Moving to Eclipse with Jantjes plugin on mac. how to add libraries

Sooo, my 'little' project has reached the stage where using bits of scribble isnt the best development method. I decided to take a look at eclipse (looks like a good tool, but a steep learning curve for me), in conjunction with Jantje's plugin.

I've managed to install the plugin and have blundered my way through copying my project over to eclipse world. Now, Im struggling a little with understanding how to add libraries so that they'll be available to any project. Does anyone happen to have a link to a description of this anywhere?

Also, I cant seem to find the inbuilt libraries anywhere (specifically SPI.h and EEPROM.h), even though the arduino IDE finds them happily.

Words of wisdom would be welcome :)

ok. found the inbuilt libraries. file>import> arduino> arduino libraries

If you are using V2

Arduino->import library :-) Jantke

Well, i installed eclipse juno then followed the instructions to fetch from the update server. I guess that should mean Im on the latest version (showing as 1.2.4 in the 'about' function).

Any pointers on how to install additional libraries?

When you installed you Arduino IDE, it will have created a folder probably in Mydocuments\Arduino. Inside that folder there is a folder called ibraries. That is where you should put you custom libraries. Then when you import libraries in Eclipse, you they should show up in the list. If not, there is a setting in Windows/preferences and then Arduino where you can set your private library path.

Thanks Nico, it was indeed the private library path field which had somehow defaulted to the same settings as the IDE path.

All fixed now, there goes my last excuse. damn.

There is plenty of documentation on http://www.eclipse.baeyens.it/ V2 is quite different and needs 1.5.2 arduino IDE (I'm working on a new version to support 1.5.5 but that is a long story) See http://www.eclipse.baeyens.it/installAdvice.shtml on which version suits you best. and http://www.eclipse.baeyens.it/Install.html on how to install and configure it. Jantje

scrumfled:
Thanks Nico, it was indeed the private library path field which had somehow defaulted to the same settings as the IDE path.

All fixed now, there goes my last excuse. damn.

The only excuse you need is why you weren’t using it earlier :slight_smile:

nicoverduin:

scrumfled: Thanks Nico, it was indeed the private library path field which had somehow defaulted to the same settings as the IDE path.

All fixed now, there goes my last excuse. damn.

The only excuse you need is why you weren't using it earlier :)

Thanks for the compliment :D

In the V2 version of the eclipse plug in you have the ability to tell it where your custom libraries are but it does not seem to work. Can you provide help on setting eclipse up to see my custom libraries?

Thanks, Tony