nextion display will not load tft

I just got a nextion enhanced 3.2 display and i'm trying to upload the button example. no sd card in and I power it up I get the password and rtc screen. power it down, put in a pny 16gb sd card with the button tft on it and power it up the screen is blank, nothing. wait a few minutes still nothing, power it down, remove the sd card, power it up and I get the password and rtc screen. don't know what i'm doing wrong, any suggests would be nice thank you
Don

I could not load anything on my Nextion display until I went to WalMart and bought a new SD card.
Discovered that three out of my four old CD cards would not work, and they weren't that old.

Ended up buying four new CD cards, 4,8,16,32GB and they all worked with the Nextion.

By the way, the more I use my Nextion the more I like it.

Also, make sure there is only one file on the sd card. I agree with @Oldtron...I'm loving it.

this is a new sd card, I just got it a week ago. I formatted it fat32 and then put the button tft on, so it was only one.

Do you have the display ground connected to the arduino ground?

No, I'm using the supplied wire and board that comes with the display. power and ground are all that's connected.

Need to connect arduino ground to nextion ground

Are you using an arduino?

No, I just got this display and I'm just trying one of the examples

I'll have to try it with one of mine. I have only used them connected to a MEGA

if I understand it right this should work, but I don't know. I'll check back later, got to run.

@Don-T, I opened a new display, connected it to my power supply (1.5 A, make sure yours is big enough) and inserted the SD card that has a good size program on it. It downloaded. Then I disconnected the power, pulled the SD card and reconnected the power. It worked like a champ. The SD card is a Sandisk 4GB.

Have you tried recompiling the example? Did you select your display from the editor before compiling?

I have it connected to the usb on my pc. I selected my display in the editor, made a test with 2 pages, some buttons and text boxes. ran it with the debug, all ok. complied it, again all ok , no warnings. closed the editor. copied the tft to my sd card using file manager.

1 power on , got the password and rtc.

2 power off, inserted sd card, power on. No status messages or that is loading, just a blank screen as if it was not powered. about 1 min later got the password and rtc screen again.

3 power off, removed sd card, power on and got the same password and rtc.

my simple test is about 700 kb

Don-T

I'm having the same problem... did you ever find a solution?

Regards,
Mike

Hmmm...

Never had this problem. All I can offer is that I bought a cheap 16GB micro-SD card, never formatted it or anything, and it works just fine. The procedure: is compile your design in the Nextion editor, copy the resulting tft file (and nothing else) to your SD card, put the SD card into the Nextion, then connect the power. You should see it copying then checking then a confirmation message. Disconnect the power, remove the SD card, turn the power on and you should have your design on the display.

HTH.

I just got my 2.8" nextion display. First there wasnt a problem until suddently, the display gone blank. I tried to re upload the code. But it still blank. There is nothing . I tried to re power it up but still. Doesnt work. Does anyone know how to fix it?

Hi Foxmaster,

I have 3 working projects using these and another in development. I've never had one go blank. The obvious cause is lack of power or power connected the wrong way. Do you have a multimeter? Check there is 5v between the red and back wires at the connector to the Nextion. You should be able to measure it on the circuit board next to the connector. Failing that, it sounds like a question for the supplier if it's new.

Hello. I have similar issue. When I plug my Tft nothing happens. Only the illumination turns on with blank background. I have tried to upload examples with 5 different microSD cards, with the screen turned off, and turning on when the card is inserted but it don’t start to copy anything.

I have upload using another arduino as ttl-usb converter and the nextion editor upload it with no errors. But the screen is always in blank.

It could be possible that my screen has arrived broken?

Thanks.

When I plug my Tft nothing happens.

Do you mean a TFT display or do you mean a Nextion?

Proty:
Hello. I have similar issue. When I plug my Tft nothing happens. Only the illumination turns on with blank background. I have tried to upload examples with 5 different microSD cards, with the screen turned off, and turning on when the card is inserted but it don’t start to copy anything.

I have upload using another arduino as ttl-usb converter and the nextion editor upload it with no errors. But the screen is always in blank.

It could be possible that my screen has arrived broken?

All the new ones I have had came with a domestication configuration loaded. Just connect power and you should see it provided you have not loaded your own configuration. I suggest you contact the seller of the display.