Go Down

Topic: Can't Operate Arduino Due Board (Read 1 time) previous topic - next topic

GolamMostafa

Please help me to install and operate my newly purchased Arduino Due Board.

I would like to receive the installation/operational steps as follows:

1.  Install Arduino IDE 1.8.0     It is installed and working fine with UNO, NANO, and MEGA.

2.  Connect Due board with PC using USB Cable.
There are two micro ports in the Due board:
NATIVE USB (---> SAM3X) and PROGRAMMING (---> ATMEGA16U2)

Which one to engage with the USB cable?

3.  And so on.....

Notes:
In the Arduino IDE 1.8.0, there is no board like: Arduino Due.

I connected the Board with PC using the  PROGRAMMING (---> ATMEGA16U2) port; the Device Manager finds the Board saying: Arduino Due Programming Port (COM5).




Thanks in advance.

pert

NATIVE USB (---> SAM3X) and PROGRAMMING (---> ATMEGA16U2)

Which one to engage with the USB cable?
From the "Documentation" tab of https://store.arduino.cc/usa/arduino-due:
Quote
Either of the USB ports can be used for programming the board, though it is recommended to use the Programming port due to the way the erasing of the chip is handled
In the Arduino IDE 1.8.0, there is no board like: Arduino Due.
Do this:
  • Tools > Board > Boards Manager
  • Wait for downloads to complete
  • Scroll down and click on "Arduino SAM Boards"
  • Click "Install"
  • Wait for installation to finish
  • Click "Close"


After following those steps you will find Arduino Due listed in the Tools > Board menu

guille36

Hi.
Iam having a strange problem with Desktop Arduino Ide  and Arduino Due. I can't upload my sketch. the board is installed ok and the driver too.
Iam using Arduino1.8.2. when I attempt to upload the message

"No device found on COM11
An error ocurred when uploading the sketch"

Here is the strange thing. I have tried with Cloud Ide Arduino Create and it works OK!!
Uploads normally and run ok.
So my hardware is ok.
I can ever use the serial terminal.
The problem is with the Desktop Ide. Any clue?
thanks

pert

"No device found on COM11
Make sure you have the right port selected from the Tools > Port menu.

pert

Hi.
Iam having a strange problem with Desktop Arduino Ide  and Arduino Due. I can't upload my sketch. the board is installed ok and the driver too.
Iam using Arduino1.8.2. when I attempt to upload the message

"No device found on COM11
An error ocurred when uploading the sketch"

Here is the strange thing. I have tried with Cloud Ide Arduino Create and it works OK!!
Uploads normally and run ok.
So my hardware is ok.
I can ever use the serial terminal.
The problem is with the Desktop Ide. Any clue?
thanks
DON'T CROSS POST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://forum.arduino.cc/index.php?topic=490815
REPORTED

Why did you create a new post instead of answering my question?

guille36

I have not seen your reply. the ports are ok. Ive tried both ports and both failed. but with cloud's create everything works ok.   As I said, after programming with create I can turn to desktop and use the serial terminal.
I've tried another pc with W10 and Arduino 1.6.2. and works ok. so it seems problem in the 1.8.2build.
sorry for opening another post

Go Up