Błagam pomóżcie bo ja już na oczy nie widzę i może coś trywialnego mi umyka. Prosta sprawa: steruję dwoma przekaźnikami z portów D11 i D12. Układ prosty jak cep, płytka produkcyjna, weryfikowana. Jak mierzę napięcie na portach dla samego nano to normalnie dla high się pojawia 5v i na jednym i na drugim. Jak tylko wepnę w układ tak cisza jak makiem zasiał. Sprawdzałem na krótko przekaźniki - działają, przedzwoniłem ścieżki - wszędzie jest normalnie łączność. Czy jest jakiś powód dla którego nano mogłoby nie dawać napięcia pomimo komendy z kodu? Dodam, że ten układ kiedyś działał, wpinam już chyba trzecie nano i wszystkie zachowują się tak samo. Poza układem jest napięcie na pinie, w układzie nie. O co....?
Arduino 5v nie może być używany jako źródło zasilania przekaźników lub czegokolwiek, co wymaga zbyt dużego prądu.
Specjalne przekaźniki dla Arduino mają opcję zasilania zewnętrznego i izolacji optycznej poprzez usunięcie zworki oznaczonej JD-VCC.
Po usunięciu zworki zewnętrzny zasilacz łączy się z pinem JD-VCC i masą płytki przekaźnika.
Arduino łączy się z masą przekaźnikową i przekaźnikiem SIGNAL, który ma izolator optyczny
Kiedy Arduino każe aktywować przekaźnik, Arduino wysyła sygnał do izolatora optycznego, który przekazuje zewnętrzne zasilanie do cewki przekaźnika.
Hooking relays directly to a Nano tends to fry them. You might be lucky so far.
Bardzo dziękuję za tę podpowiedź. Chciałem w takim razie się jeszcze dopytać o dwie sprawy. 1. Czy prąd max jaki może wydać z siebie port digital w ukladzie nano jest zalezny od formy zasilania tego układu? Chodzi o to czy zasilamy go bezpośrednio stabilnym napięciem 5v na port dedykowany, czy na port vcc i wtedy uczestniczy regulator napięcia, o którym wiadomo że jest bardzo mały i wówczas bardzo ogranicza moce wyjściowe portow. 2. Jaki jest max prąd dla portu digital (lub max prądy jeżeli różne dla ww przypadkow)? Bo ja rozumiem, że porty nie są do zasilania ale ja używam tak małych przekaźników że pobór mocy cewki nie jest wiele większy niż jakiejś żaróweczki czy moze nawet wiekszej diody. A okazało się, że o dziwo problem był w kodzie, który napisał mi kolega. Wróciłem do swojego prymitywnego kodu i układ działa poprawnie. Pozdrawiam.
Hi. Well, my relays are very small, and they work 4 sec max in continue. I know about transistor systems, but I haven't found any ready-made ones with two-track relays.
You need a microscope to see the MOSFET driving the relay in the arduino processor. It is when turning off the relay the processor gets zapped. There is a charge in the coil that reverses polarity and the voltage will rise until the energy in the coil is dissipated. Take a look here: In-Depth: Interface Two Channel Relay Module with Arduino
This topic was automatically closed 180 days after the last reply. New replies are no longer allowed.