Arduino Forum

Products => Arduino Due => Topic started by: Markus_L811 on Nov 06, 2012, 09:08 am

Title: IDE 1.5.1
Post by: Markus_L811 on Nov 06, 2012, 09:08 am
Hi,

there is something wrong in the IDE

There are no Menueline and no Buttons and I get this error.
Quote

Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NoSuchMethodError: processing.app.Base.getBoardPreferences()Lprocessing/app/helpers/PreferencesMap;
   at processing.app.EditorLineStatus.paintComponent(EditorLineStatus.java:98)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1029)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JSplitPane.paintChildren(JSplitPane.java:1030)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JLayeredPane.paint(JLayeredPane.java:567)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paintToOffscreen(JComponent.java:5131)
   at javax.swing.RepaintManager$PaintManager.paintDoubleBuffered(RepaintManager.java:1475)
   at javax.swing.RepaintManager$PaintManager.paint(RepaintManager.java:1406)
   at javax.swing.RepaintManager.paint(RepaintManager.java:1220)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1015)
   at java.awt.GraphicsCallback$PaintCallback.run(GraphicsCallback.java:21)
   at sun.awt.SunGraphicsCallback.runOneComponent(SunGraphicsCallback.java:60)
   at sun.awt.SunGraphicsCallback.runComponents(SunGraphicsCallback.java:97)
   at java.awt.Container.paint(Container.java:1780)
   at javax.swing.RepaintManager.paintDirtyRegions(RepaintManager.java:814)
   at javax.swing.RepaintManager.paintDirtyRegions(RepaintManager.java:714)
   at javax.swing.RepaintManager.seqPaintDirtyRegions(RepaintManager.java:694)
   at javax.swing.SystemEventQueueUtilities$ComponentWorkRequest.run(SystemEventQueueUtilities.java:128)
   at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(InvocationEvent.java:209)
   at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:597)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:269)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:184)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:174)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:169)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:161)
   at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:122)
Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NoSuchMethodError: processing.app.Base.getBoardPreferences()Lprocessing/app/helpers/PreferencesMap;
   at processing.app.EditorLineStatus.paintComponent(EditorLineStatus.java:98)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1029)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JSplitPane.paintChildren(JSplitPane.java:1030)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
   at javax.swing.JLayeredPane.paint(JLayeredPane.java:567)
   at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
   at javax.swing.JComponent.paintToOffscreen(JComponent.java:5131)
   at javax.swing.RepaintManager$PaintManager.paintDoubleBuffered(RepaintManager.java:1475)
   at javax.swing.RepaintManager$PaintManager.paint(RepaintManager.java:1406)
   at javax.swing.RepaintManager.paint(RepaintManager.java:1220)
   at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1015)
   at java.awt.GraphicsCallback$PaintCallback.run(GraphicsCallback.java:21)
   at sun.awt.SunGraphicsCallback.runOneComponent(SunGraphicsCallback.java:60)
   at sun.awt.SunGraphicsCallback.runComponents(SunGraphicsCallback.java:97)
   at java.awt.Container.paint(Container.java:1780)
   at javax.swing.RepaintManager.paintDirtyRegions(RepaintManager.java:814)
   at javax.swing.RepaintManager.paintDirtyRegions(RepaintManager.java:714)
   at javax.swing.RepaintManager.seqPaintDirtyRegions(RepaintManager.java:694)
   at javax.swing.SystemEventQueueUtilities$ComponentWorkRequest.run(SystemEventQueueUtilities.java:128)
   at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(InvocationEvent.java:209)
   at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:597)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:269)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:184)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:174)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:169)
   at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:161)
   at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:122)


Did someone has an idea, IDE 1.5 works normal.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: whitewater on Nov 06, 2012, 09:56 am
I get the same error.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Nov 06, 2012, 10:50 am
Which IDE are you using (linux32/64, win or mac)?
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: Markus_L811 on Nov 06, 2012, 10:51 am

Which IDE are you using (linux32/64, win or mac)?


Windows on an Win7 64bit
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: whitewater on Nov 06, 2012, 10:58 am
Windows 8 64-bit.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: hiduino on Nov 06, 2012, 11:58 am
I have a similar type errors with Windows XP Pro SP3 and another Windows XP Home SP3.

