IDE 2.0 Editor slows down then crashes

I appreciate that I am not using up to date beta.

I am using : Version: 2.0.0-rc1
Date: 2021-11-30T13:13:52.071Z
CLI Version: 0.20.1 [abb21449]

Windows 10 on x64-based processor with 8G RAM

However, I was building up a sketch with frequent Compiles and Uploads yesterday. After a while, the editor became sluggish to the point is was hard to use as it could not keep up with keyboard entry. Eventually the IDE2.0 crashed.
But on restart, it was back to 'normal'.
However after prolonged use over several hours, it slowed and then crashed again.
Sorry no logs and no real time to collect them. I am no programmer but I think there must be a memory leak or some resource is not being fully released.
Apologies if this is a repeated thread.

I'm not sure what is the source of your problem is, but Arduino Web Editor is be a great substitute "solution" for your current IDE. Web Editor in Arduino Cloud

Thanks for your report @petercj. It is certainly something for us to keep an eye on. If others are observing the same sort of problem, it will be good if they can comment here so we can track the issue.

I tend to restart the IDE frequently because I am always switching from one test build to another. So, even though I give it a lot of use, I might not notice a long term cumulative issue.

Close enough. There has only been one cosmetic change to the IDE since the 2.0.0-rc1 release:

https://github.com/arduino/arduino-ide/compare/2.0.0-rc1...main

1 Like

test using VScode, it works great