Go Down

Topic: Nokia 5110 LCD Not working at all. (Read 5261 times) previous topic - next topic

yuh25

Mar 31, 2014, 03:25 pm Last Edit: Mar 31, 2014, 03:26 pm by yuh25 Reason: 1
Hi, I got a Nokia 5110 LCD display today and I've been trying to get the thing to work all day. The closest thing I got to displaying anything at all was when I remove the Vcc pin and it just displays line very quickly.

I've used the sketch here: http://playground.arduino.cc/Code/PCD8544
Aswell as any other sketch that I could find.

Thanks.

Nick_Pyner

The picture isn't too flash, but it looks like you are running it off 5v, it should be 3.3v. There might be other power issues. You have no limiting resistor  for the LEDs. Try running it with the LED wire disconnected

yuh25

#2
Apr 01, 2014, 03:11 am Last Edit: Apr 01, 2014, 03:14 am by yuh25 Reason: 1
Sorry, this is how I have it wired up:
http://imgur.com/iMbCE8o
Pins on the display from left to right:  RST , CE , DC , CLK , Vcc , BL , Gnd.
I've tried with 10k resistors on the data inputs and LED.

Nick_Pyner


Sorry, this is how I have it wired up:


I bet you didn't, but it does imply you are running it off 3.3v. Try disconnecting the LED.

yuh25

I've tried.

The only thing I can think that would be wrong is its a dodgy screen or the pins are labeled wrong.

Nick_Pyner

These things are surplus but the fact that you got a fleeting result suggests it is OK. There are variations in the wiring. I got mine going only by accident. Mine is the same order, but the LED is wired to ground. This is one reason why I said disconnect it. You might try grounding it through a 1k resistor.

Your wiring order seems OK.

yuh25

Didn't appear to do anything with the resistor. =\

Nick_Pyner

OK, I have run out of ideas. If you have it wired like the diagram, it will never work - hence my comment. If it is still wired like the picture, it should.  Running the LED with no resistor isn't a good idea, but I have done it and nothing fried.

yuh25

Rightio, thanks anyway. I'm just gonna RMA it. =\

polypagan

I struggled to get mine going too... Almost gave up.

My problem turned out to be the contrast setting.

The fact that you see something on the display as it powers down suggests you have it connected okay (enough).

Arrange to vary the contrast setting during init. Value can range from 0 to 127 (always OR'd with 0x80 before sending).
No need to try all values, just walk through the range.

Mine now works with many different libraries.

Good luck!
There are 10 kinds of people in the world, those who understand binary, and those who don't.

Nick_Pyner

Contrast. Yes. I think that could be the answer, even though I never had the situation where there was nothing. I believe Stuart Little's tutorial had a bit about that. Also perhaps here   

http://ianlangelectronic.webeden.co.uk/#/lcd-module-0/4569058582

I believe the contrast requirement varies according to what is on the screen and, consequently, striving for good graphics contrast is not worth the effort. I believe I modified the Philips pcd8544 library with Lewis's contrast setting.

yuh25

Found the problem. Changing the contrast values seemed to do nothing, so I checked the datasheet and tried changing the values in the init and changed the 'LCD bias mode' to 0x17.

Nick_Pyner

OK. It looks like you have made a significant contribution to the vagaries of the 5110.

I think I started on 0x13 but I now use 0x14 for all displays. Once done, I have never changed it, and I have never had your problem.
Your original code was 0x14 too, so it never dawned on me that the same setting could cause such a difference between different examples.

Trebbie

Hi,

I found this old question.
It is the same problem by me. I need to set the bias mode to 0x14.

With using:
Code: [Select]
LcdWrite(LCD_C, 0x14 );  // LCD bias mode 1:48. my device work.

But I want to use the Adafruit_PCD8544 libary.
How can I change here the bias-mode?

Nick_Pyner

#14
Jun 23, 2019, 05:00 pm Last Edit: Jun 23, 2019, 05:01 pm by Nick_Pyner
I believe this conversation is all about using the 5110 without a library. Since then, I have been using the Philips PCD8544 library and have never needed to make any changes. This may be because I have always used it for plain text with strokes 1 pixel wide.

Go Up