avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

I think the moderators should take note of this issue; it seems to be a larger overall problem as it is happening to a lot of people who are otherwise doing things properly on their end.

I'm having the same issues/problems on several nano boards that were working perfectly before:

-did not find any USB device "usb" (0x03eb:0x2104) -avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding -avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x06 -and various other error codes, similar to other people

I have tried/verified: Windows 10 pro machines (three different machines.) USB 2.0 and 3.0. Arduino 1.8.9. Arduino 1.8.13. No bluetooth interferences. No COM port conflicts or problems. I am using the correct port. I have tried 5 different known good cables. I can verify it is not static - I always use wrist straps, anti-static mat, and ground monitoring system. I have tried 5 brand new nano boards with nothing connected. I can see the boards when I check board info.

I am a fart smeller... I mean smart feller... it is nothing I have done. Maybe it is a Windows update, or something needs to be changed in the ide program to work around this.

I will be happy to help in any way I can. Just let me know how. I want this fixed so I can use my boards.

not_in_use:
it is happening to a lot of people who are otherwise doing things properly on their end.

How do you know that they are doing things properly? I’ve been working with Arduino for 8.5 years and, for the most part, the times I’ve had this sort of error was when I had the wrong board selected or had destroyed my board by subjecting it to conditions outside its rated specifications. Are you sure that all those posts you find weren’t caused by people doing the same?

It’s easy enough to do, and probably every Arduino user is going to do it if they stick with it for more than a few days. With millions of people using Arduino, it’s only to be expected that you’ll see a lot of reports. People might think that, as long as they pretend that funny smoke never came out of their board, the board might magically heal itself.

not_in_use:
-did not find any USB device “usb” (0x03eb:0x2104)

0x03eb:0x2104 is the VID/PID of the AVRISP mkII ISP programmer. You will get this error if you try to do a Tools > Burn Bootloader or a Sketch > Upload Using Programmer (or hold Shift while doing an “Upload”) with Tools > Programmer > AVRISP mkII selected, but a AVRISP mkII is not detected by your computer. Do you own a AVRISP mkII ISP programmer?

not_in_use:
-avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
-avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x06

Please do this:

  • (In the Arduino IDE) File > Preferences
  • Uncheck the checkbox next to “Show verbose output during: compilation”
  • Check the checkbox next to "Show verbose output during: upload
  • Click “OK”
  • Sketch > Upload
  • After the upload fails, you’ll see a button on the right side of the orange bar “Copy error messages” (or the icon that looks like two pieces of paper at the top right corner of the black console window in the Arduino Web Editor). Click that button.
  • In a forum reply here, click on the reply field.
  • Click the </> button on the forum toolbar. This will add the forum’s code tags markup to your reply.
  • Press “Ctrl + V”. This will paste the upload output between the code tags.
  • Move the cursor outside of the code tags before you add any additional text to your reply.

not_in_use: I think the moderators should take note of this issue; it seems to be a larger overall problem as it is happening to a lot of people who are otherwise doing things properly on their end.

Not sure what you want moderators to actually do as for the very most part we are simply users like yourself that are simply tasked with order in the forum.

You seem to have tried almost everything I would have suggested so that may leave the issue with some problem in your setup and or your additional security.

There are plenty of posts regarding the NANO series boards both the newer ones (that have thier own sections) and the older series. All those topics are fully searchable (upper right of your screen).

Bob.

Hi, my Arduino Uno was working on my old computer Mac Pro 2009 Mac Os 10.10. I got a slightly newer similar computer Mac Pro 2010 and upgraded to Mac Mojave 10.14.6. The Arduino quit working and gives me the avrdude error.

I've tried a new USB cable and a new Arduino, which rules out a hardware issue.

I can select the USB modem in Tools, if I use an older version of Arduino IDE (otherwise the modem doesn't show up in the newer versions).

