Go Down

Topic: Adafruit data logger shield RTC on Mega 2560 (Read 930 times) previous topic - next topic

henkwitte

Hello,

I am using the Adafruit data logger shield but have trouble getting the RTC to work. All works fine on an UNO, on the Mega I can read and write the SD card but the RTC always gives me an error if I check of it is running:

 rtc.begin();
  if (! rtc.isrunning()) {
    Serial.println(F("RTC is NOT running!"));
    // following line sets the RTC to the date & time this sketch was compiled
    rtc.adjust(DateTime(F(__DATE__), F(__TIME__)));
    // This line sets the RTC with an explicit date & time, for example to set
    // January 21, 2014 at 3am you would call: rtc.adjust(DateTime(2014, 1, 21, 3, 0, 0));
  }


always gives "RTC is NOT running"

I followed the instruction on https://learn.adafruit.com/adafruit-data-logger-shield/for-the-mega-and-leonardo.

I found some discussion on the Deek-Robot SD/RTC datalogging shield(V1.0), where you seem to need to jumper:

http://forum.arduino.cc/index.php?topic=279488.0:

I may have finally figured this out. Running jumpers for SDA/SCL from MEGA to Datalogging shield's pins on the header didn't work.  But I did notice that there are also "holes" by the shields Power LED also market SDA & SCL.  When I ran a set of jumpers there, I started getting the sketches to run properly.  Hopefully others that run into this can avoid wasting the whole day like I did.  I am posting a picture of the two cards and the connection to further illustrate this (later when I get more time).

However, I have an official Adafruit shield (new version) - do I need to make any modifications?

Thanks!

Henk


D6equj5W

Et ├Ždificabo eam. Programma it. Trucidabunt eam. Particeps esse maluit.

siskaass

hello, i'm facing a problem like you. can you post picture wiring mega and logger shield ? thankyou for your help

Go Up