Code: [Select]
Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NoSuchMethodError: processing.app.Base.getBoardPreferences()Lprocessing/app/helpers/PreferencesMap;
at processing.app.EditorLineStatus.paintComponent(EditorLineStatus.java:98)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1029)
at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
at javax.swing.JSplitPane.paintChildren(JSplitPane.java:1030)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
at javax.swing.JLayeredPane.paint(JLayeredPane.java:567)
at javax.swing.JComponent.paintChildren(JComponent.java:864)
at javax.swing.JComponent.paint(JComponent.java:1038)
at javax.swing.JComponent.paintToOffscreen(JComponent.java:5124)
at javax.swing.BufferStrategyPaintManager.paint(BufferStrategyPaintManager.java:278)
at javax.swing.RepaintManager.paint(RepaintManager.java:1220)
at javax.swing.JComponent._paintImmediately(JComponent.java:5072)
at javax.swing.JComponent.paintImmediately(JComponent.java:4882)
at javax.swing.RepaintManager.paintDirtyRegions(RepaintManager.java:826)
at javax.swing.RepaintManager.paintDirtyRegions(RepaintManager.java:714)
at javax.swing.RepaintManager.seqPaintDirtyRegions(RepaintManager.java:694)
at javax.swing.SystemEventQueueUtilities$ComponentWorkRequest.run(SystemEventQueueUtilities.java:128)
at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(InvocationEvent.java:209)
at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:597)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:269)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:184)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:174)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:169)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:161)
at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:122)


Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Nov 06, 2012, 12:21 pm
Ok ok! i found the problem!

It was my last windows build that contains an error, probably a not perfectly clean build environment (i should always clean before doing the actual build, my distraction sorry :()
I must setup a build-bot as soon as possible to avoid such errors in the future.

Uploading a fixed version right now, it will be available in a couple of minutes.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Nov 06, 2012, 12:27 pm
here we go:

https://github.com/downloads/arduino/Arduino/arduino-1.5.1r2-windows.zip

please confirm if this solves your issues.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: hiduino on Nov 06, 2012, 01:42 pm
Yep, that fixed it for Windows XP Home SP3.


Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: Markus_L811 on Nov 06, 2012, 02:09 pm
Yes solve my problem on Win7 64bit
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: baltasar on Nov 06, 2012, 03:23 pm
Still not fixed the load examples problem from certain libraries I reported before if on preferences the default path to sketchbook is changed !!!

This is really anoying as I could load directly all my sketchs from the sketchbook menu insted of having to do "Open", browsing to whatever directory to load them.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: whitewater on Nov 07, 2012, 08:09 am
Solved the problem on Win8 64 bit.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: io53 on Nov 07, 2012, 07:05 pm
Not fun. (Newest from git, linux64)
(http://i.minus.com/ibyXqop96l6gEe.png)
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: ace4 on Nov 08, 2012, 04:53 am

here we go:

https://github.com/downloads/arduino/Arduino/arduino-1.5.1r2-windows.zip

please confirm if this solves your issues.


Sweet, fixed mine as well.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: nickgammon on Nov 08, 2012, 05:40 am
Cannot launch Due IDE 1.5.1 on OS/X (10.7.5):

(http://www.gammon.com.au/images/Arduino/Arduino_forum_130965.png)

Just downloaded a few minutes ago.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Nov 08, 2012, 09:56 am

Not fun. (Newest from git, linux64)


Try "ant clean" first.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Nov 08, 2012, 10:01 am

Cannot launch Due IDE 1.5.1 on OS/X (10.7.5):

(http://www.gammon.com.au/images/Arduino/Arduino_forum_130965.png)

Just downloaded a few minutes ago.


Nick, probably you have the hardware folder populated, there is a bug that crashes the IDE (we introduced it in the last beta, due to the new Boards menu with sub-options). We are working on it.
I guess we need a more frequent release schedule.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: nickgammon on Nov 08, 2012, 10:18 am

Nick, probably you have the hardware folder populated, there is a bug that crashes the IDE (we introduced it in the last beta, due to the new Boards menu with sub-options). We are working on it.
I guess we need a more frequent release schedule.


Er, yes. What hardware folder? You mean if I have some things like the Attiny in my Arduino default folder (for support of the other chip types) then the Due IDE won't start? I take it that is what you are saying.

I'm not particularly worried as I don't have a Due yet, I was just trying to help out with a programming question. Still, it's good to have stress testing, eh?
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: io53 on Nov 08, 2012, 10:20 am


Try "ant clean" first.