However, I'm still getting a connection error. I've tried many of the things on this thread and more such as googling for Mac specific or Mojave specific things, but haven't had any luck. I don't have the wherewithal to go through the entire thread. I've already spent hours and days on this. There is nothing connected to the Arduino.

Help????

Arduino: 1.8.8 (Mac OS X), Board: "Arduino/Genuino Uno"

Sketch uses 2160 bytes (6%) of program storage space. Maximum is 32256 bytes.
Global variables use 52 bytes (2%) of dynamic memory, leaving 1996 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.
/private/var/folders/l9/531kxknd7jx3gc5_g__cjl3c0000gn/T/AppTranslocation/3D37422B-B252-487B-BE59-B02CD1BEF05E/d/Arduino.app/Contents/Java/hardware/tools/avr/bin/avrdude -C/private/var/folders/l9/531kxknd7jx3gc5_g__cjl3c0000gn/T/AppTranslocation/3D37422B-B252-487B-BE59-B02CD1BEF05E/d/Arduino.app/Contents/Java/hardware/tools/avr/etc/avrdude.conf -v -patmega328p -carduino -P/dev/cu.usbmodem5D101 -b115200 -D -Uflash:w:/var/folders/l9/531kxknd7jx3gc5_g__cjl3c0000gn/T/arduino_build_816135/Servo_Sweep_Test.ino.hex:i 

avrdude: Version 6.3-20171130
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "/private/var/folders/l9/531kxknd7jx3gc5_g__cjl3c0000gn/T/AppTranslocation/3D37422B-B252-487B-BE59-B02CD1BEF05E/d/Arduino.app/Contents/Java/hardware/tools/avr/etc/avrdude.conf"
         User configuration file is "/Users/name/.avrduderc"
         User configuration file does not exist or is not a regular file, skipping

         Using Port                    : /dev/cu.usbmodem5D101
         Using Programmer              : arduino
         Overriding Baud Rate          : 115200
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x00

avrdude done.  Thank you.

Problem uploading to board.  See http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload for suggestions.

This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences.

I was able to do an upload the Blink sketch with my original Arduino board and USB cable with an old Mac laptop running Mac Os 10.5 and Arduino IDE 1.0.5.

Is this a clue of something that helps the problem I posted above?

Solved mine!!! Tried every suggestion but none worked, and finally only re-burn bootloader fixed the problem.

New to Arduino, bought one uno kit from banggood, really annoyed for not able to upload any sketches. Ended up buying another elegoo uno from amazon, which worked without problem. Then followed the steps here, https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360012048080-How-to-burn-the-bootloader-between-two-Arduino-UNO

One note, before the burning, select your programmer as "Arduino as ISP", and that fixed it once for all!

Hope this helps!

Ha, I've totally given up. Instead, I have purchased a cheap older laptop with an older OS. It arrives in a few days. Hopefully, that will work.

for me this same issue came and when I removed Arduino uno 5v and GND pins connection with GLCD, code uploading worked for me. Thanks all for other valuable comments :)

Hi,

Im relatively new to Arduino, Rpi and more, and I'm not into making things on daily basis, but this problem occurred today on my pc and my laptop, and the worrying part is, I did not do anything out of the ordinary.

Now before everybody wants to know the size of my big left toe, I'd state this simple: Arduino IDE f*cks up ports.

This is my opinion and it brought me to realize that this is the end for me, because if it does not work out of the box, it is a childstoy that is not even finished.

A pity really, because I am not in the mood to search for updates, even if Arduino provides them and my pc's don't accept the drivers, and then keep trying, pulling out the last hairs I have and .......

Nope, sorry, for those who want to help, make this kind of problems go AWAY!!!!!!!

Maybe then I will try it again.

Good luck people..

ballscrewbob: Not sure what you want moderators to actually do as for the very most part we are simply users like yourself that are simply tasked with order in the forum.

You seem to have tried almost everything I would have suggested so that may leave the issue with some problem in your setup and or your additional security.

