Go Down

Topic: fatal compile error on chrome notebook.  (Read 2419 times) previous topic - next topic

bdaly

I'm using the Online editor with Chrome notebook, The code complied ok last friday when I prepped it for my students.  I tried it with my student today and got this error. Then tried it on my system and got the same error.

Error output:

Linking everything together...

lto1: fatal error: bytecode stream in file '/tmp/160846229/build/../../core/core_arduino_avr_uno_0fd389f0184d5a21fcc443ff311da7f1.a' generated with LTO version 4.1 instead of the expected 6.0

compilation terminated.

lto-wrapper: fatal error: /home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/7.3.0-atmel3.6.1-arduino5/bin/avr-gcc returned 1 exit status

compilation terminated.

/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/7.3.0-atmel3.6.1-arduino5/bin/../lib/gcc/avr/7.3.0/../../../../avr/bin/ld: error: lto-wrapper failed

collect2: error: ld returned 1 exit status

exit status 1

Egibson356

I am having the same issue as of this morning.

Egibson356

This is what I am seeing.

/home/builder/opt/arduino-builder/arduino-builder -compile -core-api-version 10611 -hardware /home/builder/opt/arduino-builder/hardware -hardware /home/builder/.arduino15/packages -tools /home/builder/opt/arduino-builder/tools -tools /home/builder/.arduino15/packages -built-in-libraries /home/builder/opt/libraries/latest -logger humantags -fqbn arduino:avr:uno -build-cache /tmp -build-path /tmp/909151485/build -verbose -prefs runtime.tools.dfu-util.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/dfu-util/0.9.0-arduino1 -prefs runtime.tools.arc-elf32.path=/home/builder/.arduino15/packages/Intel/tools/arc-elf32/1.6.9+1.0.1 -prefs runtime.tools.core2-32-poky-linux.path=/home/builder/.arduino15/packages/Intel/tools/core2-32-poky-linux/1.6.2+1.0 -prefs runtime.tools.flashpack.path=/home/builder/.arduino15/packages/Intel/tools/flashpack/2.0.0 -prefs runtime.tools.arm-none-eabi-gcc.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/arm-none-eabi-gcc/7-2017q4 -prefs runtime.tools.avrdude.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/avrdude/6.3.0-arduino17 -prefs runtime.tools.mkspiffs.path=/home/builder/.arduino15/packages/esp8266/tools/mkspiffs/2.5.0-3-20ed2b9 -prefs runtime.tools.bossac.path=/home/builder/.arduino15/packages/industruino/tools/bossac/1.7.0-industruino -prefs runtime.tools.x86-linux-gcc.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/x86-linux-gcc/7.2.0 -prefs runtime.tools.CMSIS.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/CMSIS/4.5.0 -prefs runtime.tools.esptool.path=/home/builder/.arduino15/packages/esp8266/tools/esptool/2.5.0-3-20ed2b9 -prefs runtime.tools.arm-linux-gcc.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/arm-linux-gcc/4.9.3 -prefs runtime.tools.nrf5x-cl-tools.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/nrf5x-cl-tools/9.3.1 -prefs runtime.tools.openocd.path=/home/builder/.arduino15/packages/Intel/tools/openocd/0.9.0+0.1 -prefs runtime.tools.arduinoOTA.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/arduinoOTA/1.3.0 -prefs runtime.tools.i586-poky-linux-uclibc.path=/home/builder/.arduino15/packages/Intel/tools/i586-poky-linux-uclibc/1.6.2+1.0 -prefs runtime.tools.sketchUploader.path=/home/builder/.arduino15/packages/Intel/tools/sketchUploader/1.6.2+1.0 -prefs runtime.tools.xtensa-lx106-elf-gcc.path=/home/builder/.arduino15/packages/esp8266/tools/xtensa-lx106-elf-gcc/2.5.0-3-20ed2b9 -prefs runtime.tools.linuxuploader.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/linuxuploader/1.5.1 -prefs runtime.tools.CMSIS-Atmel.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/CMSIS-Atmel/1.2.0 -prefs runtime.tools.avr-gcc.path=/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/7.3.0-atmel3.6.1-arduino5 -prefs runtime.tools.arduino101load.path=/home/builder/.arduino15/packages/Intel/tools/arduino101load/2.0.1 -libraries /tmp/909151485/custom -libraries /tmp/909151485/pinned /tmp/909151485/APH_10_Laser

Multiple libraries were found for "Servo.h"

Used: /tmp/909151485/pinned/servo_1_1_6

Not used: /home/builder/opt/libraries/latest/servo_1_1_6

Not used: /home/builder/opt/libraries/latest/rokitsmart_1_0_9

Not used: /home/builder/opt/libraries/latest/printoo_library_1_0_2

Not used: /home/builder/opt/libraries/latest/evive_2_0_2

Using library servo_1_1_6 at version 1.1.6 in folder: /tmp/909151485/pinned/servo_1_1_6

lto1: fatal error: bytecode stream in file '/tmp/909151485/build/../../core/core_arduino_avr_uno_0fd389f0184d5a21fcc443ff311da7f1.a' generated with LTO version 4.1 instead of the expected 6.0

compilation terminated.

lto-wrapper: fatal error: /home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/7.3.0-atmel3.6.1-arduino5/bin/avr-gcc returned 1 exit status

compilation terminated.

/home/builder/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/7.3.0-atmel3.6.1-arduino5/bin/../lib/gcc/avr/7.3.0/../../../../avr/bin/ld: error: lto-wrapper failed

collect2: error: ld returned 1 exit status

exit status 1

kflanaryolayvar

Same problem in my class too. Really need it fixed for class tomorrow.

ballscrewbob

According to the team it was fixed.
Thanks for your reports.

Bob.
It may not be the answer you were looking for but its the one I am giving based on either experience, educated guess, google (who would have thunk it ! ) or the fact that you gave nothing to go with in the first place so I used my wonky crystal ball.

Egibson356


bdaly

yes, fixed . Worked ok with my student yesterday. Thanks Team

jywarren

I had an error today too, but seems slightly different - i don't see an error, just hanging when trying to upload. It just says "Busy" and progress bar rolls forever.

Here is my log output: https://gist.github.com/jywarren/50235371477b10d4e9815c4babef6e9d

I also briefly saw an error message that the compiler wasn't working. But the log seems to indicate that step was OK.

About 30m ago I was able to upload, and then it stopped working. Chromebook, with Arduino Micro - is there still an outage or a bug going on?

Thanks, all!

jywarren

Could it especially have been the undefined in this line?

> Programming with: avrgirl-arduino flash -f undefined -a micro -p /dev/ttyACM0



Go Up