Arduino Forum

Products => MKR Boards => MKRGSM1400 => Topic started by: innometrix on Dec 07, 2017, 04:31 pm

Title: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 07, 2017, 04:31 pm
Hello, I tried all the examples of the MKRGSM library and I have the same problem each time.
The modem does not respond correctly to AT + CPIN?
I receive ERROR systematically after AT+CPIN?
My SIM card does not have a PIN, so I used #define SECRET_PINNUMBER     "".
I also tried gsmAccess.begin(NULL).
The SIM card works very well in a SIM900.
I have a 2000 mAh lipo battery full loaded.
The blink example works correctly (LED on pin 6 blink).
The TestModem example works correctly, i receive the modem IMEI.
The GsmWebClient stops at gsmAccess.begin.
In debug mode (GSM gsmAccess(true);) i can read :
AT
OK
AT+IPR=921600
OK
AT+UPSV=3
OK
AT+CPIN?
ERROR
AT+CPIN?
ERROR
AT+CPIN?
ERROR...........
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Dec 08, 2017, 02:48 pm
Hi @innometrix,

Would it be possible for you to test with another SIM (maybe one from your cellphone)?
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 08, 2017, 04:49 pm
Hi sandeepmistry,

I tested with 2 SIM cards.
I tested with and without pin code.
I tested with 2 differents batteries.
The 2 SIM cards work perfectly in a SIM900 modem and a telephone.
I think there is a problem with the reading module of the SIM card.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Dec 08, 2017, 06:38 pm
Could you please share a photo of the SIM inserted in the board. Thanks.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 08, 2017, 09:07 pm
Unfortunately I will not be able to take a picture before Monday.
Could you please share your photo of the SIM inserted in the board. Thanks a lot.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 11, 2017, 08:55 am
Here is the photo of the SIM inserted in the board.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Dec 11, 2017, 02:57 pm
Could you also share the carrier the SIM is for?

Were both the SIMs you tried from the same carrier?
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 11, 2017, 03:52 pm
Both SIM card are multioperator sim card for IOT : Orange, Bouygues telecom, SFR.
Works very well in SIM900.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Dec 11, 2017, 05:48 pm
Can you please try the follow:

1) Load the following sketch on your board: https://github.com/arduino-libraries/MKRGSM/blob/master/examples/Tools/SerialGSMPassthrough/SerialGSMPassthrough.ino (https://github.com/arduino-libraries/MKRGSM/blob/master/examples/Tools/SerialGSMPassthrough/SerialGSMPassthrough.ino)

2) Open the serial monitor

3) Set the end of line configuration to "BOTH NL & CR"

4) Enter the following AT commands, one at a time and the send button:

Code: [Select]

AT

AT+CMEE=2

AT+CPIN?


5) Copy the serial monitor output and paste here.


Thanks.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 11, 2017, 06:23 pm
AT

OK
AT+CMEE=2

OK
AT+CPIN?

+CME ERROR: SIM not inserted
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Dec 11, 2017, 08:28 pm
Thank you for providing this. We have contacted Ublox customer support and will get back to you once we hear back.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 12, 2017, 10:22 am

I tested your code with 3 differents SIM cards from differents providers, the result is the same: +CME ERROR: SIM not inserted.
I tested these 3 SIM cards in a SIM900 modem and the same AT commands work correctly, I have a return: READY when I send AT+CPIN?
I'm waiting for your feedback, thank you.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Dec 12, 2017, 01:14 pm
Hi @innometrix,

Can you please email support@arduino.cc and include a link to this forum thread. We will arrange a replacement board.

Thank you for your patience.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 12, 2017, 01:54 pm

Here, I just sent an email to support with the link to this forum.
Thanks a lot for your help.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: innometrix on Dec 14, 2017, 03:07 pm
Hello, I received my new MKR1400 (replacement) and it works perfectly.
The previous one really had a problem of detection of the SIM.
Thank you again for your help.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Dec 14, 2017, 06:46 pm
Hi @innometrix,

Thank you very much for letting us know! We'll take a look at your old board once it's received.
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: Jacks-Pixels on Feb 26, 2018, 11:10 pm
I face exactly the same situation !!
Is there any explanation of the problem ???
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: sandeepmistry on Feb 27, 2018, 02:28 pm
Hi @Jacks-Pixels,

If it happens with more than one sim card, please contact support@arduino.cc
Title: Re: MKR1400 AT+CPIN? Problem
Post by: bigrider678 on Apr 02, 2018, 10:39 am

I face exactly the same situation !!