Arduino Forum

Using Arduino => Displays => Topic started by: luxxtek on Feb 09, 2016, 11:14 am

Title: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: luxxtek on Feb 09, 2016, 11:14 am
I tried to get this display working with the UTFT lib but I only get a white screen.

The print on the rear of the display PCB reads "TFT_320QVT_9341"

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/3054945/TFT.JPG)
I have other displays working with UTFT so I know more or less how to use UTFT.

Any help would be appreciated.


bought it here http://www.ebay.com/itm/231418443359
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: turla2 on Feb 09, 2016, 11:20 am
Hey. Try it , type in the identification of the display screen " ILI9327 " Please tell if something moved . I have the same display and I ran it a week.
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: luxxtek on Feb 09, 2016, 11:33 am
Thanks for the suggestion, this works partially, the image is too much to the left

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/3054945/IMG_2539.JPG)
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: turla2 on Feb 09, 2016, 11:40 am
Well. That's what I had :) now please copy to my file folder . Of course, make a backup copy of your file.
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: luxxtek on Feb 09, 2016, 11:51 am
It works !!

Thank you very much.
Can you explain what you changed to the UTFT.cpp?
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: turla2 on Feb 09, 2016, 12:01 pm
I spent over a week from morning to evening on it.
I will try to write in the evening, when I'm at home. The file had in the cloud.
Also, I was happy when I saw how it works. :)
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: luxxtek on Feb 09, 2016, 12:10 pm
Thanks for you help.
i lost a day on this display without results, now you got it working.

I'm trying to build this project.

http://howtomechatronics.com/projects/arduino-game-project-replica-of-flappy-bird-for-arduino-on-a-tft-touch-screen/ (http://howtomechatronics.com/projects/arduino-game-project-replica-of-flappy-bird-for-arduino-on-a-tft-touch-screen/)

The image now appears on the screen but the touchscreen is not reacting.
Do you use the touchscreen ?
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: turla2 on Feb 09, 2016, 12:23 pm
That's how it works. This is my setup myTouch(6,5,4,3,2); . Top calibrate the screen example Utouch .  

Quote
// UTouch_Calibration
// Copyright (C)2015 Rinky-Dink Electronics, Henning Karlsen. All right reserved
// web: http://www.RinkyDinkElectronics.com/
//
// This program can be used to calibrate the touchscreen
// of the display modules.
// This program requires the UTFT library and a touch
// screen module that is compatible with UTFT.
//
// It is assumed that the display module is connected to an
// appropriate shield or that you know how to change the pin
// numbers in the setup.
//
// Instructions will be given on the display.
//
And the most important. After downloading the program for me I have to reboot the system by disconnecting the USB cable. During calibration, follow the instructions on the screen.
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: luxxtek on Feb 09, 2016, 12:43 pm
Ok touchscreen now also works.
Especially removing the USB cable was a good tip, I would never have tried that.
Everything works fine now, you made my day

Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: ih55t on Feb 13, 2016, 10:43 pm
This is my first time trying a TFT display. I have the same problem as luxxtek above. If I use ILI9327, everything is shifted to the left. I also replaced the source file with what turla2 posted. I must be missing something, as the display is still shifted to the left using ILI9327. What control chip should I be using with turla2 source code? I'm a bit lost on this one -

Thanks -
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: Derkatwork on Mar 09, 2016, 04:35 am
It works !!

Thank you very much.
Can you explain what you changed to the UTFT.cpp?
I got my display to work based on what you did.  However, I can't seem to fix my screen being shifted to the left.  I downloaded the .cpp file.  I put it in the folder at C:/Arduino/libraries/UTFT.  I replaced the existing file with it.  I saved the sketch and shut down the program.  I restarted it and reuploaded the sketch, but it is still shifted.  Was the file supposed to go somewhere else?
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: TFTLCDCyg on Mar 10, 2016, 08:40 am
Try this UTFT modified: http://www.mediafire.com/download/8tyi1ca72x1dmbn/UTFT.rar (http://www.mediafire.com/download/8tyi1ca72x1dmbn/UTFT.rar)

constructor:  

Code: [Select]
UTFT myGLCD(33,38,39,40,41);  // TFT ILI9341_16b
or
Code: [Select]
UTFT myGLCD(ILI9341_16,38,39,40,41);  // TFT ILI9341_16b

(http://www.mediafire.com/convkey/dd40/e08etrgyr56roh5zg.jpg)
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: ChPr on Mar 22, 2016, 11:34 pm
Hello TFTLCDCyg,

I got the same problem than the other peoples. I have downloaded your modified UTFT and used your constructor and now, it works fine.

