Mega2560 r3 issue on Win 7

Hi to all,
I have a problem with arduino 2560 r3 on my win 7 PC.I want to build a 3d printer based on arduino and ramp 1.4

I follow a guide for first installation setup but, my PC doesn't want working with mega. :confused:

I buy the mega2650 on Amazon and I think it is original.

I install the arduino ide (1.8.2 windows) and after I connect the mega with the usb, windows says to me " driver installation complete" I check on control panel (device) and there aren't yellow triangle so I think it works.and i set the port at 115200 bit\s (following the guide)

I come back on arduino ide and I try to upload Merlin (1.1.0-rc8) after setup board (mega 2560) CPU (atmega 2560) and port (Com 1 and Com 3) but when I try to uploadcfirmware many errors comes up:
avrdude:stk500v2_receivemessage() : timeout
avrdude:stk500v2_receivemessage() : timeout
avrdude:stk500v2_receivemessage() : timeout
avrdude:stk500v2_receivemessage() : timeout
avrdude:stk500v2_receivemessage() : timeout
avrdude:stk500v2_receivemessage() : timeout
Avrdude:stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer.

I try to install a lot of driver, (arduino/driver,old_arduino_driver, wdfcoinstaller01011.DLL,arduino-org.ini,xb1usb.ini etc)

I try to uninstall all driver and the arduino ide (I clean the registry and the path) and reinstall driver and ide but it doesn't want to work:(

Any help?
PS. Sorry if had grammar mistakes :slight_smile:

COM 1 is not likely to be any Arduino board.

If you remove everything that is connected to the board does device manager see anything when you plug it in ?

Is it a REAL or clone board ?
If its a clone you might need drivers that are NOT included !
Google CH340 / 341 for the drivers.

Hi, Thx for helping me:
On Arduino ide and on device manager I see "com1 and com3" like name for port.

If unplug and re-plug the board ,device manager says "installation complete"

I don't know:( so I upload 2 jpg,can you judge if it is fake or original?:slight_smile:


What is it ch340/341?:slight_smile:
Thx for any help

It looks to be real.

I dont think you need worry about CH340.

If device manager says everything is OK then thats a good sign.

Disconnect the board
Open the COM LPT section of device manger up
Plug in the board and it should appear there as a COM port.

If it does select that com port in the IDE and upload the BLINK example to see if it will accept a sketch.

If it does then great the board is fine.

It doesn't want work:(

I take a screenshot of win device panel and arduino ide error.

I'm frustrated:(

That tells us you USB cable is probably fine, the drivers are OK, and the IDE can see your board properly too.
Well done you eliminated a few issues.

What type of USB port are you using, USB 3.0 does tend to have some issues so stick to USB 2.0 ports.

Some people have reported issues with printer firmware so you might want to have a look in that section of the forum to see if there are any good helpful hints there.

I try with front USB 3.0/3.1 and 2.0 and rear 2.0/3.0 USB but make the same issues:( tomorrow I search in forum if I can found something helpful for my problem:)
Thx u a lot for trying help me:)

(Maybe one of this days I change the OS in win10 only for using arduino lol)

Update:
I try with another PC (win 7 64bit) and I have the same problem.
Now I used arduino ide nightly 1.8.3 in debug mode and the error is changed a little bit,but it doesn't want to work properly :frowning:
I search in forum and on Google and I don't found nothing for resolve this problem

Could you repost that image as it seems to download as an unknown file type...Maybe actually attach it properly.

I re-upload the photo:)
Sorry:)

Dont try to SET the serial settings for boards or lock them in except the port number.

This screenshot was taken for one of my mega’s

MEGA serial settings.jpg

The IDE will try to set a serial baud rate and adopt the best one for the board.

The ‚Äúproxy direct‚ÄĚ messages you see are quite normal as it will look for board and library updates.

Including a shot taken from mine this morning as it wanted to update my SAMD cores.
Mine includes a few extra as I operate via a VPN…

SAMD update.jpg

Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Archiving built core (caching) in: d:\Users\Bob\AppData\Local\Temp\arduino_cache_925333\core\core_arduino_avr_uno_c3bfe3f79ffbeab93536a1a484b588d9.a
Sketch uses 1848 bytes (5%) of program storage space. Maximum is 32256 bytes.
Global variables use 186 bytes (9%) of dynamic memory, leaving 1862 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.
Could not find boards.txt in d:\Users\Bob\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\samd\1.6.12. Is it pre-1.5?
Could not find boards.txt in d:\Users\Bob\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\samd\1.6.12. Is it pre-1.5?

