Go Down

Topic: Yun linux enviroment is dead. [SOLVED] (Read 9731 times) previous topic - next topic

mundosimaginados

Oct 26, 2013, 06:17 pm Last Edit: Oct 26, 2013, 11:39 pm by El Artis Reason: 1
I can upload sketches to the arduino side buy I can't get control of the linux side.

I've been resenting the board without success. The 30 seconds wlan reset doesn't work for me. In the past days I can achieve to do a complete reset with my board but now it's not possible.

The last thinks I was doing after the problem was uninstalling packages in order to have more free space.

Can some one help me?  It's a hardware problem? Is there other way to reste more harder????


mundosimaginados

More info, the reset of WLAN related to wifi don't work too... in docs says that if you releas the reset after 5 seconds until 30 the wlan blue led will blink. It doesn't do in my case.


noblepepper

Does the blue LED flash when you push the reset by the USB ports? If so try holding longer than 30 seconds to be sure you have passed the timeout, maybe 45 seconds.

If the blue LED doesn't flash or hold for 45 seconds doesn't work do this:
Upload the Example sketch Bridge->YunSerialTerminal through the USB
Open the serial monitor, again use the USB make sure your baud rate in the lower right is set to 115200
press the reset button by the LED's and watch the Linino boot up.
Copy the info in the terminal and post it here, you may have to copy it into a text document, or even several documents to get it all since there is a lot of info.

Don't panic, I have managed to get my Yun pretty fsck'd up and still recover.

mundosimaginados

Find attached the info.
I know what is the problem I uninstalled the gpio-keys-polled package... that generates a kernel panic??? May be. It's there a way to reinstall ...

I tried to press f when the console suggest, without success I've this other message:

Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode
f- regular preinit -
[    9.910000] jffs2: notice: (528) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 1 of xdatum (1 unchecked, 0 orphan) and 53 of xref (0 dead, 0 orphan) found.
- merge overlay components -
[   10.060000] Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init! exitcode=0x00000200
[   10.060000]

I can hit other key at start and I can achieve the prompt. May be this can be the way for install package...

I arrived to:

ar7240> help

?       - alias for 'help'
boot    - boot default, i.e., run 'bootcmd'
bootd   - boot default, i.e., run 'bootcmd'
bootm   - boot application image from memory
cp      - memory copy
erase   - erase FLASH memory
help    - print online help
md      - memory display
mm      - memory modify (auto-incrementing)
mtest   - simple RAM test
mw      - memory write (fill)
nm      - memory modify (constant address)
ping   - send ICMP ECHO_REQUEST to network host
printenv- print environment variables
progmac - Set ethernet MAC addresses
reset   - Perform RESET of the CPU
run     - run commands in an environment variable
setenv  - set environment variables
tftpboot- boot image via network using TFTP protocol
version - print monitor version
ar7240>

I await for suggestions.



noblepepper

The last stuff you posted is the bootloader, don't want to mess around there unless you have to, you probably got that one when it is counting down from 4 to 0.

Before you press the reset by the leds open the serial monitor and type f in the box at the top to right of the send button, don't do anything else in the serial monitor.

Now press the reset by the leds, move your mouse to the send button, wait for the "Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode" prompt then press send in the serial monitor. You should go into failsafe at that point.

What OS are you running on your computer? Do you have a terminal set up to connect to the Arduino? In linux it may be something like picocom or minicom, Windows people usually use PuTTY. It makes things easier than working with the serial monitor and that !@#$%^ send button!

mundosimaginados

Ok. I'll proced as you said. I use linux.  When I get controll I'll try to rei.stall package...

noblepepper

I'll be away for a few but while I walk the dogs, install picocom, start it with:
Code: [Select]
picocom -b 115200 /dev/ttyACM0
If you are not on Ubuntu it may need something different from ttyACM0, you can find it in the Tools->Port menu of the IDE.
Start picocom before you press the reset, then you can just type f and <Enter> in picocom instead of using the Send button.
When you get to the failsafe prompt, try mount_root, see if the kernel panics.

mundosimaginados

I'll go out too for a while. Thanks.

noblepepper

I wasn't sure if this was the right thingtm but I went ahead and tried it to be the guinea pig.

If you get to the failsafe prompt, run firstboot and tell it yes you are sure, don't bother with mount_root. When it finishes (it takes a while) you will see a message to reboot. Push the  reset button again and when it boots up the Linino side should be back where it was when you took the Yun out of the box.

Good Luck


mundosimaginados

I've finished the process with success.

When I launched the firsboot command I don't get the Reboot message.
I've tryed with the command:
Code: [Select]
root@(none):/usr/bin# ./reset-to-factory-anyway (This info I got from linino sources in yun-scripts folder).
The systems reboots and I get the same errors, but starts.
I can see the YUN wifi and get controll.
Now it seems works ok.

Thanks you very much.



mundosimaginados


noblepepper

Glad to hear you are back on the road.

The reset-to-factory-anyway script looks like it runs firstboot and does a few other things, it is probably the best way to go if anyone else gets in this situation.

WillBrown

Hi,

I thought I would add a reply in this thread since here the problem was solved. I am having similar problems where the blue wlan LED does not flash when pressing the 'wlan reset' button.

I tried the YunSerialTerminal sketch, pressed the 'wlan reset' button and got the following response:

Code: [Select]
U-Boot 1.1.4-gd995931a-dirty (Aug  7 2013 - 16:16:04)

Arduino Yun (ar9331) U-boot

DRAM:  64 MB
Top of RAM usable for U-Boot at: 84000000
Reserving 142k for U-Boot at: 83fdc000
Reserving 192k for malloc() at: 83fac000
Reserving 44 Bytes for Board Info at: 83fabfd4
Reserving 36 Bytes for Global Data at: 83fabfb0
Reserving 128k for boot params() at: 83f8bfb0
Stack Pointer at: 83f8bf98
Now running in RAM - U-Boot at: 83fdc000
Flash Manuf Id 0xef, DeviceId0 0x40, DeviceId1 0x18
flash size 16777216, sector count = 256
Flash: 16 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7240_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0x5 cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
: cfg1 0xf cfg2 0x7214
eth1: 00:03:7f:09:0b:ad
athrs26_reg_init_lan
ATHRS26: resetting s26
ATHRS26: s26 reset done
eth1 up
eth0, eth1
Hit any key to stop autoboot:  4  3  2  1  0
## Booting image at 9fea0000 ...
   Image Name:   MIPS OpenWrt Linux-3.8.3
   Created:      2013-08-19  14:23:28 UTC
   Image Type:   MIPS Linux Kernel Image (lzma compressed)
   Data Size:    1170186 Bytes =  1.1 MB
   Load Address: 80060000
   Entry Point:  80060000
   Verifying Checksum at 0x9fea0040 ...Bad Data CRC
ar7240>


Any ideas on how to proceed?

Angelo9999

What was the last thing you do before it stopped working? Did you update the system image?

Please upload the YunSerialTerminal, open the serial monitor and press the YUN RST button instead of the wlan reset one.
Post the output here.

WillBrown

Sorry, I meant to say that is the output from pressing the YUN RST button, got my terms muddled up when typing there.

Also, I don't know what was the last thing I was doing, nothing like updating the system image, just haven't used it in a while, its just been sitting in its box for around 6 months...

Go Up