Cryptic Message from avrdude [SOLVED]

<posted by error in hardware so i am cross posting here, sorry!>

Hi All

Running 018 on my nice new Ubuntu 10.04. Got all the libraries installed, and the arduino software is running, compiling sketches. It is also receiving serial output no problem (there is a sketch on the board right now that sends something, that’s how i know).

When i try to upload a sketch i get the following cryptic message:

java.io.IOException: Cannot run program “/home/ben/arduino-0018/hardware/tools/avrdude”: java.io.IOException: error=13, Permission denied
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:475)
at java.lang.Runtime.exec(Runtime.java:610)
at java.lang.Runtime.exec(Runtime.java:483)
at processing.app.debug.Uploader.executeUploadCommand(Uploader.java:128)
at processing.app.debug.AvrdudeUploader.avrdude(AvrdudeUploader.java:192)
at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadViaBootloader(AvrdudeUploader.java:86
)
at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadUsingPreferences(AvrdudeUploader.java
:55)
at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1498)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1465)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1420)
at processing.app.Editor$46.run(Editor.java:2219)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:636)
Caused by: java.io.IOException: java.io.IOException: error=13, Permission denied
at java.lang.UNIXProcess.(UNIXProcess.java:164)
at java.lang.ProcessImpl.start(ProcessImpl.java:81)
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:468)
… 11 more

I made sure that i have permission to write to ttyUSB etc.

Google only returns this, which doesnt help me much:

http://www.arduino.cc/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?action=print;num=1250280146

Any help much appreciated.

Ben

Could the COM port somehow still be in use?

The problem is before even the serial port is accessed; it can't run the AVRDUDE program itself (according to the error message).

Try checking permissions on the program:

ls -al /home/ben/arduino-0018/hardware/tools/avrdude

Make sure there are no missing libraries:

ldd /home/ben/arduino-0018/hardware/tools/avrdude

http://www.ruggedcircuits.com

Well done to Rugged Circuits

chmod a+wx /home/ben/arduino-0018/hardware/tools/avrdude

And it works. Fantastico. Thank you! Ben ;D