Thank you, it worked. :)

... but now I feel stupid. Got any ant argument for that?
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Nov 08, 2012, 10:30 am

ou mean if I have some things like the Attiny in my Arduino default folder (for support of the other chip types) then the Due IDE won't start? I take it that is what you are saying.


Exactly that.


Still, it's good to have stress testing, eh?


Of course ;)
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Nov 08, 2012, 10:33 am

... but now I feel stupid. Got any ant argument for that?


Don't feel stupid, i got the same error when I released the windows zip for 1.5.1...

Maybe a wrong timestamp in some .java file? I really don't know...
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: pak on Nov 08, 2012, 05:57 pm
Hello dude,
      I've installed "arduino-1.5.1r2" on WInXP SP3 but I've got the problem as
Quote
"Launch4j"
An error occurred while starting the application

please see the picture. And "javaw.exe" is still in Windows Task Manager as well.

(http://)

But, "arduino-1.5" works perfectly.
(http://)
Regards,
pak
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: aleandrogreete on Nov 08, 2012, 10:53 pm
Quote
"Launch4j"
An error occurred while starting the application


Had same problem on a Win7/32bit and winXP, spent some time to figure out why.
I have an Hardware folder in my documents/arduino path that cause crash, remove it fix it. It's obviously a bug of the release 1.5.1r2 since 1.5 not have this problem and hope will be fixed soon since many users use the hardware folder to access unsupported cpu's. I didn't find the infos easily so I'm write here (even if was mentioned in this discussion just before).
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: pak on Nov 09, 2012, 12:39 pm
Quote
I have an Hardware folder in my documents/arduino path that cause crash, remove it fix it.


Actually, I've deleted preferences.txt under %appdata%\Arduino directory. That will solve the problem.

Thanks anyway and still waiting for Arduino Due in Singapore.

Regards,
pak
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: alvesjc on Nov 24, 2012, 11:49 pm
Hi!.

I'm running 1.5.1r2 and I'm having one annoying problem.

I often loose the debug information during compiling. I get a message saying that I've errors, but it doesn't point me to where the error is.

I fix this buy deleting the preferences.txt and then running the IDE1.01 to build the preferences.txt again.

After this, It works again in IDE 1.5.1r2.

But, after a while, i get again with same problem.

Anyone having this issue?
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: alvesjc on Dec 07, 2012, 01:59 am
Hi!

No one else with this problem?
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Dec 07, 2012, 11:42 am
alvesjc,

I can't reproduce it, can you post a working and a non-working preference.txt?
Maybe this can give us some hints to reproduce your issue


Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: alvesjc on Dec 07, 2012, 09:20 pm
Hi cmaglie.

This is the currently not working preferences.txt.

I'm having the issue now and can't fix it anymore in the same way I did before.

Thank you for your attention.

File attached.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: alvesjc on Dec 08, 2012, 02:16 am
Hi again.

Please find attached a working preferences.txt

This time, the only way to make it work again, was by compiling IDE all over again.

By the way, Some files were missing after compiling in this folder:

hardware\tools\g++_arm_none_eabi\bin

Shouldn't all be there after compiling?
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: joker on Jan 08, 2013, 01:17 am



Try "ant clean" first.



Thank you, it worked. :)

... but now I feel stupid. Got any ant argument for that?



You are not alone! I was stuck there for two days, before finding this post. Thanks a lot cmaglie for the trick!
My config is:
Arduino 1.5.1r2 (co-resident with Arduino 1.0.3)
Windows XP SP3, running on a Compaq NC6000
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: EvilMadScientist on Jan 08, 2013, 07:04 am
I downloaded Arduino 1.5.1r2 and installed it on Windows 8 just like any other version of Arduino. When I started the application, I saw the Arduino start screen, then an error message that said, "An error occurred while starting the application," appeared.
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: lievenstandaert on Jan 18, 2013, 07:03 pm
I had the same error when updating to 1.5.1 from 1.1 on win 7 SP3 32bit
I can confirm removing the folder 'my documents\Arduino\Hardware' fixes the problem (I had additional boards installed in this folder, the Sparkfun Micro)


best regards,
Lieven Standaert
Title: Re: IDE 1.5.1
Post by: cmaglie on Jan 21, 2013, 11:29 am
Guys,

can you please send me a PM with your 3rd hardware folder, so I can check it?

thanks!