Help connecting IcomSat v1.1 (SIM 900) to Arduino Uno

Hi all,

I have the Icomsat v1.1 GSM shield (http://imall.iteadstudio.com/im120417009.html) also using the library provided by them (ftp://imall.iteadstudio.com/IM120417009_IComSat/Lib_GSM_Shield.zip).

I have been able to send SMS with a different library using AT command. But AT commands are not my strong point so I want to use the original library instead.

Im trying to run a simple sketch to show if im connected to the network. But can’t get it to work.

Ons my shield I have put the jumpers to use TX(3) and RX(4) as this is what the Library requires but I am not sure if I did it correctly.

I have attached an image of my shield with the jumpers set:

Here is my example sketch followed by the results from the Serial Monitor.

Any advice or help would be appreciated

Thank you :slight_smile:

#include <SoftwareSerial.h>

#include <GSM_Shield.h>

GSM gsm;



void setup() {
  Serial.begin(9600);
  Serial.println("system startup"); 
  
  gsm.TurnOn(9600);              
 
  gsm.InitParam(PARAM_SET_1); 
  gsm.Echo(1);         
}


void loop()
{
  
    int reg;
    reg=gsm.CheckRegistration();
    switch (reg){    
      case REG_NOT_REGISTERED:
        Serial.println("not registered");
        break;
      case REG_REGISTERED:
        Serial.println("GSM module is registered");      
        break;
      case REG_NO_RESPONSE:
        Serial.println("GSM doesn't response");
        break;
      case REG_COMM_LINE_BUSY:
        Serial.println("comm line is not free");
        break;
    }
    delay(2000);
    
    reg=gsm.IsRegistered();
      Serial.print("Registration ");
      Serial.println(reg);
    
    delay(50000);
}

And here is my Serial Monitor output

system startup
GSM doesn't response
Registration 0