batterij, en zal dus altijd aan zijn. Verbind de grond van de sirene enkel met de drain van de MOSFET. De source van de MOSFET hangt aan de grond van de Arduino, maar niet aan de grond van de voedingsbron. Dat kan natuurlijk niet. De (negatieve) stroom vloeit van de negatieve terminal van de voeding (batterij) naar de source van de MOSFET, naar de drain, door de sirene, naar de positieve terminal van de batterij.
Er is ook geen pull-down weerstand op de gate.

8 AA batterijen gaan waarschijnlijk erg snel leeg zijn. Ervan uitgaande dat de gemiddelde capaciteit van een (oplaadbare) AA batterij rond de 2100mAh ligt, en het zwaailicht ongeveer 2A trekt, zullen de batterijen na een klein uurtje zo goed als leeg zijn.

Een Arduino UNO op zich trekt iets van een 50mA @5V, en aangezien de spanningsregulator een lineaire regulator is dus ook 50mA @Vin (12V). Dit betekent dat de batterij zo'n 108 uur meegaat, als alleen de Arduino loopt. (t = Q@1A/I1.3)

Een 11.1V LiPo is een 3S pack. 11.1V is de nominale spanning (gemiddelde spanning over tijd bij ontlading aan constante stroom), en zegt niets over de eigenlijke spanningen die de batterij geeft als hij volledig op- of ontladen is. Een volledig opgeladen LiPo cel geeft zo'n 4.2V. Bijgevolg is de maximale spanning van een "11.1V 3S pack" zo'n 12.6V.
Het is niet aangeraden om een LiPo onder 3.2V te ontladen. Dus de minimale spanning is ongeveer 9.6V.
Alles hangt af van de specs van de sirene, maar normaal zit er wel enige marge op de voedingsspanning, zeker als het een sirene is die bedoeld is voor gebruik in de wagen bijvoorbeeld.

Het nadeel van een LiPo is dat je erg veel extra ondersteunende elektronica nodig hebt. De cellen moeten gebalanced zijn en blijven, ze mogen niet te laag ontladen worden, een thermische en kortsluitingsbeveiliging is geen overbodige luxe, etc. Balanced LiPo chargers zijn overigens niet goedkoop.

LiPo's zijn eigenlijk vuurbommen als je ze verkeerd behandeld, dus je moet er erg voorzichtig mee omspringen.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 18, 2017, 06:59 pm
Quote
Verbind de grond van de sirene enkel met de drain van de MOSFET
Sorry domme fout inderdaad, bedankt!

Quote
Er is ook geen pull-down weerstand op de gate.
Moet dit perse? Ik lees vaak dingen over pull-down weerstanden bijvoorbeeld ook bij knoppen, maar ik snap eigenlijk niet precies wat het doet.

Quote
8 AA batterijen gaan waarschijnlijk erg snel leeg zijn. Ervan uitgaande dat de gemiddelde capaciteit van een (oplaadbare) AA batterij rond de 2100mAh ligt, en het zwaailicht ongeveer 2A trekt, zullen de batterijen na een klein uurtje zo goed als leeg zijn.
Ja klopt, maar waarschijnlijk zal hij niet langer aan staan dan 20 seconden elke keer dat het af gaat zeg maar. Dus het ligt er dan een beetje aan hoeveel die gebruikt in z'n 'slaapstand', daar kan ik verder niet veel over lezen maar het gaat om dit ding: Klik hier (https://www.aliexpress.com/item/Ear-Piercing-Indoor-Siren-Wired-Mini-Horn-Siren-Home-Security-Sound-Alarm-System-120dB-DC-12V/32603852925.html?spm=2114.13010608.0.0.5BZWgE) het enige wat ik weet is dat het 12V is, en dat hij 2A nodig heeft (had ik aan de seller gevraagd, staat niet bij het product verder).
In principe als het in slaapstand niet teveel vreet en hij niet langer dan 20 seconden aan zal gaan, zou het eventueel wel een paar maanden mee kunnen gaan?

Quote
Een Arduino UNO op zich trekt iets van een 50mA @5V, en aangezien de spanningsregulator een lineaire regulator is dus ook 50mA @Vin (12V). Dit betekent dat de batterij zo'n 108 uur meegaat, als alleen de Arduino loopt. (t = Q@1A/I1.3)
Ohh dat is helemaal niet veel, deze power ik dan gewoon met een 9V alkaline batterij, ik sluit er wel nog een 16x2 display op aan dus dat zal al wel wat meer vreten dan.


Quote
Het nadeel van een LiPo is dat je erg veel extra ondersteunende elektronica nodig hebt. De cellen moeten gebalanced zijn en blijven, ze mogen niet te laag ontladen worden, een thermische en kortsluitingsbeveiliging is geen overbodige luxe, etc. Balanced LiPo chargers zijn overigens niet goedkoop.
Daarom zal ik het wel met de batterijen moeten doen eigenlijk!

Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 18, 2017, 07:51 pm
Moet dit perse? Ik lees vaak dingen over pull-down weerstanden bijvoorbeeld ook bij knoppen, maar ik snap eigenlijk niet precies wat het doet.
Het is niet hetzelfde als bij een schakelaar.
Als de spanning op de Gate te hoog oploopt (bv. doordat de pin niet aangesloten is, door statische elektriciteit etc.) kan de dunne oxidelaag van de Gate beschadigd raken. Om te voorkomen dat zich een hoge spanning opbouwt op de Gate, wordt een grote (>100kΩ) pull-down weerstand toegevoegd.
Door de pull-down weerstand kunnen de ladingen die zich op de gate opbouwen naar de grond stromen.

Ja klopt, maar waarschijnlijk zal hij niet langer aan staan dan 20 seconden elke keer dat het af gaat zeg maar. Dus het ligt er dan een beetje aan hoeveel die gebruikt in z'n 'slaapstand', daar kan ik verder niet veel over lezen maar het gaat om dit ding: Klik hier het enige wat ik weet is dat het 12V is, en dat hij 2A nodig heeft (had ik aan de seller gevraagd, staat niet bij het product verder).
In principe als het in slaapstand niet teveel vreet en hij niet langer dan 20 seconden aan zal gaan, zou het eventueel wel een paar maanden mee kunnen gaan?
2A lijkt me erg veel voor zo'n klein ding. Ik zou het toch eens nameten.
Wat bedoel je met slaapstand? Als de MOSFET de voeding uitschakelt, verbruikt hij helemaal niets.

Ohh dat is helemaal niet veel, deze power ik dan gewoon met een 9V alkaline batterij, ik sluit er wel nog een 16x2 display op aan dus dat zal al wel wat meer vreten dan.
Een 9V-batterij heeft nog een kleinere capaciteit (250-500mAh gok ik). Je kan de Arduino wel in slaapstand brengen, en de LEDs desolderen om stroom te besparen. Er is ook een tweede microprocessor die voor de USB-communicatie zorgt. Deze trekt dus constant stroom, zonder iets te doen. Een Arduino Pro Mini heeft dit probleem bijvoorbeeld niet. Nick Gammon heeft een mooi artikel over power saving: http://www.gammon.com.au/power (http://www.gammon.com.au/power)

Met een spanningsdeler kan je eventueel de batterijspanning monitoren.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 18, 2017, 08:40 pm
Ah oke dan zal ik er een grote pull-down resistor tussen de Drain en de Source doen!

Ik vond 2A ook al erg veel voor zo'n klein dingetje, hier het gesprek van die seller..
(http://i.imgur.com/24wHE4s.png)

Ik bedoel met slaapstand eigenlijk gewoon als de sirene niet aanstaat/afgaat. Dus de mosfet inderdaad ook uit staat.

Ik was uiteindelijk van plan zelfs gewoon alleen een ATMega chip te nemen van de Uno, en die op een PCB te solderen eventueel, dat zal al minder stroom gebruiken.
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 18, 2017, 09:29 pm
Ah oke dan zal ik er een grote pull-down resistor tussen de Drain en de Source doen!
Best tussen de Gate en de Source ;)
Ik was uiteindelijk van plan zelfs gewoon alleen een ATMega chip te nemen van de Uno, en die op een PCB te solderen eventueel, dat zal al minder stroom gebruiken.
Is inderdaad een goed idee.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 18, 2017, 09:34 pm
Nou dan moet ik maar weer nieuwe onderdelen gaan bestellen en dan hoop ik dat ik jullie niet weer lastig hoef te vallen :D!
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 18, 2017, 09:51 pm
Kleine toevoeging nog, de ground van de batterij zelf hoef je dus helemaal niet te verbinden?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 18, 2017, 10:39 pm
Kleine toevoeging nog, de ground van de batterij zelf hoef je dus helemaal niet te verbinden?
Jawel, aan de gemeenschappelijke grond. Anders kan er natuurlijk geen stroom uit de batterij vloeien.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: akatchi on Jun 18, 2017, 10:42 pm
Jawel, aan de gemeenschappelijke grond. Anders kan er natuurlijk geen stroom uit de batterij vloeien.

Pieter
Uhm dus ik verbind deze door met de ground gate van de mosfet dan die ook naar de buzzer gaat? (Ik denk dat ik dan weer het eerder genoemde effect krijg dat die dan altijd aanstaat omdat er stroom doorheen gaat).

Dus dan aan de Arduino GND denk ik?
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: PieterP on Jun 18, 2017, 10:57 pm
Ja, de gemeenschappelijke grond met de Arduino en de Source van de MOSFET.

Pieter
Title: Re: Toggle Switch werkt niet helemaal goed
Post by: MartinViljoen on Jun 20, 2017, 10:46 pm
Ah oke, ik heb een 12V adapter 2A gevonden van een oude LED strip! Ik heb nu alles gewired (de lamp op de mosfet enzo) maar bedacht nu bij mezelf, is de 2A teveel voor de Mosfet?

Als ik het goed hebt maakt het Ampere dat de voeding kan geven niet uit, maar het gaat erom hoeveel Ampere de lamp gebruikt (in dit geval 125mA), dus volgens mij kan ik het met een gerust hart gaan uitproberen toch?
correct, het hangt ook af van uw MOSFET's maximale stroom rating BV een IRL520 kan 20A hanteer. maakt ook altijd zeker van uw GND van uw 2A adapter is gekopel aan de arduino's GND en de posetiewe van uw 2A source is ver weg van enige koneksies naar de arduino.