There are plenty of posts regarding the NANO series boards both the newer ones (that have thier own sections) and the older series. All those topics are fully searchable (upper right of your screen).

Bob.

In the name of a product, software or anything that is used by a lot of people, they decide to let someone or do it themselves, create a forum. Now, in this example, we are having the assumption that this forum is some sort of shortcut to the makers of the software to make them aware that there is a problem. We are having this problem from 2019, so it is nothing new, and not that forummembers did not give them pointers to the problem, it is only to the makers to make a clear statement so that this topic does not have to keep growing with unsatisfied people, the makers could make this happen. As long as this endless topic is open for members to spit their problem (do not spit now, according to covid-19 rules, that's forbidden) the members assume they either know of the problem, working on it, or don't give a damn about it. If they are working on it, please, let us know..... So, tell us your progress, ask us what info you need, lets try to solve this for once and forever...

@avandel

Rather than just "ranting" aimlessly wasting your time and others you might want to fully outline YOUR PARTICUAR ISSUE ?

If you could point me to the perfect bit of Microsoft software that does not need updates or drivers or other software to do what everybody wants we may be able to get your point but as it stands it is a random jumble of thoughts and has zero details.

Could you also take a few moments to Learn How To Use The Forum.

Other general help and troubleshooting advice can be found here. It will help you get the best out of the forum in the future.

Arduino: 1.8.13 (Windows 10), Board: "Arduino Uno"

Sketch uses 20988 bytes (65%) of program storage space. Maximum is 32256 bytes.

Global variables use 527 bytes (25%) of dynamic memory, leaving 1521 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.

C:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avrdude -CC:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf -v -patmega328p -carduino -PCOM7 -b115200 -D -Uflash:w:C:\Users\ALEKSA~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_932456/ssd1306_128x64_i2c.ino.hex:i

avrdude: Version 6.3-20190619

Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/

Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf"

Using Port : COM7

Using Programmer : arduino

Overriding Baud Rate : 115200

AVR Part : ATmega328P

Chip Erase delay : 9000 us

PAGEL : PD7

BS2 : PC2

RESET disposition : dedicated

RETRY pulse : SCK

serial program mode : yes

parallel program mode : yes

Timeout : 200

StabDelay : 100

CmdexeDelay : 25

SyncLoops : 32

ByteDelay : 0

PollIndex : 3

PollValue : 0x53

Memory Detail :

Block Poll Page Polled

Memory Type Mode Delay Size Indx Paged Size Size #Pages MinW MaxW ReadBack


eeprom 65 20 4 0 no 1024 4 0 3600 3600 0xff 0xff

flash 65 6 128 0 yes 32768 128 256 4500 4500 0xff 0xff

lfuse 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00

hfuse 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00

efuse 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00

lock 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00

calibration 0 0 0 0 no 1 0 0 0 0 0x00 0x00

signature 0 0 0 0 no 3 0 0 0 0 0x00 0x00

Programmer Type : Arduino

Description : Arduino

Hardware Version: 3

Firmware Version: 4.4

Vtarget : 0.3 V

Varef : 0.3 V

Oscillator : 28.800 kHz

SCK period : 3.3 us

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude: Device signature = 0x1e950f (probably m328p)

avrdude: reading input file "C:\Users\ALEKSA~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_932456/ssd1306_128x64_i2c.ino.hex"

avrdude: writing flash (20988 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 3.94s

avrdude: 20988 bytes of flash written

avrdude: verifying flash memory against C:\Users\ALEKSA~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_932456/ssd1306_128x64_i2c.ino.hex:

avrdude: load data flash data from input file C:\Users\ALEKSA~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_932456/ssd1306_128x64_i2c.ino.hex:

avrdude: input file C:\Users\ALEKSA~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_932456/ssd1306_128x64_i2c.ino.hex contains 20988 bytes

avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avr_read(): error reading address 0x0000

read operation not supported for memory "flash"

avrdude: failed to read all of flash memory, rc=-2

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude done. Thank you.

the selected serial port

does not exist or your board is not connected

This report would have more information with "Show verbose output during compilation" option enabled in File -> Preferences.

