Arduino Forum

Using Arduino => Installation & Troubleshooting => Topic started by: jfreise on Dec 14, 2017, 05:34 am

Title: did i brick my arduinos?
Post by: jfreise on Dec 14, 2017, 05:34 am
I connected an two Arduino Nanos by the vin and ground ports and it was working for about five minutes until they both stopped uploading.

I was powering by USB

just to be totally clear

vin<--->vin
gnd<-->gnd
Title: Re: did i brick my arduinos?
Post by: DrAzzy on Dec 14, 2017, 08:45 pm
What else was connected to them?

Title: Re: did i brick my arduinos?
Post by: jfreise on Dec 14, 2017, 10:05 pm
I had the d2 pins connected to each other but those were the only connections
Title: Re: did i brick my arduinos?
Post by: DrAzzy on Dec 14, 2017, 10:09 pm
What about power, USB? If USB, were they connected to the same or different computer? If external power source, what voltage and how was it connected.
Title: Re: did i brick my arduinos?
Post by: jfreise on Dec 14, 2017, 10:21 pm
I only had one USB connected to my computer and no other external power source
Title: Re: did i brick my arduinos?
Post by: DrAzzy on Dec 14, 2017, 10:51 pm
You probably trashed the voltage regulator on the first nano, because you were drawing power from it's input, but the power was coming into the system on the regulator's output (the USB power does not go through the voltage regulator, as it's already a regulated 5v, and a linear voltage regulator needs an input voltage higher than the output voltage by some amount (a few tenths of a volt on really nice LDOs, up to 2v for some older models) - So to run at 5v, when supplied by USB, the USB power is connected after the regulator. Thus any voltage on Vin is coming backwards through the regulator via it's internal diode. These diodes are not normally meant to carry continuous current (as this won't happen in normal operation); you probably burned it out.


If you want to power two nano's off of one USB connection, connect the 5v pins, not the Vin pins.

The nano not plugged into USB is probably fine. The one that was plugged into USB is probably usable, but without the onboard voltage regulator (so you can't supply it via Vin)
Title: Re: did i brick my arduinos?
Post by: jfreise on Dec 14, 2017, 11:59 pm
Oh okay this makes sense, for future reference if I wanted to power two Arduinos off of an external power, say 12 volts, then would I connect the vin's?

Or would I connect the external to vin and then the 5 volts together