arduino uno problems uploading sketches

Hi to everyone, i'm new in the forum.

When i upload my sketch (also the Blink example) into my original arduino uno the IDE diplays this error:
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

Then it tries 10 times without success.
I tried rewriting the bootloader but even this time it cannot upload it.
I also tried using all my available programmers but nothing.
I searched a lot but i can't find anything.

I would appreciate some advices.
Thank you in advance.

Check carefully which board you have selected in the IDE

Does a new COM port become available in the IDE when you plug in the Uno and have you selected that port ?

can you post the whole error message.try rapidly pressing the reset button in the uno as soon as the ide shows uploading ,this worked for me

Thank you for replies but i haven't solved the problem. :frowning:
I'm sure of the COM i'm selecting (i use MacOS so instead of COMs i've got ports with the name of the device, that makes me feeling sure).
I tried pressing the reset button but nothing happened.
I'm sending the entire error message:

avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0xfc
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xfc
Problema di caricamento sulla scheda. Guarda http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload per suggerimenti

do you see the tx rx led flashing while uploading as it shows the error one by one ????

each time it tries to upload only the RX light flashes

It may be caused due the problem in the bootloader or due to the problem in the uploading baud rate. In most cases replacing the bootloader in the atmega328p can solve the problem. Is it a new chip??.Also check the baud rate and. If you some kind of isp or any other Arduino try reflashing the bootloader on the atmega328p

Hi
I have the Arduino Mega 2560. It is new.
Project 1 and i am having the same messages. Verify seems to go ok. Upload i noticed that every 5th blink of the LED, the Rx briefly blinks. and final message reads "problem uploading to board".

I am completely new to this, so kindly respond in basic terms, with possibly a step by step approach, thanks in advance.