Thank you very much

Sincerely.

Pierre
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: GDCR on Apr 15, 2016, 06:40 pm
Hola

Muchas, muchas gracias, teniendo este tipo de ayudas todo es mas facil y mas cuando se trata de pequeños "trucos" como el de desconectar y conectar para que funcione el programa de calibracion.

Saludos desde Colombia!!!
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: Reednoel4u on May 08, 2016, 06:59 pm
Well. That's what I had :) now please copy to my file folder . Of course, make a backup copy of your file.
Hi turla2,
I try some thing that you instruct but the screen to the left, my FTF same as #luxxtek
The touch is ok. please help me.
(http://up.ssc.vn/images/997webcam_image.jpg) (http://up.ssc.vn/view.php?filename=997webcam_image.jpg)
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: Reednoel4u on May 08, 2016, 07:05 pm
Hi turla2,
I try some thing that you instruct but the screen to the left, my FTF same as #luxxtek
The touch is ok. please help me.
(http://up.ssc.vn/images/997webcam_image.jpg) (http://up.ssc.vn/view.php?filename=997webcam_image.jpg)
Sorry, I take picture by webcam so it is a mirro.
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: Reednoel4u on May 09, 2016, 05:22 pm
#turla2 thanks for your shared file UTFT.cpp, It works.
I wrong way to copy to the path, it have the path in :
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\TFT\UTFT
and
C:\Users\ReedNoel\Documents\Arduino\libraries\UTFT
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: nardu0 on May 12, 2016, 07:51 pm
Hi! I'm try to calibrate my TouchScreen & Mega:
That's how it works. This is my setup myTouch(6,5,4,3,2); . Top calibrate the screen example Utouch .  
....

And the most important. After downloading the program for me I have to reboot the system by disconnecting the USB cable. During calibration, follow the instructions on the screen.
and I'm got error:
...
cc1plus.exe: out of memory allocating 1677721600 bytes

exit status 1
Error of compilation for board Arduino/Genuino Mega or Mega 2560.
...

Can anybody to help me?
Thanks!
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: nardu0 on Jun 03, 2016, 02:04 pm
Hi! I'm have same error too..
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: david_prentice on Jun 03, 2016, 02:58 pm
First off.   Please verify that you actually have the display in message #1.

Then describe / post a photo of your Adapter shield and wiring.

These displays are fairly common.   There are several makes of adapter Shields.

I do not have one.    I bet that several members might have the same hardware as you.

David.
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: Johannes81 on Jan 30, 2018, 11:20 am
Dear all,
I know this is little old… Never the less I hope you can help me out.
I have the same configuration, same Mega, same shield, same TFT. Everything works fine. But now I have to get rid of the shield, because I need access to some other Pins at the Mega. So I made the wiring by myself incl 10k resistors. When I run the same sketch again, the display works still perfect, but the touch function does not work anymore! I made no changes same pins for myTouch (myTouch(6,5,4,3,2);) Can somebody help me, or give me a hint what is wrong to get the touch function work again (of course without shield)???
Thanks for your support.
Title: Re: TFT_320QVT_9341 only white screen
Post by: david_prentice on Dec 09, 2018, 08:31 pm
Go on.   Each message has a number e.g. #21

Please quote which message number you are referring to.    Either by saying the message number or by pasting relevant text.

Likewise,   please post a link to your purchase,  post a photo of the pcb,   or simply confirm that "TFT_320QVT_9341" is printed on the pcb.

David.