I need to post this because i didnt solve a problem. I tried to use OLED display example from SSD1306 library and i get these error messages. If some had a similar problem and know how to fix it please answer.

Arduino: 1.8.13 (Windows 10), Board: "Arduino Uno"

Sketch uses 444 bytes (1%) of program storage space. Maximum is 32256 bytes.

Global variables use 9 bytes (0%) of dynamic memory, leaving 2039 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.

C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avrdude -CC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf -v -patmega328p -carduino -PCOM3 -b115200 -D -Uflash:w:C:\Users\Rudolf\AppData\Local\Temp\arduino_build_508931/sketch_feb24b.ino.hex:i 



avrdude: Version 6.3-20190619

         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/

         Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch



         System wide configuration file is "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf"



         Using Port                    : COM3

         Using Programmer              : arduino

         Overriding Baud Rate          : 115200

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x72

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x72



avrdude done.  Thank you.



Problem uploading to board.  See http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload for suggestions.



This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences.

Hi,

Getting this error while trying to upload sketch to Arduino Uno Rev.3

Had to change main IC from,

Atmega328p U to Atmega328p-pu.

Please assist if possible.

Thank you.

Rudolf.

rudolfm001: Had to change main IC from,

Atmega328p U to Atmega328p-pu.

Did you buy one of the ATmega328P with the pre-loaded Arduino bootloader, or is it just a standard chip (if it wasn't advertised as having the bootloader then it's the latter). If it's just a standard chip, did you burn the bootloader (e.g., https://www.arduino.cc/en/Tutorial/BuiltInExamples/ArduinoISP)?

Or spend $7.77 and get yourself a tool that you don't have to set up every time you want to use it. https://www.pololu.com/product/3172 Free shipping in the US; international, I don't know.

Can use as a Programmer to install bootloader and program fuses. Can use as a USB/Serial interface if you need to debug via serial interface.

(fixed) OMG this is my first arduino I've been trouble shooting promblems for 5 hours now probably, I've been installing divers to fix the port (as this was my first promblem) and then I got your same error. After searching up things for hours agian to fix this new promblem I said "hey whatever I'm just gonna play with it" switching to old bootloader worked I've never even seen an upload before IT...WAS....GLORIOUS.

I’m glad to hear you got it working @cxybrbunny. Enjoy!

cxybrbunny: (fixed) OMG this is my first arduino I've been trouble shooting promblems for 5 hours now probably, I've been installing divers to fix the port (as this was my first promblem) and then I got your same error. After searching up things for hours agian to fix this new promblem I said "hey whatever I'm just gonna play with it" switching to old bootloader worked I've never even seen an upload before IT...WAS....GLORIOUS.

Can you please say how do you change to old bootloader? I'm having the exact same issue, but the problem doesn't seem to be from the board (my UNO is very old :P) and i can't find in my IDE that option that everyone talks "change processor to old bootloader" (didn't play with arduino for more than 4 years, i think)

@TheDeadLives

OLD BOOTLOADER generally only affects NANO clones not UNO's

Hi, This is what I am getting while upload the code to nano. I had changed the Processor in ToolBox as ATmega328P(Old Bootloader ) also but no change.

Arduino: 1.8.13 (Windows 10), Board: "Arduino Nano, ATmega328P"

Sketch uses 27850 bytes (90%) of program storage space. Maximum is 30720 bytes.

Global variables use 302 bytes (14%) of dynamic memory, leaving 1746 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x1e

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x1e

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x1e

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x1e

avrdude done. Thank you.

Problem uploading to board. See http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload for suggestions.

This report would have more information with "Show verbose output during compilation" option enabled in File -> Preferences.