As you can see from this text it will over ride all on its own and set things appropriately.
Then the board will "return to its default of sketch defined BAUD rate.

DPI detection failed, fallback to 96 dpi
Loading configuration...
Initializing packages...
Could not find boards.txt in d:\Users\Bob\AppData\Local\Arduino15\packages\ardui
no\hardware\samd\1.6.12. Is it pre-1.5?
Preparing boards...
Starting...
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Using proxy DIRECT
Archiving built core (caching) in: d:\Users\Bob\AppData\Local\Temp\arduino_cache
_430664\core\core_arduino_avr_mega_cpu_atmega2560_c3bfe3f79ffbeab93536a1a484b588
d9.a
Sketch uses 2168 bytes (0%) of program storage space. Maximum is 253952 bytes.
Global variables use 186 bytes (2%) of dynamic memory, leaving 8006 bytes for lo
cal variables. Maximum is 8192 bytes.
D:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avrdude -CD:\Program Files
 (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf -v -patmega2560 -cwiring -PCO
M7 -b115200 -D -Uflash:w:d:\Users\Bob\AppData\Local\Temp\arduino_build_436173/An
alogReadSerial.ino.hex:i

avrdude: Version 6.3, compiled on Jan 17 2017 at 12:00:53
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "D:\Program Files (x86)\Arduino\hardw
are\tools\avr/etc/avrdude.conf"

         Using Port                    : COM7
         Using Programmer              : wiring
         Overriding Baud Rate          : 115200
         AVR Part                      : ATmega2560
         Chip Erase delay              : 9000 us
         PAGEL                         : PD7
         BS2                           : PA0
         RESET disposition             : dedicated
         RETRY pulse                   : SCK
         serial program mode           : yes
         parallel program mode         : yes
         Timeout                       : 200
         StabDelay                     : 100
         CmdexeDelay                   : 25
         SyncLoops                     : 32
         ByteDelay                     : 0
         PollIndex                     : 3
         PollValue                     : 0x53
         Memory Detail                 :

                                  Block Poll               Page
      Polled
           Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size   Size #Pages MinW  Max
W   ReadBack
           ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ---
-- ---------
           eeprom        65    10     8    0 no       4096    8      0  9000  90
00 0x00 0x00
           flash         65    10   256    0 yes    262144  256   1024  4500  45
00 0x00 0x00
           lfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  9000  90
00 0x00 0x00
           hfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  9000  90
00 0x00 0x00
           efuse          0     0     0    0 no          1    0      0  9000  90
00 0x00 0x00
           lock           0     0     0    0 no          1    0      0  9000  90
00 0x00 0x00
           calibration    0     0     0    0 no          1    0      0     0
 0 0x00 0x00
           signature      0     0     0    0 no          3    0      0     0
 0 0x00 0x00

         Programmer Type : Wiring
         Description     : Wiring
         Programmer Model: AVRISP
         Hardware Version: 15
         Firmware Version Master : 2.10
         Vtarget         : 0.0 V
         SCK period      : 0.1 us

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.03s

avrdude: Device signature = 0x1e9801 (probably m2560)
avrdude: reading input file "d:\Users\Bob\AppData\Local\Temp\arduino_build_43617
3/AnalogReadSerial.ino.hex"
avrdude: writing flash (2168 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 0.37s

avrdude: 2168 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against d:\Users\Bob\AppData\Local\Temp\arduino_
build_436173/AnalogReadSerial.ino.hex:
avrdude: load data flash data from input file d:\Users\Bob\AppData\Local\Temp\ar
duino_build_436173/AnalogReadSerial.ino.hex:
avrdude: input file d:\Users\Bob\AppData\Local\Temp\arduino_build_436173/AnalogR
eadSerial.ino.hex contains 2168 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 0.30s

avrdude: verifying ...
avrdude: 2168 bytes of flash verified

avrdude done.  Thank you.