Go Down

Topic: " Error loading hardware file" for attiny85 (Read 4889 times) previous topic - next topic

Yariv3G

Hi,
I tried according to http://highlowtech.org/?p=1695 to mplement the attiny85 on the Arduino IDE, but it does not show the boards ATTINYs.
When loading the arduino_debug.exe, it says
"Could not find boards.txt in C:users\<my name>\Documents\Arduino\hardware\attiny\variants.
WARNING: Error loading hardware folder attiny
No valid hardware definitions found in folder attiny


attached is the file from the highlowtech site

On another PC this step worked.

Any idea what could be wrong?
BR
Yariv?

hiduino

The highlowtech attiny core is not setup to work with IDE 1.5.x.  You need to use IDE 1.0.x.

Yariv3G

Thanks,
Is there any other Attiny core that is supported by Arduino IDE 1.5.x?
Meanwhile I will check IDE 1.0.x
Thanks for the support
Y3G


Yariv3G

Hi,
I installed IDE 1.0.6 and it seemed to be perfect until I tried to load the example ArduinoISP,
By trying to upload it I received an error I haven't seen long time: in the message window appeared:
" Binary sketch size: 5,590 bytes (of a 32,256 byte maximum)
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00"
Funny is that even the Blink SIgnal does drop the same error (nothing to do with the Attiny).

Is it because I use an ATMEL ATMEGA 328P-PU in my UNO?

Any idea where this is comeing from now?
Thanks
Y3G


hiduino

Check your port setting, make sure you have the right serial COM port selected.

akkorber

There is a simple solution for this (at least it works for me):

You wrote:
Quote
Could not find boards.txt in C:users\<my name>\Documents\Arduino\hardware\attiny\variants.
WARNING: Error loading hardware folder attiny
No valid hardware definitions found in folder attiny


The 1.0.x versions expects the file "boards.txt" and the folder "variants" at the place you put it.
For the 1.5.x version you just have to make a new folder within "C:users\<my name>\Documents\Arduino\hardware\attiny" named "avr" and move both the "boards.txt" and the "variants" folder into "avr".
Then, after restarting the IDE, you should have the boars listed.

Hope that helps.

AK

Yariv3G

Guys,
Thanks for your support! the upload worked when I used IDE 1.0.4 and went according to the guideline of the http://highlowtech.org/?p=1695. (See the upload report window below).

But when I connected an LED ,accordingly to the guideline,  between Pin0 and Ground there was no blinking.
This should work by only supplying VCC and GND to the ATTINY.
Am I  right?


UPLOAD REPORT from IDE 1.0.4
----------------------------------------------------------------------------------
Binary sketch size: 836 bytes (of a 8,192 byte maximum)
C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-1.0.4\hardware/tools/avr/bin/avrdude -CC:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-1.0.4\hardware/tools/avr/etc/avrdude.conf -v -v -v -v -pattiny85 -cstk500v1 -P\\.\COM3 -b19200 -Uflash:w:C:\Users\YARIV~1.SHA\AppData\Local\Temp\build1073212491978223966.tmp\Blink.cpp.hex:i

avrdude: Version 5.11, compiled on Sep  2 2011 at 19:38:36
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-1.0.4\hardware/tools/avr/etc/avrdude.conf"

         Using Port                    : \\.\COM3
         Using Programmer              : stk500v1
         Overriding Baud Rate          : 19200
avrdude: Send: 0 [30]   [20]
avrdude: Send: 0 [30]   [20]
avrdude: Send: 0 [30]   [20]
avrdude: Recv:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

avrdude done.  Thank you.

Yariv3G

You can Close this issue.
This Video on youtube did the change:
http://youtu.be/5-UsmGDPdak

I had to run the Example file ArduinoISP and then choosing in the Programmer Arduino as ISP. then it worked.
Thanks
Y3G

Go Up